Golf

8598 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att göra ett arbete om golf. Jag valde det främst för att jag vet mycket om sporten men också för att det är nog den störst växande sporten i Sverige just nu. Därför ser jag det som aktuellt.

Golf är en alldeles underbar sport där alla kan delta. Oavsett ålder och skicklighet kan alla tävla mot varandra med hjälp av ett handikappsystem. Och framför allt; vem som helst kan vinna. Många spelar golf för att komma ut i naturen, få lära känna nya människor och för gemenskapen. Det är något speciellt med gemenskapen inom golfen, jag har aldrig upplevt sådan gemenskap tidigare i någon annan sport.

Varför jag tycker golf är så himla roligt är för att man aldrig får, och då menar jag aldrig slå ett slag som är likt det andra utan det är nya slag hela tiden, vilket gör sporten till en ny utmaning varje gång man spelar.

För att bli duktig i golf krävs det att man tränar, har träningsvilja samt att man har ett starkt psyke. Många tror att man blir duktig i golf om man har talang. Men det krävs mycket mer än talang för att bli lika bra som till exempel Tiger Woods. Visst att Tiger har mycket talang, men den träning han har lagt ner på sporten och fortfarande gör skulle jag vilja påstå att det inte finns många som gör.

Somliga tror att man i golf inte behöver någon direkt fysisk styrka visst har de rätt, att man inte behöver vara jättestark och jättevältränad. Men det skadar inte att vara bra tränad, så att man orkar svinga och så att man orkar hålla i klubban när man slår ett slag från tjockruffen. Det är främst i armarna, magen och ryggen som man behöver vara någorlunda tränad i. Det som dock är mycket viktigare är att ha rörlighet. Rörlighet är a och o inom sporten. Det är främst i höftpartiet man bör vara rörlig för att kunna svinga lättare och kunna rotera. Det är många äldre som har problem med just rörligheten i detta parti, och det lider dom stort för, då de får en mer ”huggaktig” sving istället för en roterande sving, de kommer mycket brantare mot bollen, och det straffar sig ofta genom att man ibland toppar bollen och ibland duffar i gräset. Vidare till konditionen, golf är jobbigt tro det eller ej. Men det är faktiskt inte många som klarar av att gå en dryg mil med en 15 kilo tung golfbag släpandes efter sig, därför nöjer sig många äldre med att gå bara 9 hål. De flesta golfproffs tränar mycket kondition, jag vet bland annat att Annika Sörenstam under sin vinterträning springer drygt 5 gånger i veckan, samt att hon styrketränar 3-4 gånger på det också, då självklart för henne med en personlig tränare. Så till tekniken, golf handlar mycket om teknik. Hur man tar upp klubban i baksvingen, hur man vänder på toppen av svingen, hur man har kroppen i förhållande till klubban, hur man greppar klubban, har man ett starkt eller svagt grepp, hur man träffar bollen, vilken svinghastighet man har osv. Det finns mängder med olika tekniska saker man ska tänka på när man gör sin golfsving. De främsta problemen inom golf är antingen tekniska problem eller så sitter det mentalt. Som jag nu ska ta upp, det sägs att 60 % av golfen påverkas av mentaliteten hos en människa. Vilket jag också vet, då syftar jag på mina egna erfarenheter. En golfrunda kan så lätt förstöras genom att man ”tänker fel”, genom att man tänker negativt. Men den kan lika gärna gå jättebra, om man har rätt tänkande och tänker positivt ”jag kan klara det här slaget”. Vilket många tänker när de spelar golf är att ”jag ska inte hamna i bunkern”, genom att nämna ordet bunker så hamnar de flesta där ändå. Istället ska man tänka ”jag ska slå den här bollen ut på fairway” man ska inte nämna någonting negativt. Då går det bra.

För att kunna hantera sporten på ett bra sätt krävs att man är väldigt tålmodig. Att om man inte sänkte den där enmetersputten så gör man det nästa gång. Det finns många golfare som inte har tålamod, och de brukar slå klubban i marken av frustration eller kasta klubban så långt de kan (vilket jag själv har gjort ”några” gånger), men om man tänker efter: vad hjälper det till? Ingenting faktiskt, man blir bara ännu argare och tänker på den där missen ännu mera. Men det är det som är tjusningen med golf, man måste se framåt och man måste tänka positivt.

Så väldigt modig behöver man inte vara för att spela golf, det ända som man behöver mod för det är för att våga slå olika typer av slag, man kanske vid något tillfälle måste slå ett högt slag och vid ett annat ett lågt, man måste då lita på sig själv och våga slå olika typer av slag.

Tidsåtgång är något som hindrar många från att spela golf. En 18- håls golfrunda tar ungefär 4-5 timmar, vilket varierar från gång till gång. Många tar sig inte tid till att spela golf. Men kanske kan man spela 9- hål bara, vilket brukar ta 2-2½ timmar, och det är ju valfritt vad man vill göra, och vad man orkar göra, för som sagt, alla har ju inte konditionen. Men jag tycker personligen att alla de som säger att de inte har tid, borde ta sig tid till att pröva sporten någon gång, för tro mig: det är värt det.

Kostnaden är också ett stort problem som hindrar många från att spela golf, och det är dyrt det håller jag med om. Och man behöver mycket material för att kunna spela golf. Man behöver bollar, klubbor, en golfbag med mera. Det finns ju så klart budgetvarianter vad gäller klubbor, golfbagar och bollar som man kan köpa, men dessa brukar oftast vara sämre kvalitet på, till skillnad från om man köper lite dyrare varor som oftast är bättre kvalitet på. Det finns också så kallade paketpriser med bag, klubbor och bollar i ett, dessa brukar vara relativt billiga och går att köpa för runt 3000 kronor.

För att spela golf så är det också bra om man är medlem i en klubb, så att man får spela ett obegränsat antal rundor till ett fast årspris. I Jönåkers GK till exempel kostar ett års medlemskap i klubben 1000 kronor för juniorer och för seniorer cirka 2500 kronor samt att seniorer när de blir medlemmar också måste låna ut 15000 kronor till klubben, alltså ungefär som en insats, som man visserligen får tillbaka när man slutar men det kan vara svårt för folk att få fram 15000 kronor bara så där.

Tillgängligheten på sporten är stor och det finns idag runt 400 golfbanor i Sverige. Så det finns gott om dem. Flest finns det i södra Sverige eftersom där är somrarna oftast längre och inte lika kalla som längre norrut. I Nyköpingstrakten finns det tre stycken golfbanor Jönåkers GK, Nyköpings GK och Åby GK.


Skaderisken i sporten är inte stor alls, men visst förekommer det skador precis som i alla andra sporter. De vanligaste förekommande skadorna är höftskador och/eller armskador samt axelskador. Det sliter på axlarna och höfterna att svinga för mycket. Men det är sällan man hör om några speciella skador eller stora skador. Det är oftast psykiska skador, som till exempel alkoholism man hör betydligt oftare.

Golf är helt klart en familjeaktivitet som hela familjen kan utöva tillsammans, man kan gå ut en söndagseftermiddag och spela golf. Ett gift par kan spela golf för avkopplingens skull. Det finns en rad olika förklaringar till varför folk spelar golf, men den kanske vanligaste frasen man hör ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Golf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-19

    Bra arbete överlag MEN för att

  • Inactive member 2007-12-14

    Tiger Woods!!!

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Golf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4037 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×