Investor

4348 visningar
uppladdat: 2001-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia
Investor bildas 1916 av Stockholms Enskilda Bank, som då var familjen Wallenbergs största maktinstrument. Största anledningen till nybildningen var en lagstiftning som begränsade bankernas möjlighet att äga aktier i företag, Investor fick bli investmentdelen av banken. 1919 noteras Investoraktien för första gången på Stockholmsbörsen, sedan dess har aktien sakta men säkert stigit i värde. Se diagrammet som visar de senaste fem åren längre ned.

Affärsidé
Investors affärsidé är att skapa värde för aktieägarna genom långsiktigt aktivt ägande och en aktiv investeringsverksamhet. De äger och kan påverka företag i flera olika branscher, för att sprida sina risker. Investor tjänar på att köpa in sig i bolag, och ta del av deras vinst, och ev. kursuppgång. Affärsidé skiljer på så sätt mycket från anda företag, de har ju nämligen inga egentliga kunder.

Verksamhet
Investor arbetar aktivt med investeringar av olika slag. De delar in sina innehav i kärninnehav, nya investeringar och övriga investeringar. Till kärninnehavet, som är de viktigaste, hör ABB, Astrazeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Gambro, OM-Gruppen, , SAS Sverige, Scania, SEB, SKF, StoraEnso och WM-data. Den 30 juni 2000, uppgick Investors substansvärde, värdet av Investors tillgångar, till 160 miljarder, ungefär 200 kr per aktie. Men aktien värderas vid samma tidpunkt till endast ca. 140 kronor på börsen.

Framtid
Investor talar ofta om att bygga en bro mellan den gamla och nya ekonomin. Det hårt marknadsförda IT-företaget spray är ett av Investors synligare investeringar i den nya ekonomin. Investor har även många andra nya projekt, som Investor Venture, Novare Kapital och EQT.

Utbredning
Investor är Sveriges största och äldsta investmentbolag. Styrelsens säte är i Stockholm, men de har även kontor i London, New York och Hongkong. Inv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Investor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-23]   Investor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=407 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×