Harry potter & hemligheternas kammare

2 röster
11805 visningar
uppladdat: 2005-09-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rowling J K

J. K. Rowling växte upp som den där lilla flickan med tjocka glasögon, som satt och berättade fantasifulla sagor för de kamrater som inte heller tillhörde klassens idrottande och populära elit. I vuxen ålder pluggade hon franska, utbildade sig till sekreterare innan hon valde att undervisa engelska i Portugal. Hon kom tillbaka till Skottland med en liten bebis.

J. K. Rowling hittade på Harry Potter under en resa mellan Manchester och London 1990, då tåget var försenat. Harry Potter dök upp i hennes huvud som en färdig figur. Under tågresan satt Rowling och fantiserade ihop hela bokserien på en gång, intriger, personer, miljöer. Hon ville ta upp frågor som handlar om moral och är förtjust i C.S Lewis och hans böcker. Rowling skriver böcker som hon själv tyckte om som barn och som hon fortfarande är förtjust i.

Harry Potter och hemligheternas kammare är den andra utgåvan i serien Harry Potter.
Den handlar om en pojke som heter Harry vars föräldrar, som var trollkarlar, blev dödade av den mäktige trollkaren Voldemort. Harry blev därför adopterad av sin moster Petunia och morbror Vernon. Första året som man får följa Harry blir han illa behandlad av sina släktingar. De låser in honom i en skrubb under trappan. Då kommer en man som är hälften jätte och befriar Harry och tar med honom till Hogwars, en skola för trollkarlar och häxor.

När man kommer i andra boken har Harry avverkat ett år på skolan.
Sommarlovet är nästan slut och Harry är på sitt rum hos sina styv- föräldrar. Han sitter och kollar igenom sitt fotoalbum på sina vänner och undra varför dom inte har skrivit till han på hela sommarlovet. Harry tycker inte att det är likt hans bästa vänner, Hermonie och Ron.
Familjen Dursley ska under dagen bjuda hem några viktiga klienter på middag för att gå igenom affärsförslag. Detta skulle bli ett stort genomslag i morbror Vernons karriär. Så Morbror Vernon går igenom middagen med familjen.
Morbror Vernon: Dudley ”Harrys kusin” Du öppnar dörren: Petunia du står i vardagsrummet och önskar gästerna välkomna till vårat hem. Å Harry du stannar uppe på ditt rum och säger ingenting, låtsas som du inte finns. När Harry går upp mot sitt rum sitter husalfen Dobby på sängen. i ( Husalfer är tjänare till trollkarlar och häxor). Han varnar Harry Potter och säger att han inte får återvända till skolan, för att de skall hända hemska saker där. Harry får då reda på att de är Dobby som har stoppat alla brev som är skickade till honom från sina vänner. Detta har Dobby gjort för att Harry skall tro att hans vänner har glömt bort honom. Harry blir rasande. Dobby får ett anfall för att han prata illa om hans mästare Lucius Malfoy. Han börjar slåss sig hysteriskt med lampan. Allt blir ett kaos och Dogby förstör middagen för Vernons klienter. Harry blir då inlåst på sitt rum och förbjuds att återvända till skolan. Dom spikar igen hans fönster och låser hans dörr.
Samma natt kommer Harrys kompis med sina två bröder Fred & George i en flygande bil. Dom drar av gallret på fönster med hjälp av bilen och rymmer därifrån, hem till Rons familj.
Två dagar senare ska dom ta sig igenom den magiska portalen till tåget. När Ginny, Fred, George och Mr och Mrs Wesleys har gått igenom portalen är det Harrys och Rons tur. Men då visar det sig inte bättre än att portalen är stängd. Ron kommer då på att dom har den flygande bilen som kan ta dom till Hogwarts.
Det är här hela resan börjar med intriger och magi. Harry går igenom ännu ett magiskt och turbulent år. Han hör röster i väggarna som säger döda vilket visar sig vara en orm från hemligheternas kammare. En orm som slingrar sig runt på Hogwarts och förstenar alla som ser den i ögonen och inte är renblodiga trollkarlar.

Det var nämligen en gång fyra stora trollkarlar som grundade Hogwarts. Men en av dom Salzar Slytherin kunde inte komma överens med dom andra. Han ansåg att skolan bara var till för renblodiga trollkarlar och häxor, och lämnade därmed skolan. Det sas att han lät bygga en kammare i slottet som bara skulle kunna öppnas av arvtagaren.
Legenden sa att om kammaren öppnades skulle alla som inte var av renblodigt trollkars blod skulle bli rensade från skolan. Inne i kammaren skulle de finnas ett monster,en Basilisk (en jätte orm), som bara självaste arvtagaren kunde kontrollera. Harry Ron och Hermonie är fast beslutna att ta reda på vem som är arvtagaren till Salzar Slythenrin. Harry hittar en dagbok på en toalett, och får då få veta att ägaren till dagboken är Tom Riddle arvtagaren till Salzar Slytherin. Tom gick på Hogwarst 50 år tidigare. Syftet med dagboken var att kontrollera personen som hittade den till att göra onda saker.
Men när Hermonie går till bibloteket för att hitta lite ledtrådar om vad som kunde gömma sig nere i kammaren blir även hon offer för ormen. Efter att ännu en elev fallit offer vilken var, Ginny Weasly, Rons syster. Hittar Harry och Ron en lapp i Hermonies förstenade hand. Genom lappen inser dom att det är en Bacilisk som är monstret i kammaren. Harry hittar till slut ingången till Hemligheternas kammare. Han dödar basilisken och arvtagaren Tom Marvolo Dolder vars namn blir Lord Voldermont om man kastar om bokstäverna. Harry befriar Ginny och räddar åter igen Hogwarts.
Vad beträffar Hermonie och alla som blev förstenade av ormen hittade dom ett botemedel.

Nu vill jag berätta lite om varför jag inte har nämnt en person som kanske många tycker är en nyckel person i boken. Det är Gyllenroy Lockman. Men jag anser att han inte är så intressant och att har inte så stort syfte i boken. Känns mer som han är en utfyllnad för att boken ska bli mer mysterisk och att man ska tro att det är han som är skyldig till morden. Det är i alla fall min mening.
Det är fler personer som jag inte har nämnt och det är Rektorn Dumbledore. Han är absolut en viktig person i böckerna, men i just denna boken tycker jag inte att man märker så mycket av honom.

Boken har ett budskap och jag tror de är att:
Harry från början är en maktlös, illa behandlad och oälskad pojke som egentligen inte har gjort något ont. När han sedan får reda på vem han egentligen är, en trollkarl, vill läsaren helt plötsligt vara som honom, hj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry potter & hemligheternas kammare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-20]   Harry potter & hemligheternas kammare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4791 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×