Kokain och amfetamin

13 röster
54620 visningar
uppladdat: 2001-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning:

Sidan
1. Innehållsförteckning 1
2. Vad vill jag lära mig av det här arbetet? 1
3. Kokain 1
 Historia 1
 Hur och var tillverkas kokain? 1
 Hur används det? 2
 Effekter och skador p.g.a. Kokain 2
 Tecken på Kokainmissbruk 2
4. Amfetamin 3
 Historia 3
 Hur och var tillverkas amfetamin? 3
 Hur används amfetamin 3
 Effekter, skador och sjukdomar p.g.a. amfetamin 4
 Tecken på amfetaminmissbruk 4
5. Skillnader mellan kokain och Amfetamin 4
6. Källförteckning 4


Vad vill jag få reda på när jag gör det här arbetet:
1. Hur fungerar de olika drogerna?
2. Varför fungerar den som de gör?
3. Vad kan bli kokainets eller amfetaminets effekter och biverkningar?

Kokabusken kan bli 1,5 meter hög. Den har vita blommor och bladen är stora och mörkgröna och omkring 5 centimeter långa.
Kokain

Först lite historia

Enligt inkafolket var kokain en gåva från solguden som gavs till vissa människor för att dämpa hungern, törsten och smärtan. (Fast man har genom arkeologiska fynd bevisat att man använde kokain i Ecuador i minst 5000 år. Alltså långt innan inkacivilisationen grundades.) Koka användes av de styrande klasserna men delades ut till idrottsmän och soldater för att de inte skulle bli trötta eller hungriga. Lite senare användes kokain i läkemedel som smärtstillande och lugnande. Till och med Coca cola (!) hade med sig kokain i sin produkt. Nu används kokain (lagligt) endast som lokalbedövning när man ska göra ögonoperationer inom sjukvården.

Hur och var tillverkas kokain?
Kokain som är ett av dom farligaste narkotikagifterna är ett centralstimulerande medel som är framställt ur den sydamerikanska kokabuskens blad. Kokabusken kan bli 1,5 meter hög. Den har vita blommor och bladen är stora och mörkgröna och omkring 5 centimeter långa.
Kokainet kommer främst från illegala odlingar i Sydamerika och handeln kontrolleras av en mäktig maffia. Kokainet började spridas i Sverige under 80-talet.

När man tillverkar kokain krossar man kokabuskens blad tillsammans med ett lösningsmedel. Den massa som blir kvar kallas kokapasta och innehåller mellan 40-85% kokain men även föroreningar ifrån framställningen.
När kokapasta röks kallas den ofta för ”bazooka” då den har en bombeffekt på användaren.
Kokainhydroklorid skapas när man tillsätter saltsyra under upphettning. När den är som renast är den ett vitt pulver och kallas då ibland för ”snow” p.g.a. dess snöliknande utseende.

Hur används kokain?
Kokain kan konsumeras på flera sätt. Det kan
 Tuggas
 Rökas
 Snusas
 Sväljas
 Injiceras

Tuggning
I de länder där kokainodling förekommer är också tuggning av kokain tillåtet. Det går till så att man bollar ihop kokabladen till små bollar och sedan tuggar man dem. Saliven för med sig kokainet ner i strupen. När man tuggar lösgös tillräckligt mycket med kokain för att man ska kunna få ett kraftigt rus i ca 40 minuter.

Rökning
För att kunna röka kokainhydroxid måste man göra om den till ”fri bas”.
Crack, ”fri bas” och kokpasta röks oftast. Effekten av detta är ett rus efter tio sekunder som sedan varar i ca 20 min och följs av ett kraftigt nedstämdhet. Vid rökning används cigaretter, pipa eller aluminiumfolie. När man röker ”fri bas” måste man ha speciella glas som hettas upp över en tändare.

Snusning
När man ska snusa kokain lägger man kokainkristallerna på ett bord eller en annan flat yta. Sedan tar man ett rakblad, kreditkort eller något annat långt och smalt och fördelar kokainet i flera rader. Sen tar man ett sugrör, en ihoprullad bunt med sedlar eller nåt liknande, stoppar ena änden i näsan och suger till så att kokainkristallerna åker upp i näsan. Ruset kommer efter någon minut och varar upp till en halvtimme.

Effekter och skador av kokainpåverkan

Effekter:

Kokain ger en kraftig ”kick”. Man upplever stor säkerhet, styrka, intelligens och upprymdhet. Men ruset är kortvarigt. Efter ruset får man olustkänslor eller blir deprimerad och detta leder ofta till att man behöver mer kokain som leder till ett ännu intensivare missbruk och som ofta leder till många dödsfall eller svåra behandlingar.

Skador:

Kokainmissbruk ger både fysiska och psykiska skador.
Kokain ger feber, huvudvärk, matsmältningsproblem, diarré, kramper, suddig syn och illamående. Kokain tar bort hungerkänslor, så det är inte ovanligt att missbrukare har svältsjukdomar. Vid större doser kan dödsfall inträffa på grund av hjärnblödning, hjärtförlamning och mycket hög feber. Centrala nervsystemet påverkas och det gör att andningen kan upphöra.
Kokainpsykoser med förvirring, ångest, förföljelsemani samt förvriden verklighetsuppfattning är vanliga effekter av missbruk.

Tecken på kokainmissbruk:
Om man känner någon som man misstänker använda kokain så kan man lätt avslöja den personen p.g.a. olika kroppsliga tecken. Personen får vidgade pupiller, magrar av anmärkningsvärt, får en sämre koordinationsförmåga, personens näsa rinner samt att han/hon får ett osammanhängande språk eller blir lätt förvirrad.

Av ett kokainmissbruk kan man även få psykiska skador som huvudvärk, sömnsvårigheter, ångest, misstänksamhet och förföljelsemani, man kan bli mycket våldsam mot medmänniskor och andra personer, självmordstankar som ofta slutar med dödlig utgång p.g.a. att man får mer självförtroendemodigare.

Amfetamin


Historia

Amfetamin började produceras i början på 1870-talet. På 1930-talet började läkarna intressera sig på allvar för amfetaminet, dels för att det hade en mycket bättre effekt än kokainet och dels för att det hade en mycket längre verkan.
Under andra världskriget användes amfetamin på soldaterna så att de kunde hålla på och kriga mycket längre och effektivare. I vissa länder användes även amfetaminet på vapenfabrikers artbetare så att de kunde ha en högre produktionskraft.
Givetvis blev det stora problem efter kriget då soldaterna och fabriksarbetarna kom hem till det civila livet och hade blivit påverkade av amfetaminet. Det ledde till att amfetaminet började användas av privatpersonen och fler och fler provade på.
Amfetaminet blev vanligt i Sverige i slutet av 1930-talet och blev snabbt populärt p.g.a. dess effekter: minskad sömnlöshet och utökad uthållighet. Det blev illegalt 1971 genom FN:s psykotropkovention. I Sverige har ett flertal amfetaminlaboratorier avslöjats. Amfetamin missbrukas i hela världen men främst i Europa.

Hur och var tillverkas amfetamin?

Amfetamin kan framställas i de flesta länder men det är främst i Nederländerna, Polen, Tyskland, Danmark och Storbritannien som man gör det. I USA var det i mitten av 1970-talet vanligt med illegal framställning av ”psykedelisk amfetamin” även kallad ”Ecstasy”.

Hur används amfetamin?

Amfetaminet kan användas på de sätten man använder kokain. Dvs. injektion och snusning men man kan även svälja och dricka det.

Vid injektion använder man: spruta och kanyl.
När man sniffar använder man: Spegel, rakblad, kreditkort eller liknande, och ett rör, en bunt ihoprullade sedlar eller något liknande.
När man sväljer det använder man papper som man rullar ihop amfetaminet i, lägger det på tungan eller sväljer som godis.
När man dricker det blandar man det med någon form av dryck. Om man blandar amfetaminet med alkohol kan man dricka mera och därmed uppnå en kraftig berusning.


Effekter och skador av amfetaminpåverkan

Det påverkar de flesta av kroppens funktioner. Vid överdosering drabbas användaren av hjärtklappning, förhöjt blodtryck, starkt vidgade pupiller, huvudvärk och kräkningar.
När man använder amfetamin blir man vanare och vanare för varje gång. Dvs. man måste ha mer och mer för att uppnå samma effekt som första gången och det leder ofta till brott för att kunna betala tillbaka sina skulder.

De sjukdomar och övriga skador man kan få av amfetamin:

 Förföljelseidéer
 Känslomässig obalans och svårigheter att kontrollera impulser
 Hjärtinfarkt p.g.a. att artärerna och venerna drar sig samman samtidigt som hjärtats verksamhet ökar
 Avmagring
 Aggressivt beteende
 Ökad risk för HIV och AIDS om man inte använder rena nåla...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kokain och amfetamin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-30]   Kokain och amfetamin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=470 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×