Gamla och nya testamentet

5 röster
11905 visningar
uppladdat: 2005-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gamla testamentet

Dom första kristna var judar och deras heliga skrift kallas idag gamla testamentet. Jesus var messias som ungefär betyder ”guds utvalde”. I de gamla profetiorna stod det att en dag skulle gud sända sin messias som skulle befria folket för allt förtryck. När Messias kom, klädd som en vanlig snickare var det bara ett några av invånarna som trodde att snickaren, var messias.

Efter det att han avrättats och uppstått var de helt övertygade om saken och de slog sig samman som väntade på att han skulle komma tillbaka igen. De här människorna var fortfarande judar det enda som skilde dem från alla andra i landet var att de var övertygade om att de gamla profetiorna hade gått i uppfyllelse och att Messias hade kommit. Men de gick fortfarande till synagogan, de firade alla högtider som Gud uppmanat deras förfäder att fira, och de läste i sin heliga skrift (det gamla testamentet). Någon annan helig skrift fanns inte.

Så småningom började man inom den unga kristna församlingen att skriva ner berättelserna om Jesus liv och man sparade de brev som församlingens ledare skickade till de olika grupperna av Jesus troende som växte upp runt om i det romerska riket.

Hela nya testamentet baserar sig på en uppenbarelse av gud, och tron på messias kommer från judendomen.


Jesus nya testamentet

Jesus föddes för ca 2000 år sen i Betlehem. När detta hände visade sig en ängel för några herdar en bit bort och berättade att messias hade fötts. Dom tog med sig gåvor och begav sig dit ledda av en stjärna. De kom fram och gav gåvorna till Jesus och hälsade honom välkommen. Det är på rund av detta vi firar jul.


Uppväxten

Han växte upp i Nasaret med sina föräldrar Josef och Maria. En dag på var dom på torget så försvann Jesus i tre dagar. Han hade stannat vid templet och de i templet var imponerade över hans svar och förklarningar till allting. När Josef och Maria fann honom vid templet så skällde de på honom men han sa bara ”förstår ni inte att jag måste vara hos min fader”.


Budskapet

Budskapet som Jesus gav var
Älska era fienden
Behandla andra som du vill bli behandlad
Förlåt och älska varandra
Tro på gud och bry er inte om saker och pengar
Ge till de fattiga

Jesus hjälpte de fattiga i samhället. Därför sade han att de som har hjälpt en människa utan pengar, mat eller bostad skall komma till himmelriket. För det dom hade gjort för dom svaga vännerna till Jesus har de gjort för Jesus


Jesus död

På natten är Jesus på olivberget för att predika. Hans lärjungar sover när det kommer en folkmassa ledd av självaste Judas, en av lärjungarna som förrått Jesus för en summa pengar. Jesus blir tagen till staden där soldaterna gör narr av honom. E...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gamla och nya testamentet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-20]   Gamla och nya testamentet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4139 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×