Världens bästa by

2546 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst ”Världens bästa by” av den finske författaren Arto Paasilinna. Boken handlar om Eemeli Toropainen som får en uppgift av sin döende farfar att bygga en kyrka och starta en Dödskyrkostiftelse. Historien utspelar sig i Ukonjärvi i Finland. Eemelis egna företag Nordiska stup och stock AB går i konkurs så de anställda får börja arbeta med kyrkobygget istället. Under tiden kommer mer och mer människor som vill bosätta sig runt kyrkan. Eemeli låter bygga små hus åt dem och helt plötsligt har det bildats ett helt litet samhälle.

Byn bara växer och växer och olika människor från världens alla hörn kommer till Ukonjärvi för att slå sig ner. Byborna klarar sig helt utan hjälp från omvärlden. Och när resten av världen står i krig rullar allt på som vanligt i det lilla samhället. De fiskar, odlar örter, bildar ett jägar kompani för att jaga älgar mm för att kunna klara sig.

Boken handlar mest om Eemeli Toropainen som i början är en stark man i fyrtiofemårsåldern som är full av idéer. Han leder människorna i byn genom både bra och dåliga tider och han är mycket rättvis. Men som tiden går blir Eemeli äldre och äldre för boken täcker väldigt många år även i framtiden.

Severi Horttanainen är en utav de före detta anställda på Eemelis gamla företag. Han är väldigt lojal och även en mycket god vän till Eemeli. Severi är med mycket i början men det känns som han försvinner lite i resten av boken. Men han har en egen lite del ungefär mot slutet av boken.

Taina Korolainen är en före detta tågstädarförman som blev kokerska till arbetslaget under kyrkbygget. Taina och Eemeli fattar tycke för varandra och de ska komma att leva an lång tid tillsammans.

Den flygande ängeln är en ganska ung kvinna som tycker om att springa. Hon är knappt stilla i 10 sekunder Den flygande ängeln springer mellan byarna och berättar det senaste som har hänt i världen. Jag tror faktiskt att hon är lite sinnesrubbad. Hon har egentligen inte en sån stor roll i boken och dyker bara upp ett fåtal gånger. Men jag tyckte att hon var lite rolig så jag var tvungen att skriva om henne.

Texten i boken kan vara lite svårläst på vissa ställen, för många ord som används är ganska svåra och gammeldags som t ex: notfiske, anbelangar, hugade, telningar mm.

Författaren Arto Paasilinna var väldigt exakt på många ställen i miljöbeskrivningen som t ex: ”Ukonjärvi var en knapp kilometerbred och omkring fyra kilometer lång sjö som sträckte sig i nordväst-sydostlig riktning genom mäktig ödemark. Eemeli Toropainen skidade över isen mot nordoststranden där en mo med tät tallskog tog vid.”

”Världens bästa by” är berättad i tredje person men det förekommer även mycket dialoger. Det märks att Arto Paasilinna kan mycket om kyrkor och bygge. Miljöerna är också så väl beskrivna att han nästan vet hur det ser ut i minsta lilla vrå.

Jag tyckte att den här boken var väldigt bra men jag hade förväntat mig att den skulle vara roligare. Humorn var ganska svart för det var mycket död inblandad i den men Arto Paasilinna har fått till det så att det blir roligt i alla fall. Det var ganska spännande att läsa om hur byborna kunde klara sig själva så bra och så läng...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världens bästa by

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Världens bästa by
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4605 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×