Annika Thor

10 röster
15623 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Annika Thor föddes 1950 och växte upp i en judisk familj i Göteborg. Hon har arbetat som bibliotekarie och kultursekreterare, och är verksam som frilansskribent med inriktning på film, media och barnkultur. Annika skriver också dramatik och filmmanus, ofta för barn och ungdom. Numera bor hon tillsammans med sin familj i Stockholm. Annika Thor debuterade som författare 1996 med "En ö i havet", en kritikerrosad skildring av två judiska flyktingflickor som kommer från 40-talets Wien till den Göteborgska skärgården. Boken blev nominerad till Augustpriset som bästa barn- och ungdomsbok 1996, något mycket ovanligt för en debutbok. I juryns motivering står: "Med tolerans och återhållen sorg gestaltar Annika Thor två flickors dramatiska och vardagliga upplevelser under deras första år i Sverige. Gripande, men osentimentalt och sakligt, skildras systrarnas livsöden i skuggan av kriget". Boken följdes av "Näckrosdammen" (1997), "Havets djup" (1998) och den avslutande "Öppet hav" (1999), alla hyllade av såväl kritiker som läsare. Alla fyra böckerna är också på väg att bli teveserie, med manus av Annika Thor själv. Inspelningen pågick på Stora Kornö sommaren 2002, och kommer att sändas som nio halvtimmesprogram under hösten 2003.

I september 1997 utkom den fristående titeln "Sanning eller konsekvens" som bygger på en film med samma namn. Det är en nutidsberättelse om vänskap, svek och att ta ansvar för sina handlingar. En stark bok om tjejer i brytpunkten mellan barn och tonår. Boken vann 1997 år Augustpris som årets bästa barn och ungdomsbok, boken utsågs till Årets bästa barnbok av Svenska bokhandelsmedhjälparföreningen, och Annika Thor nominerades också till en Guldbagge för sitt manus till filmen. Augustjuryns motivering lyder: "I Sanning eller konsekvens berättar Annika Thor stilsäkert och nyanserat om vänskapens villkor. Moraliska dilemman som svek, skuld och den enskildas ansvar gestaltas komplext, men med ett klart och adekvat språk. Människor och miljöer i dagens verklighet skildras engagerat utifrån en tolvårig flickas perspektiv." Ungdomsromanen "Eldfågeln" (2000) utspelar sig i 1400-talets Bergen i Norge och har pojken Matihas som huvudperson. Här återkommer Annika Thor till samma tidlösa teman som så ofta i hennes berättelser: identitet och utveckling, utsatthet, en brinnande första förälskelse och kraften i ett svek. 2002 utkom för första gången en barnbok av Annika Thor, den vänder sig till läsare i åldern 8-10 år. "Rött hjärta blå fjäril" - en berättelse om när Alva, nio år, ritade ett rött hjärta till Love, och våren som följde. PRISER OCH UTMÄRKELSER Guldpocket 2001 för "En ö i havet" som mest sålda ungdomspocket Bokjuryn, barnens eget val 14-19 år 2000 för "Eldfågeln" Astrid Lindgren-priset 2000 för sin samlade produktion Janusz Korczak-medaljen 2000 för böckerna om Steffi och Nelli Deutscher Jugendliteraturpreis 1999 för "En ö i havet" Nils Holgerssonplaketten 1999 för "Havets djup" Nordiska skolbibliotekarieföreningens Barnbokspris 1999 för sin samlade produktion Bokjuryn, barnens eget val 13-19 år ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Annika Thor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Annika Thor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3979 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×