Kravmärket

1 röster
8999 visningar
uppladdat: 2005-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
EU:s märke för ekologisk odling

För att få kalla en produkt ekologisk måste den ha producerats enligt EG:s regler gällande ekologisk produktion. Reglerna omfattar odling, djurhållning, livsmedelsförädling, märkning, import, kontroll och marknadsföring av ekologiska produkter. En kontrollorganisation kontrollerar årligen produktionen. I Sverige är KRAV godkänd som kontrollorganisation för ekologisk produktion. Alltså om ett företag vill få sin produkt godkänd som ekologiskt måste produkten bli godkänd av svenska KRAV. KRAV får årligen besök av Livsmedelsverket och Jordbruksverket som granskar att EG: s regler följs.

Företag och producenter som har avtal med KRAV får endast använda KRAV-märket på sina ekologiska varor och i Sverige ska produktionen vara framställd på ett sätt där KRAV:s regler följs. KRAV har striktare regler än EU, det finns regler för fler kontrollområden bland annat butik och restaurang. KRAV kontrollerar såväl produkt som distribution innan KRAV-märket sätts på.

”Men sen kan man undra vad godkänd och tillåtet innebär enligt kravs regler”

Kring vad som egentligen kallas KRAV-godkänd kan det råda lite förvirrning. KRAV-godkända grödor, foder, produkter ska vara producerade enligt reglerna för ekologisk odling, alltså det som framställs i en produktion ska endast vara av naturligt innehåll. Men i den ekologiska produktionen kan det dock vara tillåtet med tillsatser/insatser som inte är godkända av KRAV, men de får dock inte kallas för en KRAV-godkänd produkt.


EU: s märke för ekologisk odling

Vad är skillnaden mellan KRAV och EU-ekologiskt

Skillnaden mellan KRAV och EU- ekologiskt är att KRAV har fler regler som är långtutgående. Ett exempel gällande detta är djuromsorg.
Med EU-kontrollen kan du marknadsföra din produktion och dina produkter med Eus märke för ekologisk produktion och med KRAV-kontrollen kan du märka dina produkter med KRAV-märket. Man får endast stämpla sina produkter om man är godkänd eller kontrollerad av dessa under benämningen ekologisk produktion. Man får dock inte stämpla sina produkter med KRAV-märket om de är EU-kontrollerade.


Medlemmar

KRAV är en ekonomisk förening med 29 medlemmar. Alla rikstäckande organisationer eller föreningar med ett intresse av en oberoende kontroll kan bli medlemmar i KRAV. Det finns 26 rikstäckande organisationer och tre associerande medlemmar som har samma rättigheter och skyldigheter som de andra KRAV medlemmarna men saknar dock rösträtt. Medlemmarna representerar lantbruket, dagligvaruhandeln, förädlare, djurskydds-, miljö- och konsumentintressen.


Några igenkända företag:

Arla foods, Förbundet Djurens Rätt, GRO i Sverige, Hemköpskedjan, ICA-Handlarnas AB, Kooperativa Förbundet, Lantbrukarnas Riksförbund, Saba Trading, Scandic Hotels, Swedish Meats, Svenska Naturskyddsföreningen, Svensk Mjölk AB och hälsokostrådet.

Alla butiker får i stort sett sälja KRAV märkt. Även företag som inte är medlemmar men till dessa kommer årligen en kontroll som granskar alla varor som är märkta med KRAV.


KRAV-märkt ibland dyrare, varför?

Ekologiskt innebär kvalité. Om du köper nötkött så kan du åtminstone glädjas åt att kon fått gått ut och betat. Köper du mjöl så bör du känna till att kemiska bekämpningsmedel inte används till att sprutas på åkern.

I det ekologiska lantbruket blir skördarna med tids lägre eftersom inget konstgödsel eller bekämpningsmedel använts och djuren växer upp långsam...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kravmärket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-29]   Kravmärket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4197 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×