Judendomen

2 röster
7066 visningar
uppladdat: 2005-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
JUDENDOMEN

Judendomen är en av världens äldsta religioner, den har funnits så länge att det är svårt att säga när den startade, vem som ”uppfann” den och hur. Den har ”alltid” funnits där helt enkelt. Deras historia berättas i Bibeln i Gamla Testamentet, enligt det så leddes det judiska folket från slaveriet i Egypten till ett land som de fått av gud, Palestina. Där levde de mycket länge, ända tills runt 70 e Kr då Jerusalem, den heliga staden, förstördes av romarna. Romarna hade länge ockuperat landet, och då tog judarna till vapen och lyckades ta tillbaka staden. Men kort därefter kom romarna tillbaka och plundrade och brände allting. Judarnas långa landsflykt tog sin början. De spred sig över hela romarriket, och med tiden flyttade de även norrut. När Europa blev kristet möttes judarna av misstänksamhet och ibland hat eftersom de inte trodde på att Jesus var guds son.

Vart judarna än flyttade så fanns det alltid lagar som begränsade deras frihet, de fick inte äga jord och många yrken var förbjudna för dem. Därför kom många judar att bli handelsmän. De tvingades dessutom leva i speciella ”judekvarter”, ghetton. Allt dåligt skylldes på dem, det var ju så behändigt för de kristna. Genom tiderna har judarna blivit förföljda och hatade nästan överallt. Men trots all misstänksamhet, och trots allt hat de mötte så höll de fast vid sin tro och sina traditioner. Hade de inte gjort det, utan anpassat sig till kristendomen hade det kanske inte funnits något judiskt folk idag. Under början av 1900-talet började judarna flytta tillbaka till Jerusalem, staden var ju deras enligt Moseböckerna. De ville skapa en egen stat där all världens judar skulle leva. Men det var inte alla judar som flyttade till Palestina, de flesta stannade kvar och trodde att deras kultur skulle börja respekteras. Tyvärr så blev det aldrig så och med Hitler i spetsen så växte nazismen fram allt snabbare. Judeförföljelsen ökade, och judar från nästan alla länder i Europa fördes till förintelseläger där de dödades. Man tror att runt 6 miljoner judar dödats och bränts under andra världskriget.

De judar som överlevde ohyggligheterna i Europa tog sig till Palestina för att på nytt bygga upp den judiska stat som fanns nästan 2000 år tidigare. Grejen var bara att i judarnas Palestina bodde massa muslimer som bott där i över tusen år. De ville inte flytta på sig. Judarna hänvisar till Moseböckerna där det står att gud gav landet till Abraham och Israels folk. Muslimerna viftar då med Koranen och säger att enligt den så är det de själva som är Abrahams sanna arvingar. Gissa om det blev bråk! Omvärlden hade nog dåligt samvete för att de inte gjorde nåt åt förintelselägren, så de gav en del av landet till judarna och lät muslimerna behålla resten. Det blev ännu mer bråk, båda religionerna säger sig ha störst rätt till Palestina och Jerusalem. Och där står vi än idag. Muslimer och judar slåss nere i Jerusalem, och det verkar som om det aldrig tar slut. Så länge det finns troende muslimer och troende judar så kommer de att fortsätta.




Judisk tro och livsstil

Precis som i alla religioner finns det i judendomen olika sätt att se på sin religion. Det finns ortodoxa judar och liberala judar, och allting däremellan. De ortodoxa har sabbat varje vecka, de äter endast koschermat och de försöker följa alla levnadsregler i Talmud och Torah. En mer liberal jude kanske håller på reglerna om mat, men kanske inte tar sabbaten på samma stora allvar som de ortodoxa. Hur troende man är varierar från familj till familj. Precis som i kristendomen, alla ser religionen på olika sätt.

Varje fredag kväll till lördag kväll firar nästan alla judar sabbat, det är nästan som en liten högtid. Familjen är samlad, man umgås, vilar, äter och dricker gott, läser i heliga texter och besöker synagogan. Liberala judar skippar ibland det där med att gå till synagogan eller läsa heliga texter och har det bara trevligt. Alla kristna läser ju inte bibeln varje söndag nuförtiden.

Maten som judarna kallar Koscher betyder passande eller riktig. Några av reglerna är att man inte ska äta fläskkött, skaldjur eller blanda mjölk och kött. Judarnas matregler är lika gamla som religionen,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-18]   Judendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4787 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×