Jämställdhet mellan könen

7 röster
15284 visningar
uppladdat: 2005-06-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jämställdhet mellan könen

I Bonniers svenska ordbok tryckt år 1991 så står det så här om man slår upp ordet kvinna: kvinna vuxen person av honkön, dam. Andra ord som oftast associeras till ordet kvinna är ord som; feminin, snäll, söt, tyst, lugn, ansvarsfull m.m. Om man slår upp ordet man i samma bok står det: man vuxen person av hankön. Därefter följer en rad av olika exempel till hur man ska använda ordet man. Det finns även för ordet man olika ord som man ofta tänker på som T.ex.; maskulin, bussig, vild, högljudd, oansvarig m.m. Man kan ju undra varför det är såhär. Att kvinnor ska vara snälla och söta och män vilda och högljudda. Jag har alltid funderat på det här med att så fort man träffar någon som precis har fått barn så den första frågan man ställer är: Vad blev det? Om det då blev en kille så säger man kanske: Åh en sån stilig liten tuffing då. Men om det är en tjej säger man kanske: Åh vilken söt liten snutta. Kan inte den lilla flickan vara precis så tuff som den lilla killen är? Jag tror det. Jag vet själv hur det var när jag var liten. Min lillebror var lite mammig och jag var mest med min pappa. Min bror var alltid lugn och snäll och jag var den vilda som aldrig var tyst; men min bror var alltid tuffingen och jag var den lilla söta.

Bonniers svenska ordbok säger så här om ordet jämställdhet: jämställdhet (spec.) lika rättigheter för män och kvinnor. Ja, det är väl det jämställdhet handlar om. Men då kan man ju undra vad rättigheter är för något. Kan inte det vara olika i olika människors ögon? Så man kanske bara skulle skriva: lika för män och kvinnor. Då skulle man inte kunna tolka meningen på nått annat sätt än på det sättet det står på. Jämställdhet är något väldigt svårt. I skolan kan det ibland d vara så att killar får en viss fördel eller nackdel för att de just är killar. Jag kan ge ett exempel på något som inte är speciellt jämställt och som man hör allt som oftast i skolan, så här går det:
Läraren kommer in i klassrummet och säger: kan några starka pojkar komma och hjälpa mig att hämta lite böcker? Är inte det ojämställdhet så vet inte jag. Nog för att killar har mer muskler än tjejer men vi kan bära böcker vi med. Kanske inte lika många men vi kan också hjälpa till, lita på det.

Kvotering innebär att man anställer lika många kvinnor som män på olika poster inom jobb eller liknande. Visst det skulle kunna funka så men tänk om det är två män som är fantastiskt duktig på någonting och det är en tjej som söker jobbet och hon är inte lika duktig på denna sak men eftersom man vill ha in tjejer så anställer man henne och denna extremt duktiga kille går utan jobb, hur ser det då ut och är det rättvist?
Jag tycker det är bra att fler tjejer kommer in och får jobba på höga positioner men ändå så får killar som gör samma skitgöra högre lön och det är inte rätt. Men ska allt i detta samhälle vara rättvist? Om allt var rättvist skulle alla gå ut gymnasiet med lika betyg och alla lärare skulle vara rektorer eller vise versa. För det är ju inte rättvist att jag får G och någon annan får MVG bara för att den personen la ner mer jobb på en uppgift. Man ska bli dömd för det man kan och den man är inte om man är kvinna eller man.

En bättre lösning på detta skulle väl helt enkelt vara att man slutar titta på vad människan har för kön och istället kollar på vad människan har för utbildning eller dylik. Det skulle nog få människor att känna sig mer uppskattande när det jobbar, för att det fick jobbet för den de är och inte för att den andre som sökte var kvinna, svart, utländsk, inte kunde flytande svenska etc. etc. etc. Om det nu skulle bli några konsekvenser med detta upplägg så skulle det väl vara att tjejer som går ut gymnasiet oftast har bättre betyg än killar och att då fler tjejer skulle få jobb än killar och då skulle alltså rollerna bli ombytta och det var ju jämställdhet vi ville ha, eller hur?

I Sverige är det olagligt att köpa sex. Och det kan man väl se som ett sätt att stoppa sexindustrin och att hjälpa de som är utsatta. Men som man brukar säga: regler är till för att brytas. Så får de någon hjälp mer?
Så här står det i Göteborgs posten den 10 april 2005: Tusentals "vanliga" svenska män betalar varje vecka pengar för att delta i ödeläggelsen av dessa människors liv. Vad man gör i Sverige och i resten av Eu är lite oklart för mig men jag gissar att dom sitter och bestämmer att nu ska vi göra det här olagligt och sen blundar vi för det om det inte blir en media stormning då kan vi alltid låta polisen gripa några prostituerade eller hallickar. Sen när de har bestämt det går de på porrklubb och några beställer in ett par koreanska prostituerade. Det är svårt att stoppa något så stort som just sexindustrin och handeln med unga människor som sexslavar. Det kanske finns de som anser att det är ett fint yrka att ha. Man vet ju aldrig i vissa kulturer kanske det är så. Men som vi Västerlandare tänker så är det ju inte det och hur man stoppar det är en väldigt svår fråga. Göra det lagligt? Nej det skulle vara perverst. Nej jag vet faktiskt inte. Varför man pratar mer om tjejer än killar när det gäller sånt här så är det nog för att om någon säger att: ”en kille blev våldtagen!” så tar man inte det lika hårt som om det hade varit en tjej. Då kommer det är med söt och tuff igen. Killen ska vara tuff så lite skit får han ta men tjejen ska ju vara söt och oskuldsfull så detta är ju hemskt. Det beror absolut på det syn sätt man har haft på kvinnor och män sen långt, långt tillbaka.

Sen vill jag bara ta upp två saker som har stört mig väldigt länge. Att om en kille har sex med många tjejer så är kan KUNG men om en tjej har sex med många killar så är hon en HORA. Jag förstår inte. Jag hade en kompis som bad mig att inte döma henne när hon berättade att hon hade haft sex med en kille som inte var hennes pojkvän och det ända jag sa till henne var: jaha och? Du ska väl också få ha lite kul?? Hon var nog inte beredd på det svaret, men sen skrattade hon och berättade vidare. Tänk då om någon annan tjej setat bredvid och hört vår diskussion skulle hon då kallat min kompis för hora eller hade hon hållit med mig. Det får man ju aldrig reda på men det är en intressant tanke. Hur kan det vara så att i detta moderna samhälle som vi ändå lever i att det fortfarande är samma trångsynta tankar som när min farmor var ung? De flesta kvinnor jobbar inom den offentliga sektorn och tjänar brutalt lite i månaden. Det är ju ändå dessa människor som vårat samhälle bygger på. Att man ska ta hand om varandra. Så vad har egentligen hänt? Inte mycket. Kommer det hände något? Kanske. Men inte än på ett tag.

Det andra är dessa så kallade invandrare som kommer hit. De har en annan religion, äter annan kryddad mat, pratar eget språk och ser annorlunda ut. Vi säger ju alltid att vi i Sverige är så öppenhjärtade för dem som kommer hit. Men är vi det? Jag kan säga att det tycker inte jag. Jag vet många som rynkar på näsan när de går förbi folk som kommer från andra länder. Jag har själv gjort det. Men det har oftast varit för att, ja det luktar inte alltid gott, men det finns de som rynkar på näsan för att de just är utlänningar, invandrare, turkar, svartskallar eller juggar. En del av dessa tjejer har så kallad slöja. Denna slöja döljer tjejen/kvinnans hår. Detta är en religiös symbol och de bär dessa för att håret är någonting som endast deras man skall se. Det är något vackert och lite hemligt. Många säger att man ska ta seden dit man kommer. Så om jag skulle åka till ett muslimskt land så skulle jag alltså sätta på mig en slöja då eller? Det s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämställdhet mellan könen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-01-04

    Verkligen bra skrivet.. känns

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-09]   Jämställdhet mellan könen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4425 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×