Singapore

7657 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Singapore är en kinesisk stad. Landet är också en av de ledande Asiatiska industrinationerna, med ett levnadsstandar som räknas till de bättre, faktiskt de högsta i världen.

I början av 1800-talet var Singapore en provinsiell ö, omgiven av mangroveträsk. Men tackvare invånarnas stora engagemang och statsledningens framsynta ekonomiska politik har Singapore vuxit fram ur mangroveträsken till det som det är idag. Detta har dom lyckats med, trots att landet helt saknar naturresurser.

Under 1800-talet utvecklades Singapore till en frihandelszon och hamnstad. Personen som var ansvarig för detta var den legendariske kolonialadministratören vid East India Company, Sir Thomas Stamford Raffles. I hamnen fanns varken tullar eller andra inskränkningar. Detta lockade väldigt många kinesiska invandrare till Singapore. När man öppnade Suez-kanalen blev Singapore en ledande position i den allt större handeln med gummi och tenn från grannön Malaysia. Nu förtiden finns det en bro som förbinder de båda länderna med varandra.

Singapores huvudö har ett övervägande lågland, men den har också men kuperad inre del. Det är ett litet land, endast 42 kilometer lång och 23 kilometer bred. Landet är förenat med Malaysia i norr. Förutom huvudön finns det ytterligare 57 (!) Stycken öar som också tillhör stadsstaten, de flesta av dem ligger i Singaporesundet. Landet har en begränsad sötvattenmängd, därför är det tvunget att importera vatten från Malaysia. Tyvärr har stadsbebyggelse trängt undan den naturliga vegetationen. Bara 5 % av landets yta är nu skog, och bara 4 % kan användas till odlingsområden.

År 1819 satte Sir Stamford Raffles Singapore på världskartan.
År 1867 Blev Singapore en Brittisk kronkoloni. Men ungefär hundra år senare, 1965 blev Singapore åter en självständig republik. Fritt från den Brittiska kolonin. Under andra världskriget ockuperades landet av japanska stridstrupper. Men när kriget slutade återgick Singapore igen till sin Brittiska kronkoloni.

Under 1800-talets kom det som sagt många invandrare från södra Kina. Detta gjorde att Malajerna, som är ursprungsbefolkningen på Singapore, blev en minoritet.

Sedan 1950- talets slut har ett enda parti styrt landet. Det partiet heter People´s Action Party (PAT) Just nu befinner sig landet i en gråzon mellan demokrati och diktatur.

Under endast 30 år har landet omvandlats från att ha varit ett underutvecklat och fattigt land, till en av världens rikaste och renaste stater. Singapore är nog också ett av världens alla länder som har mest lagar. Det är total förbjudet att tugga tuggummi. Ska du resa dit är det bäst att lämna det hemma, annars tar tullen hand om det! Du kan få böta rejält om du går mot röd gubbe, eller om du äter i en tågvagn. Du kan också, tro det eller ej, få böter om du råkat glömma att spola på en allmän toalett..! Det är helt vridet, men det är väl det som behövs för att landet ska kunna kalla sig för ett av de renaste i världen.

Singapore kan också skryta med att de har en av världens största containerhamnar. Det finns även en flygplats som för många flygbolag, utgör navet i Sydostasien. Efter det som hände i USA den 11 september 2001 har Singapore slutit bilaterala frihandelsavtal med bland andra Japan, USA, Australien och Nya Zeeland. Eftersom att det också i Singapore har förekommit försök till terrorattentat, har kampen mot terrorism fått högsta prioritet i landet.

Singapore är också med i några internationella organisationer, bland andra; FN, Världsbanken, Asiatiska utvecklingsbanken, ASEAN och det före detta Brittiska samväldet.

Det finns mycket industrier i Singapore. Den största ekonomiska sektorn är tillverkningsindustrier, därefter kommer finansiella tjänstesektorn och handeln. Singapore saknar nästan helt jordbruk. Därför är tillverkningsindustrin för elektronik, petrokemisk industri och läkemedel mycket viktig. De flesta stora företag i landet är ägda av utlandet. Endast några få inhemska företag finns, som ägs av staten. Singapore är mycket beroende av omvärlden. Det exporteras och importeras mycket. Landet största handelspartners är Kina, USA, Malaysia och Japan.

Singapore har stor religionsfrihet. Det finns väldigt många religioner och folkslag i landet. Det finns Buddister, Muslimer, Hinduer, Kristna och Sikher + många fler. Det finns många Buddister och i deras religion tror man att när man är död så är men det inte riktigt. De menar att energi och materia inte kan utplånas, istället omvandlas den och återskapas i ny form.

Trots att det finns flest kineser i hela Singapore så har man ändå en Chinatown, där många kineser bor. Där kan man om man vill studera det kinesiska folk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Singapore

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Singapore
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4038 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×