Israel och Gamla testamentet

3 röster
6050 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Innan Gud skapade jorden så var det bara ett djupt mörker och ett stort hav enligt bibeln.

2. Första dagen sa Gud ”ljus bli till!” och så blev ljuset till. Gud kallade ljuset dag och mörkret natt.
Nästa dag lät Gud ett valv resa sig ur havet. Så skildes vattnet ovanför valvet från vattnet under valvet. Gud kallade valvet himmel. På tredje dagen samlade Gud ihop vattnet under valvet så att torr jord blev synligt. På jorden lätt han gräs, träd och annan grönska växa fram. Därefter skapade Gud solen, månen och de andra ljusen på himlen. Han skapade också fiskar i havet och fåglar och andra djur på jorden. Den sjätte dagen skapade Gud slutligen människan, en man och en kvinna.

3. När Gud skapade människan så gick det till så här: Gud formade en man av jord och lera.
Sedan blåste Gud sin livsande i mannen så att han började leva. Mannen kallades Adam.
Namnet betyder människa. Gud planterade Eden där Adam fick bo. där levde lejon, lamm, tigrar och hjortar fredligt tillsammans. Där fanns ingen ondska, ingen sjukdom och ingen död.
Men efter en tid märkte Gud att Adam började känna sig ensam. Då lät Gud en tung sömn falla över Adam. Sedan tog han Adams revben och av det skapade han en kvinna, som fick namnet
Eva. Det betyder liv. Bibeln berättar att Eva och Adam inte hade några kläder och de var inte blyga för varandra.

4. Edens Lustgård såg ut som följande: Mitt i lustgården hade Gud låtit planterat livets träd. Där fanns också kunskapens träd, och det trädets frukter fick människorna absolut inte äta av. gjorde de det skulle de dö, sa Gud.

5. Eva och Adam syndade mot Gud det var därför att de hade ätit av frukterna från träden.
Deras straff var att de skulle få lämna Lustgården, Eva skulle drabbas av lidande, hon skulle ha svår smärta när hon skulle födda barn och så skulle Adam i forsättningen bestämma över Eva. Sedan så vände sig gud till Adam och sa ”Du skall äta av växterna som på marken, i ditt anletes svett skall du slita för ditt bröd till dess du vänder åter till jorden. Ty av den är du tagen, och jord skall du åter bli. Därefter gjorde Gud kläder av skin till eva och Adam och klädde på dem.
Detta ledde till att de fick två söner, Kain och Abel . Kain var jordbrukare meddans Abel var herde. En dag offrade Kain av sin skörd till Gud och Abel offrade några djur. Gud tyckte om Abels offer men inte Kains offer. Kain blev rasande och slog ihjäl sin bror. brottsligheten hade nu kommit till världen. Gud vände sig till Kain och frågade ”Var är din bror Abel ?” Kain svarade
”Det vet jag inte. Skall jag ta hand om min bror ?” Då sade Gud ”vad har du gjort ? Din brors blod ropar till mig från marken. förbannad skall du vara, bannlyst från marken. Rastlös och rotlös skall du vara på jorden” Sedan så gick Kain bort, undan Gud, och slog sig ner i ett annat land. Där tog han med sig sin hustru och fick snart ett barn med henne.


6. Efter ett tag så förökade sig människorna väldigt snabbt. Men människorna var onda och hela
Jorden var uppfylld av våld. Gud ångrade bittert att han hade skapat människorna. En dag beslöt han sig att göra slut på alla människor, djur och fåglar. Men det fanns en man som Gud tyckte om han hette Noa. Han sa till noa att bygga en ark så att han och hans familj inte skulle dö. Gud planerade nämligen att släppa fram ”djupets källor”. Arken var jättelik och han hans familj och alla djur som han hade skulle få plats på arken. Så en dag så stängde Gud dörren till arken och han släppte fram ”djupets källor” och ”himlens fönster”. Vattnet steg och det täckte alla bergstoppar så att när fåglarna var orkade flygga längre. När alla människor och djur hade drunknat så stängde Gud ”djupets källor” och ”himlens fönster”. Vattnet började långsamt sjunka undan, och efter några månader så stannade arken på Ararats berg. Efter en tid lätt Noa en korp och senare en duva flygga ut. Men de hittade ingen torr plats och återvände. En tid senare sände Noa åter ut en duva och den här gången så kom han tillbaka med ett färskt olivblad i näbben. Sju dagar senare så lätt han duvan flygga ut en än gång men den kom aldrig tillbaka. Då öppnade Noa arken och alla gick ut. I ett helt år hade de vistas i arken : P Noa byggde genast ett altare, så att han kunde tacka Gud genom att offra fåglar och andra djur. När Gud kände den goda doften av stekt kött så lovade han att aldrig mer utrota människorna eller alla djur på jorden. Som ett tecken på löftet så spände Gud upp regnbågen i skyn, när människan såg regnbågen så blev de påminda om att detta förfärliga skulle hända igen.


7. Noa fick många barnbarn och de fick många barnbarn och snart var de ett stort folk . Bibeln berättar att alla fortfarande talade samma språk. För att inte splittras och spridas runt hela jorden så bestämde de sig för att bygga en stad och resa ett jättelikt torn, som nådde ända upp till himlen. Det skulle också göra dem kända och beundrade. Bibeln kallar tornet Babels torn. Det låg i staden Babylon. Enligt Bibeln så steg Gud ner för att se vad de höll på med. Han blev oroad av deras väldiga planer och sade: ”Detta är bara början. Nu är ingenting omöjligt för dem, vad de än föresätter sig. Vi stiger ned och skapar förvirring i deras språk, så att den ene inte förstår vad den andre säger.” Gud gjorde så och så blev det omöjligt att för människorna att samarbeta. Byggandet stannade av. Babels torn blev ett totalt misslyckande. Människorna splittrades och flyttade bort mot olika håll i världen, och på det sättet skapades folk och länder med olika språk.


8. En Kristen fundamentalist tro...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Israel och Gamla testamentet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Israel och Gamla testamentet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5133 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×