A-6171

3 röster
11039 visningar
uppladdat: 2005-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst ”A-6171 Ett judiskt levnadsöde” som är skriven av Ferenc Göndör. Boken skrevs år 1984 och min bok är tryckt år 2000. Boken är en självbiografisk roman och bokens framsida säger ganska mycket. Man ser en bild på författaren och hans tatuering, A-6171, på armen. Bilden ger ett lite skrämmande intryck om man vet att boken ska handla om judarna under andra världskriget. På baksidan är det mycket text som beskriver i stort sett hela boken. Bilden visar en väg med taggtråd på sidorna, och ger en bild av vad boken ska komma att handla om, förintelsen.

Boken bygger alltså på Ferenc Göndörs upplevelser som jude under andra världskriget. Man får följa när han tas till fånga, hur han som 16-åring kommer till Auschwitz, hur han blir behandlad och vilken tur han har. Boken utspelar sig i flera olika länder och miljöer men oftast i koncentrationslägren i Polen och Ungern under andra världskrigets slut och åren efter. Det händer alltid någonting i boken och det är många händelser i boken som är viktig. Alltid när något händer så får man veta hur han tycker och tänker. Handlingen är lätt att förstå och det är lätt att hänga med.

Miljön är väldigt viktig för boken eftersom bilden av förintelsen är väldigt annorlunda och måste beskrivas väldigt noga. Författaren målar upp en tydlig bild och man har lätt att se bilderna framför sig. Miljön är oftast hemsk och mörk men har även sina ljusa sidor. Miljön skiftar varje gång han kommer till ett annat ställe och allt blir bara värre och värre.

I början av boken får man reda på väldigt mycket om författarens bakgrund och vilka människor han levde med. Hans far var väldigt känd och hade många människor som tyckte om honom. När fadern dog kom vännerna ihåg hans son. Att fadern hade så många vänner blev det avgörande ödet i författarens berättelse.

Huvudpersonen i boken är självklart författaren själv. Det finns även massor av andra personer som är med i boken, men dom är inte lika viktiga. Han beskriver inte så mycket människor utan fokuserar mer på miljön och stämningen. I början är Ferenc rädd och ensam när han tas till fånga. När USA kommer och befriar judarna är han glad och lättad och vill träffa alla i hans familj. Huvudpersonen är väldigt viktig för boken just för att det är honom man får följa hela tiden och han berättar utifrån sin syn på förintelsen.

Boken är indelad i långa kapitel. Första kapitlet är bakgrundsfakta och sen byter det kapitel varje gång Ferenc kommer till ett nytt ställe. Boken är lättläst eftersom författaren använder ord som nästan alla förstår. Ibland får man läsa tyska meningar och oftast är det inga förklaringar till dom. Det är det dåliga med språket, det skulle ha varit bättre att man fick veta vad det betydde. Meningarna är oftast korta och enkla att förstå och passar bra in i berättelsen.

Jag tyckte boken var jättebra och gav en jätteverklig bild av förintelsen. Om man vill lära sig mer om vad förintelsen verkligen är och innebär så är denna bok ett jättebra exempel. Boken gav mig bara hemska bilder och självklart känner man att man har en väldig tur som bor i Sverige just nu. Boken var väldigt svår att lägga ifrån sig eftersom man hela
tiden ville veta vad som hände. Just för att det var så många intressanta och viktiga händelser och alltid hände någonting ville man självklart inte sluta mitt i ett kapitel. Jag tror författarens budskap är att få ut en bild av hur grym förintelsen egentligen var utifrån hans synvinkel. Det finns många överlevare och väld...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: A-6171

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-12]   A-6171
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4440 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×