Grodor

5 röster
10337 visningar
uppladdat: 2005-09-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lövgroda

Ordning: Anura (stjärtlösa groddjur)

Familj: Hylidae (äkta grodor)

Släkte: Grodor (Rana)

Art: Hyla arborea (Lövgroda)

Utbredningsområde: I Sverige hittar man den bara i Skåne, men sen sträcker sig den rödögda lövgrodan från sydöstra Mexico till södra Panama

Miljötyp: Lövgrodan brukar hålla till nära vatten där det finns mycket växter, t ex örter och gräs. Möjligtvis kan man också påträffa den i lövskogar, varav den fått sitt namn. Sommaren tillbringas uppe i buskar och träd, där den inte syns så bra p.g.a. sin gröna färg.

Födoval: Jagar små insekter, t ex flugor i träd, buskar och höga växtligheter.

Parning: Lövgrodorna behöver grunda sjöar eller dammar för att kunna fortplanta sig. Gärna i närheten av öppen, betad äng.

Föräldrabeteende: Honan lägger de upp till ca 2000 äggen på våren när solen värmt upp vattnet till rätt temperatur, sedan försvinner hon. Hanen kan bli kvar i dammen tills enda in i juli. Utvecklingen från yngel till färdig groda går snabbt, larverna omvandlas redan efter åtta till tio veckor.

Övrigt: Lövgrodan är nattaktiv och en god klättrare. Hanarna blåser upp strupsäcken för att med ljud och utseende imponera på de närstående honorna. De blir ca 5cm långa och färgen brukar vara grön, gul eller brun med fläckar.



Horngroda

Ordning: Anura (stjärtlösa groddjur)

Familj: Leptodactylidae

Släkte: Ceratophryinae

Art: Ceratophrys ornata (Horngroda)

Utbredningsområde: Pampean-regionen i Argentina, Uruguay och Rio Grande do Sul i Brasilien.

Miljötyp: Horngrodan lever i milt tempererade, subtropiska regioner som ha en viss del nederbörd året runt, t ex Pampean-regionen. Luftfuktigheten ska vara hög samtidigt som avdunstningen är låg.
I fångenskap ska den ha varm och fuktig miljö, men inte får blöt då den lätt kan få svamp.

Födoval: Maten får inte vara större än 50 % av grodan, får då kan grodan kvävas. Annars äter den det mesta levande som kommer i dess väg, sniglar, insekter och andra grodor.

Parning: Hanen blir lätt på parningshumör när det regnar, men det är inte alltid honorna vill. Se även under ”Föräldrabeteende”.

Föräldrabeteende: Det är inte ovanligt att en förälder äter upp den andra efter parningen. Hon-grodan lägger sin rom t ex i fuktiga mossor, varpå dom lämnar dem där.

Övrigt: En horngroda har sylvassa utskjutningar i munnen som fungerar som tänder. Får grodan tag i t ex ett finger så blir fingret mer skadat om man drar ut fingret än om grodan själv släpper taget. Horngrodan är också känd för sin extrema kannibalism. De är inte ovanligt att en groda försökt äta upp sin bror, men som fastnat i halsen och dött där. Grodan kan då inte spy upp sin bror eftersom han eventuellt är för stor, så där sitter han med sin döda bror i munnen, och ser dum ut.





Klockgroda

Ordning: Anura (stjärtlösa groddjur)

Familj: Bombinatoridae

Släkte: Bombina

Art: Bombina Bombina (Klockgroda)

Utbredningsområde: Enstaka ställen i Skåne.

Miljötyp: I naturbetesmarker med stora grunda dammar som får mycket sol. Det får dock inte finnas kräftor i fisk i. ”Gräver” gärna ner sig i fuktig mossa.

Födoval: De äter små insekter och andra ryggradslösa djur. Favoritmaten är daggmaskar.

Parning: Parningen börjar under maj-juni beroende på vädret. Hanen drar till sig honor genom att blåsa upp sig och spela högljutt. Under parningen så håller hanen honan runt höfterna istället för vid frambenen som alla andra grodor gör, bortsett från lökgrodan och denna. Hon lägger upp till 300 ägg som hon i dammen fäster vid vattenväxternas stammar, och som på 65-90 dagar utvecklas till färdiga grodor i miniformat.

Föräldrabeteende: Efter äggläggningen så lämnar både hanen och honan äggen. Men det är inte ovanligt att samma hona och hane parar sig ett par år i rad.

Övrigt: De klara färgerna visar att klockgrodan är giftig. Den har sugproppar på fötterna som gör att den kan hålla sig fast i t ex blad. Grodan är akut utrotningshotad och därför fridlyst.





Korallfingergroda

Ordning: Anura (stjärtlösa groddjur)

Familj: Pelodryadidae (australlövgrodor)

Släkte: Litoria

Art: Litoria caerulea (Korallfingergroda)

Utbredningsområde: Indonesien och Australien

Miljötyp: Uppe i träd i regnskogar

Födoval: Korallfingergrodan är mycket glupsk och äter nästan allt levande som får plats i dess mun. De äter även mindre insekter m m såklart.

Parning: Ungefär vid 1 års ålder blir korallfingergrodan könsmogen. I samma veva börjar hanarna spela för att locka till sig honor. Parningssäsongen är mellan november och februari. Efter parningen som kan pågå i flera dagar lägger honan mellan 200 och enda upp till 2000 ägg i stillastående vatten. Tillsammans bildar sperman och äggen en klump som sjunker till bottnen och därefter tar äggen ca 1-4 dagar på sig att kläckas.

Föräldrabeteende: Precis som de flesta andra grodor så lämnar korallfingergrodorna varandra och sina ägg efter parningen.

Övrigt: Korallfingergrodan är oftast ljusgrön för att den inte ska synas i träden. De är nattaktiva, kan bli 15 cm långa och leva i upp till 12 år.



Lövgroda:

http://194.68.145.1/komvux/biak_utr_hot/06/LOvgroda.html
http://www.in2greece.com/swedish/animals_plants/reptiles.htm
http://www.nhf.se/sid05/rodogd_lovgroda.htm
http://biphome.spray.se/ulfed/minnesota.html



Horngroda:

http://www.mds.mdh.se/~ltd92awn/frogpage/ornata_s.htm
http://home.swipnet.se/mrviper/Horngroda.htm
http://se.msnusers.com/Andersreptilsidor/horngroda.msnw
http://www.rather.org/my1.htm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grodor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-20]   Grodor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4795 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×