Vinterviken

7 röster
16332 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:

John-John och hans vän Sluggo stjäl en kanot och paddlar över till Solviksbadet i Bromma. Där möter de några flickor. När de börjar prata med flickorna åker en motorbåt i full fart mot dem och en utav flickorna försvinner under vattnet. John-John hoppar fort i vattnet och räddar livet på Patricia, som flickan heter. Patricias föräldrar låter John-John och Sluggo följa med dem hem och de får en belöning på 1500:- var. Under tiden de är i lyxvillan i Bromma så kommer deras andra dotter, Elisabeth, hem. John-John förälskar sig i henne direkt. När John-John och Sluggo går hem lite senare så bestämmer de sig för att göra inbrott i villan, vilket de senare gör. De får med sig en hel del sprit och en revolver. Trots att de hade varit där lite tidigare på dagen så var det ingen som misstänkte dem.

När skolan sedan börjar några dagar senare så upptäcker John-John att Elisabeth och han har börjat i samma klass på gymnasiet, detta till bådas glädje. Efter ett tag så blir de tillsammans, men då brakar helvetet lös. John-Johns styvpappa gör inbrott hos Elisabeth. När Elisabeth får reda på att det var hans styvpappa som gjorde inbrottet så klarnar allt för henne. Det var John-John som hade tipsat sin styvpappa om var deras dyrbara tavlor fanns.


Teman:

Boken har inslag av spänning och kärlek. Spänningen är när John-John och Sluggo bryter sig in i villan och när John-John kollar in nazistbasen i skogen. Vid båda tillfällerna så vet man inte ifall någon ska komma på dem, vilket är olidligt spännande. Käleken är mellan John-John och Elisabeth. De har ett väldigt intensivt förhållande och Mats Wahl beskriver flera erotiska stunder de har tillsammans.


Miljöbeskrivning:

Boken utspelar sig i början av 1990-talet i några förorter väster om Stockholm. I början av boken så är det högsommar och olidligt varm och i slutet så är det kall vinter. Så boken utspelar sig under ungefär ett halvår. Huvudpersonerna befinner sig mestadels i Bromma, Alvik, city och på teaterskolan där de båda går.


Hur författaren fångade mitt intresse:

Första gången jag fick kontakt med Vinterviken var när jag såg filmen någon gång i lågstadiet. Då tyckte jag att den var jättebra men visste inte alls att den fanns på bok. Jag upptäckte boken i 6an tror jag. Då läste jag den och tyckte att den var minst lika bra som filmen. När man läser Vinterviken så bygger Mats Wahl upp spänningen jättebra i början när Sluggo och John-John gör inbrottet. Det är den händelsen som gjorde att jag ville läsa vidare. Man kan säga att den är grunden till boken. Det är den händelsen som gör att boken blir läsvärd. Utan den så skulle det vara som vilken kärlekshistoria som helst med Mats Wahl blandar in spänningen i kärleken så ett suveränt sätt.


Huvudpersoner:

John-John är en ganska vanlig tonårskille. Han har precis gått ut nian och ska börja teaterlinjen på gymnasiet. Hans stora dröm är att bli skådespelare precis som sin pappa. Han har precis flyttat tillbaka hem till sin mamma. Där bor de tillsammans med hans syster Lena och hans styvpappa som han kallar ”Skithuvet”. Innan bodde han hos sin mormor men hon kastade ut honom när han stal en kajak tillsammans med Sluggo. Sin lediga tid ägnar han åt att träna boxning. John-John är en väldigt poetisk kille som har mycket kärlek inom sig. Han skriver t.ex. mycket om kärlek till sin mamma i sina dikter, mycket om kvinnokroppen som han tydligen beundrar. Han kan uttrycka sina känslor väldigt bra och stå för dem, något som inte många killar gör. Detta gillar jag med honom.

Elisabeth är vad man skulle kalla en äkta snobb. Hon bor i en lyxvilla i Bromma med sin familj, shoppar när hon vill och alltid på NK. Hon är uppfostrad med silversked i munnen. Hon lever livet som många drömmer om men hon gillar det inte alls. Hon skulle mycket hellre vilja vara speciell. Hon känner sig som ”vem som helst” säger hon till John-John i boken. Hon tycker inte att hon passar in med de andra i hennes klass. Allt detta plus att hennes pappa knappt pratat med henne sedan hennes bror dog för 5 år sedan har gjort henne till en väldigt sorgsen tjej. Jag tycker att hon verkar vara en sådan människa som väldigt lätt skulle kunna bli självmordbenägen. John-John blir hennes ljus i tillvaron. Han gör henne lycklig och ger henne sådan kärlek som hon aldrig har fått uppleva. Han klättrar till t.ex. upp för hennes brandstege mitt i natten bara för att säga att han älskar henne.


Egna upplevelser av det jag läst:

Nazismen i boken upplever jag väldigt ofta. När jag går på stan, läser tidningen eller är ute på Internet. Man hör alltid slagord mot utlänningar. Ibland kanske de förtjänar det men oftast är det bara taget ut tomma intet för att ha något att säga. I tidningar läser man om nazister som mördat utlänningar eller tvärt om. Det är hela tiden en ständig kamp mellan svarta och vita människor. Styvpappan i boken känner jag också igen. Inte från min egen familj men från många andras. En väldigt elak människa som smörar för mamman i familjen medans han försöker undanröja barnen för att få mamman och huset för sig själv. I detta ingår det ofta att styvpappan slår eller utnyttjar barnen på ett eller annat sätt.


Moraliska, ideologiska eller sociala problem i boken:

Ett moraliskt problem är att John-John och Sluggo överhuvudtaget gör inbrottet i Bromma. De hade fått sin belöning men ändå bröt de sig in. Hur mycket pengar en människa en har så ger inte det rätten till att ta något utav det. De här två ungdomarna har allvarliga problem med sin moral. De vet inte riktigt vad som är rätt eller fel, eller så är de väldigt korkade. Nazismen i boken kan man nog säga är både ett ideologiskt och ett socialt problem. Nazisterna är trots allt ett politiskt parti. Men det har i detta fall gått i överdrift. Det här är med livet som insats, antingen är man med dem eller så dör man.


Vad jag tyckte om slutet och obesvarade frågor:

Jag tyckte om slutet väldigt mycket. Det var romantiskt och lyckligt. Trots allt som hänt så skrev Elisabeth till John-John att hon älskade honom. Vad man sen får fundera på själv är ifall de blev tillsammans eller ej. Det är en gåta som man aldrig kommer få svar på. Men förhoppningsvis så blir de det och alla lever lyckliga i alla sina dagar.


Egna kommentarer: (läsvärd/dålig, författarens sätt att skriva)

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vinterviken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-12-11

    kan du hjälpa mig med text språket, jag har ett skolarbete om vinterviken och det är så svårt att beskriva om text språket

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Vinterviken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4347 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×