Hur man bygde förr

10 röster
21975 visningar
uppladdat: 2005-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De första byggarna

För ca 2 miljoner år sedan byggde våra förfäder enkla skydd mot väder och vind, de använde sig av stenbumlingar och grenar. Senare började man bygga enkla hus av trä och djurhudar. Mer stadiga och stora hus började man inte bygga förrän för ca femton tusen år sedan. I Mellanöstern började man bygga hus av sådant materiel som fanns i deras närmiljö och det var sten, timmer och tegel.


Mammutjägarna

Mammutjägarna fanns för ca 40 000 år sedan. De bodde på platser som nu är varma och soliga men på den tiden var de kalla som längst i norr. De jagade med flinta och ben. Där de bodde fanns tallskog och de använde skogens virke som vindskydd. De bodde helst vid klippor eller i grottor men det hände att de byggde tältliknande hyddor av djurhudar. De använde också mycket mammutben för att bygga sina hyddor. Tälten var bra hus eftersom de kunde flyttas med när familjerna var tvungna att flytta. De flyttade dit mammutarna flyttade.


De första bönderna

De första europeiska bönderna fanns omkring 12 000 år f Kr. Ett hus som beskrivs är byggt någon gång mellan år 5000 och 4000 f Kr. De byggde långhus som var uppåt 20 meter långa. Virket de använde var timmer för husstommen och lera blandad med halm och kodynga som en vattentät beläggning på husväggarna. Mellanrummen mellan timmerstockarna fylldes med flätverk (ris och grenar), flätade över smala kvistar. Dessa långhus byggdes i mer än tusen år. Senare blev husen mindre men samma byggteknik användes.


På stenåldern

På stenåldern byggde man i Mellanöstern lerliknande hus med platta tak. Husen var byggde sida mot sida och det fanns inga dörrar och inga vägar. Det enda sättet att komma över till grannen eller till en annan del av staden var att klättra över taken. Alla taken hade en öppning varifrån en stege ledde dem ner i huset. Husen hade en yta på ca 4 gånger 6 meter och var 4 meter höga.


Egypten

Egypten hade stora tillgångar av kalksten, sandsten, alabaster och granit. Men uppgiften att hugga och transportera sten var svår. I stället användes obränt lertegel till att bygga hus. Det var ett bra byggmateriel som stod emot nästan allting. Det enda som kunde förstöra teglet var sand som vinden förde med sig. För att det inte skulle bli så varmt i husen så gjordes fönstren små och dörrarna låg åt norr så att man kunde dra nytta av vindarna från norr. De flesta husen hade en förstuga och en trappa upp till taket. Väldigt många hus hade målningar på innerväggarna i form av mänskliga figurer och blommor.


Romerskt husbygge

Gjutna tegel var ett romerskt byggmateriel som användes till nästan allt. Som murbruk användes en blandning av kalk, sand och vatten. Murbruket kunde också användas som betong att bygga med. Innan romarna kom till Europa så var tegelhus ovanliga. Då användes trä, halm och lera.


Nomadfolk

Stäppfolken bodde i halmtäckta hyddor av flätade kvistar och lera med golv av stampad lera. När de var på sina vandingar bodde de i tält som de fraktade med sig. Kelternas hövdingar bodde i hus oftast uppe på en kulle, därifrån styrde de över sina byar. Keltiska hus var oftast cirkulära i Britannien och rektangulära i centrala Europa. Grundstommen utgjordes av stolpar och bjälkar av trä. Väggarna bestod av flätverk av hasselkvistar. Indianerna i Nordamerika byggde tipis av björkslanor täckta med björknäver. Eskimåerna byggde sina igloos gjorda av stora snöblock som de hade skurit till.


Städernas infrastruktur

Avloppen förr var gjorda av sten som var kopplade från de enskilda husen till en kommunal avfallsgrop. I den gropen samlades allt avfall från hela staden. Det här systemet var vanligt i de tidiga städerna. De tidigaste avloppssystemen har man hittat i det gamla Babylon. I städer som saknade avloppssystem var man tvungen att samla ihop avfallet i vagnar och transportera det utanför staden. Det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur man bygde förr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-09

    aaa tack så mkt skitbra! du ve

  • Lena Edblom 2021-02-22

    Jag är intresserad av långhus och har erfarenhet från rekonstruktionen av bl ett långhus i Gene fornby utanför Örnsköldsvik. Blev då fascinerad av långhusets kontext främst den geografiska spridningen, jordbruket och religionen. Det hus som byggdes omkr år 500 i Gene var en del av en betydligt större uppfattning om hur hemmet skulle byggas och användas.

  • Lena Edblom 2021-02-22

    Långhus Källa: Lena Edblom, 2004, långhus i Gene

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-30]   Hur man bygde förr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4334 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×