Andra världskriget och förintelsen

11 röster
59551 visningar
uppladdat: 2014-07-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Gammalt arbete från högstadiet som jag egentligen tänkt ta bort, men det kan ju kanske hjälpa någon elev, så får ligga kvar.
/Samuel

Inledning

DÖD! Grotesk vidrig förnedrande död. Av människors tankar utstuderat plågande avrättande. Fullständigt otänkbart och för evigt oförglömligt utfört av människor. 50 miljoner liv varav 10 miljoner dödade enbart för nöjes skull. Enbart för någons inbillningar.

Vi lever i en modern tid med mänskliga rättigheter, välfärd osv. Vi lever långt från smärta och lidande. Den som aldrig upplevt smärta kan aldrig föreställa sig det. Vi kommer aldrig att kunna föreställa oss dessa hemskheter som ägde rum under förintelsen. Vad säger oss alla beskrivningar av förintelsen? Ca 10 miljoner gasades ihjäl i koncentrationsläger. Och? Vad får man ut av det? Bara massa siffror. Siffror tilltalar oss aldrig. 40 miljoner soldater dog. Verkar inte det mera hemskt? Vad är det för speciellt med dessa 10 miljoner? Det sättet de dödades på. Det vidriga sättet att ta livet ifrån dem. Det handlade inte endast om, som i krig, att kämpa och skjuta utan att tänka. Det här handlade om att tänka. Att medvetet med fri vilja plåga för nöjes skull. Vi kommer aldrig att förstå hur nära inpå det var och hur det kunde hända. Det var bara 60 år sedan och människor från den tiden lever än. Hur kan detta barbariska onda avrättande ha inträffat? Hur kan en människa vara så omänsklig att hon kan göra något sådant?

Förintelsen har skett och är nu över men med stora spår för framtiden. 6 miljoner judar och 4 miljoner övriga dödades på de mest fasansfulla sätt. Allt det gräsliga som skedde finns skildrat i en mängd olika skrifter. Plågorna finns fångade i bilder och böcker för dem som vill återuppleva dem. Det onda är ett faktum, ett faktum man inte ska gå förbi men jag ser ingen mening i att åter igen skildra alla gaskammare, alla massmord, de fruktansvärda förhållandena osv. De flesta människor är medvetna om vad som hände. Jag tänkte istället ställa frågorna hur det hela var möjligt, hur människor kunde acceptera det utan att göra något, varför inga stora uppror lyckades och hur folk kunde delta i mördandet.


Varför just judar?

Judar har långt före Hitlers tid varit förföljda anklagade osv. Hela judefientligheten började i och med kristendomens framväxt. Många anklagade judarna för att de hade korsfäst Jesus. Det var judarna som dödade Messias! Judarna som från början kom från Palestina men senare spreds över världen har till skillnad från andra folkgrupper inte blandat upp sig med befolkningen där de bor och ”dött ut”. De har behållit sin religion, sina seder och kultur och därigenom aldrig riktigt passat in och varit som alla andra. Det har gjort att de alltid stuckit ut och varit anklagade som Jesus-mördare. Under de senaste århundradena har judar förföljts och massmördats upprepade gånger, framför allt i Central- och Östeuropa.

Eftersom judarna inte alltid var så bra omtyckta så fick de specialisera sig på vissa ”smutsiga” yrken, t.ex. pengautlåning och bankverksamhet, osv. vilket har lett till att somliga blivit mycket bra ekonomer och hyfsat rika. Men de har också jobbat som handelsmän, startat egna affärer, firmor och framförallt inom konsten och kulturen har det funnits många duktiga judiska konstnärer och annat. De flesta smarta och duktiga var faktiskt judar, Einstein t.ex., mannen som grundat hela den moderna fysiken.

Mot slutet av 1920-talet blev det ekonomisk kris i Tyskland. Alla motgångar gjorde att man gärna ville ha någon förklaring till det hela. Någon syndabock som var orsaken till allt det onda. Hitlers parti erbjöd en färdigserverad förklaring till kaoset samt trygghet, nya jobb och återuppbyggnad av samhället. De minskade arbetslösheten kraftigt och kom att bli mycket uppskattade.


Den färdigserverade förklaringen

Judefientligheten fanns främst inom kristendomen innan nazisterna tog över hela paketet. Skillnaden var att nazisterna struntade i hela den gamla orsaken och var emot även kristna. Nazisterna utformade sin nya version av judefientlighet så att den passade dem alldeles utmärkt. Judarna var rika giriga parasiter i samhällskroppen. Det var judiska förrädare som skrivit under det orättvisa fredsfördraget i Versailles. Judarna hade kommit inflygande över Europa och sugit sig fast i alla hörn och kanter och deras mål var att ta över hela världen.

Samtidigt som judarna var väldigt framgångsrika och därför illa omtyckta så ansågs de också mindre värda, ointelligenta, tillhörande en lägre stående ras som gjorde att hela samhället stod och svajade på ostadig grund. De förde sina dåliga gener vidare och höll på att ta över och driva hela Tyskland i ruiner. Man tänkte sig judar och deras avkomma som gravt utvecklingsstörda, och menade att de spred sig mycket bättre än den ariska rasen och därför höll på att ta över. Alla olika folkgrupper som inte var ariska ansågs vara underlägsna och utgöra fara för samhällets fortsatta överlevnad. Likaså utvecklingsstörda, folk med främmande åsikter, folk med åsikter som ej var hitlervänliga, homosexuella, kristna osv. Judarna var alltså ansvariga för allt dåligt som hänt med Tyskland. Tyskland hade aldrig förlorat första världskriget, det var judarnas fel.


Godtog folk detta? Vad ledde det till i praktiken? Hur lyckades Hitler så bra?

Efter den ekonomiska krisen behövde folk nya jobb, välstånd, trygghet och en ledare i landet. Hitler var mycket bra på att tala, övertyga och få folk med sig. Hitler erbjöd det folk ville ha och det övertygande. När Hitlers parti kom till makten gjorde de som de lovat och skapade fler jobb vilket gjorde att ännu fler röstade på dem. Hitler reste runt och valtalade på många platser och övertygade många. Folk kände sig trygga med Hitler som satsade på folket, på utvidgning av landet etc. Hitler satsade framför allt på krigsindustrin vilket skapade många jobb. Judefientligheten var ju som sagt redan utbredd i världen så att godta en förklaring att judarna var roten till det onda var inte så otänkbart som det är i dag.

All den nazistiska propagandan spelade också en mycket stor roll. De gjorde affischer, filmer, spel och alla möjliga produkter med judefientligt innehåll. Hela forskningsvärlden var inriktad på rasbiologi, tankarna om att olika mänskliga raser var olika mycket värda. Många forskare skrev avhandlingar i ämnet. När hela samhällsväsendet andas rasbiologi och judefientlighet är det inte så lätt att som enskild individ gå ut och säga att man tycker alltihop är rent nonsens. Folk sa inte så mycket. De kanske tänkte: Jag har inget emot judar men vad kan jag göra?

Hitler insåg att för att få igenom sina planer krävde två olika slags medverkan hos folket. Antingen aktiv medverkan eller passiv. Att inte säga något och inte protestera är den största tjänsten folket gjort Hitler. Så småningom började nazisterna med Hitlerjugend, en ungdomsrörelse som alla barn måste vara med i. Där fostrades de i nazismens anda för att bli goda nazister. I barnböcker beskrevs hur svårt det var att skilja på ariska och judar, de var som giftiga och ätliga svampar. Nazisterna anordnade bojkotter mot judiskt affärsliv, klotter och förstörelse av judisk egendom osv. Det kom fler och fler lagar som reglerade judars rättigheter. Tillslut hade de inga rättigheter kvar alls. Allt som handlade om att aktivt vilja något, göra något etc. var förbjudet enligt lag. Alltihop kom smygande över dem sakta men säkert. Det var det som gjorde att folk accepterade det, om inte aktivt så åtminstone passivt.

När Hitler gick för fort fram, t.ex. när alla judiska män som var gifta med ariska kvinnor arresterade för att skickas till koncentrationsläger gick det för fort. Det blev våldsamma protester och Hitler tvingades lämna tillbaka dessa män. De utgjorde efter kriget ca 75 % av de överlevande judarna. En annan viktig orsak till att Hitler lyckades så bra var hans stormtrupper SA och hemliga polisen Gestapo. SA slog ner allt motstånd, saboterade andra politiska motståndares möten osv. Gestapo arresterade alla som var mot regimen och fick tips från folks arbetskamrater om vad de tyckte. Därför var aktivt motstånd livsfarligt.


Koncentrations/förintelseläger – hur lyckades de rent praktiskt?

Hela grunden till att nazisterna lyckades med den kollosalt stora judeutrotningsplanen var förvirring. Ingen visste något. Ingen förstod vad som hände. Det var så otänkbart, kom så snabbt och plötsligt att folk blev helt förlamade. Judarna hade långsamt blivit mer och mer förtryckta utan att kunna göra något. När de senare blev meddelade att några skulle ut till arbetsläger och jobba för Tyskland var det inte mycket de kunde sätta emot. Somliga trodde till och med att det var något positivt. Ingen visste riktigt vart de var på väg och det fanns ingen riktig anledning att protestera. De hade ju vant sig vid att bli särbehandlade och trodde att det var väl något nytt nazistiskt påfund och skulle snart gå över. Långsamt, långsamt förstod de mer och mer och när de väl förstått vart de var på väg var de redan i gaskamrarna.

En strategi som nazisterna använde sig av var att ständigt flytta runt folk, hit och dit med tåg. De gjorde att alla blev ännu mera förvirrade så det inte kunde bildas några fasta strukturer bland folk och risken för samarbete och uppror eliminerades. Ett annat sätt att undvika motstånd i t.ex. getton var att införa kollektiv bestraffning. När någon försökte rymma etc. sköts t.ex. alla under 15 år. Det gjorde att folk tyckte det var bättre att undvika motstånd för att så många som möjligt skulle överleva. Detta resonemang grundade sig på tron att nazisterna var ute efter deras arbetskraft och inte deras död. Alla i gettot skulle ju så småningom utrotas vilket de inte var medvetna om. Många uppror uppstod i alla fall och folk som lyckades rymma bildade motståndsrörelser som levde i skogarna runt lägren. Om de varit medvetna om vart de slutligen var på väg så skulle nog många fler uppror ha skett. Det välutvecklade järnvägssystemet spelade också en stor roll gällande fraktandet av människor fram och tillbaka.


Människorna som jobbade i koncentrations/förintelselägren hur stod de ut?

Fångarna

De som fick göra de allra vidrigaste uppgifterna, de stod inte ut. De dog efter några veckor. Det var fångarna själva som tvingade släpa lik, bränna lik och sköta hela dödsmaskineriet. Enda orsaken till att de inte totalvägrade och blev nermejade var att de ville hämnas. När de bar på de vidriga erfarenheter de hade ville de leva och berätta för alla de kunde. Därför hölls de strängt åtskilda från alla övriga för att inte avslöja något. Annars skulle de själva ha kastat sig i ugnarna hellre än att jobba några veckor till i det där helvetet. De som skötte det mesta var fångarna själva. De gjorde allting under hotet att vid minsta tecken på motstånd få en kula genom kroppen. Det enskilda motståndet var här lönlöst. Det krävdes många som gjorde motstånd samtidigt. Annars blev individen som gjort motstånd bara skjuten och utbytt mot någon ny.

Soldaterna, SA, Gestapo

Här ser vi det verkliga frågetecknet. Soldaterna, officerarna, de som jobbade med att samla ihop, och avliva alla. Hur kunde de göra det? Och det konstigaste av allt: Det fanns de som njöt av det! Det fanns de som inte endast utförde sitt arbete plikttroget utan av egen fri vilja älskade att förnedra, skjuta och döda på de mest fasansfulla sätt. Vad drev dem till det?

Hitler hade utbildat dessa människor till att bli av med all empati redan sedan de var små. De fick hundar att uppfostra och leka med som de kom att älska. Sedan skulle de själva ta livet av hundarna vilket var mycket svårt. Massor med sådana övningar fick de gå igenom för att bli grymma mördare. Bara den som lyckades gå igenom alla dessa prov fick bli officer. Orsaken till att någon alls gick igenom detta var att föräldrarna var så stolta över sina barn om de lyckade bli officer. Alla som skulle jobba med förintelsen hade genomgått någon form av sådan utbildning.

Detta räcker emellertid inte fullt för att förklara hur somliga kunde njuta av att dränka folk i skit, slita småbarn i två stycken och roa sig med att skjuta ner folk på rad. Övertygelsen att judar skulle vara som djur, inga riktiga människor, måste också ha varit mycket stark hos dem. En annan bidragande faktor var att de fick beröm ju hemskare saker de kunde komma på att göra med judarna. De kom upp sig på det viset. Det var bara de allra vidrigaste som blev officerare.

Det kan fortfarande tyckas helt oförklarligt hur de kunde göra sitt jobb utan att bli sinnessjuka eller protestera. Folket blundade för det mesta. Man ser bara vad man vill se. De som jobbade i de olika delarna såg aldrig till helheten. Det skulle de inte ha klarat av. De skötte sin lilla del i det hela. Polisen som samlade ihop folk hade fått en order. Polisen följde plikttroget ordern och lämnade ansvaret och konsekvenserna för ordern åt en överordnad auktoritet. Polisen samlade ihop judarna och lämnade dem vidare. Längre än så tänkte de inte. Alla skötte sina små delar som tillsammans blev en gigantisk dödsfabrik. Blir man fri från allt ansvar bara för att det finns en auktoritet? Alla var inte judefientliga. De gjorde bara sin plikt utan tanke och ansvar. Alla var inte beredda att gå så långt som nazisterna gjorde. De bara följde ovetande med strömmen.


Några avslutande tankar kring krig

Vad är ett människoliv värt? En enda liten människa? Tänk all den kärlek, tid, mat och omsorg som gått åt till denna enda lilla människa. ...och sen, sen ska hon skoningslöst dö, mejas ner och för evigt gå under. Vem har rätten att göra detta??? Att frånta människan hennes liv. Hur kan en maktlysten rik auktoritet ha rätten att enbart för sina intressens skull frånta miljontals människor deras största rättighet: livet?

Vad är målet med ett krig? Vad är målet med en militär? Dagens argument är: För att försvara sig om det skulle bli krig. Vad försvarar man? Genom att ha en militär dör långt mycket fler människor när det blir krig än utan militär. Vad vill man försvara? Statens mål måste rimligen vara att folket i landet skall överleva och ha det bra. Det motverkar man många gånger om genom att ha en militär. Militär? Människor utbildade för döden, utbildade för att döda, förstöra och riva ner det som andra byggt upp. Varför finns de? Vem är så korkad att han någonsin vräkte ur sig förslaget om att göra vapen till för att döda. Att snatta är olagligt, att vägra värnplikt är olagligt, att vandalisera är olagligt, att sälja kopieringsskyddade saker är olagligt. Allt detta får man straff för. Men vad får de nutida amerikanska soldaterna som skjuter och bombar ihjäl irakier??? …BERÖM!

När 200 000 dödas i en flodvåg är det hemskt, när människor dödas av diverse sjukdomar och naturkatastrofer är det hemskt. När oskyldiga människor dödas av terrordåd är det hemskt. Men när människor dödar varandra i krig? Då finns det något som ger dem rätt att döda. Hur många dog i själva kriget? 40 miljoner! Dessa liv pratas det inte mycket om. De var soldater och sådana har funnits i alla tider och är därför fullt accepterade.

De starkaste överlever enligt Darwins evolutionsteori. Denna teori missbrukade nazisterna och utvecklade en slags socialdarwinism. De...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget och förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-07-30]   Andra världskriget och förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4176 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×