Haile Selassie

2 röster
15810 visningar
uppladdat: 2005-09-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har blivit intresserad av Haile Selassie för att jag lyssnar mycket på Reggae och Dancehall musik, och han är en mycket betydelsefull människa på ön Jamaica som den här musiken kommer ifrån. Anledningen till att jag valt honom som stor ledare är att han är rastafarins gud och den bortgångna kejsaren i Etiopien.
Jag vet nästan ingenting om Haile men är som sagt väldigt intresserad och hängiven att lära mig mer. Jag är nyfiken på vad det var som gjorde honom till Gud och vad han har gjort för att vara en sån stor inspiration till så många människor.
Jag har många vänner från Eritrea och de tycker inte alls om Haile Selassie, så det var också en av anledningen till att jag blev intresserad av honom. För att kolla om dom bara snackade, eller om det låg någonting bakom det.


Uppväxt

Haile Selassie föddes som Tafari Makonnen, och bytte sitt namn först när han blev kejsare. Han var den begåvade av många barn i en stor och mäktig familj. Han kommer knappt ihåg sin mor som dog när han var endast 2 år gammal (1894), och hans pappa var guvernör över provinsen Harare. Han va även kusinbarn till Kejsaren Manelik II.
Som barn fick Haile en västerländsk utbildning och hans bästa utländska språk vad Franska. I tidiga år blev han en viktig person, som 14 åring blev han guvernör för första gången över provinsen Salali. När han blev 16 år blev han guvernör för en större stat, Sidamo, för att två år efter ta sin fars plats som guvernör över provinsen Harare.
1911 gifte sig Haile med Menen Asfaw och fick sex barn: Prinsessan Tenagnework, kronprins Asfaw Wossen, Prinsessan Tsehai, Prinsessan Zenebework, Prins Makonnen duke of Harar och Prins Sahle Selassie. Han hade även en dotter från ett tidigare äktenskap, Prinsessan Romanework.


Ras Tafari som guvernör över Harare.
Kung Haile

Kejsaren Manelik II dog 1913 och överlämnade tronen till sin sonson, som inte gillades av folket. Landet krävde att kejsaren tillhörde den koptiska Etiopiska kyrkan som har sina rötter i kristendomen, men han hade konverterat till Islam och tog hjälp av landets muslimer, vilket inte var accepterat, så han blev avsatt år 1916. Tronen tillhörde nu Maneliks II:s dotter, och Hailes kusin, Judith, som blev Kejsarinna. Men det gick inget bättre för Judith, hon hade inget speciellt inflytande på folket så hon gjorde Haile till regent, vilket betyder att han fick den riktiga makten.
Nu när han hade makten så fortsatte han med det reformarbete han startat i Harare, startade nya skolor, gav ungdomar möjligheten att studera utomlands, avskaffade slaveriet i regionen (1923) och förbättrade mycket inom sjukvården. De här förbättringarna betydde mycket för ett 3:e världsland som Etiopien, och Mr. Selassie blev omtyckt av folket.
Han knöt kontakter med utländska regeringar och reste till Europa 1920. 1924 blev Etiopien medlem i NF (senare omdöpt till FN) tack vare Haile.
Trots att Haile gjort Etiopien till ett bättre och stadigare land så var han tvungen att kämpa för makten. Den avsatte kejsaren försökte ta makten ifrån honom och jobbade från en fristad för muslimerna i östra delen av landet. Även en del av militären ville avsätta honom.
Kampen de hade startat gjorde han till sin fördel 1928 när han och hans trupper omringade Kejsarinnans palats och tvingade henne att upphöja honom till Kung.


Haile Kejsaren

2 år efter (1930) dog Kejsarinnan och Haile utropade sig själv som Kejsare. Han döpte om sig från Ras Tafari Makonnen till Haile Selassie och spred ut att han var ättling Bibelns Kung Salomo och Drottningen av Saba. Nu hade han en stark ställning där han styrde ifrån, huvudstaden Addis Abeba, och hans tidigare motstånd vad försvagat.
Det största hotet kom utifrån och, innan 2: a världskriget, i oktober 1935 invaderades Etiopien av Italienska trupper, och hela världen såg på medan Europeiska makten erövrade den Afrikanska staten. Året efter Etiopiens förlust höll Haile Selassie tal inför Nationernas Förbund (NF) i Gevéve:
”Idag är det vi. Imorgon blir det ni som blir offer för Fascismen.”
De följande åren visade att han skulle få rätt när det fascistiska Italien och Det nazistiska Tyskland erövrade stora delar av Europa. Under dessa år satt Haile som landsflykting i London, med sällskap av ledare från andra länder som attackerats och ockuperats av de nazistiska och fascistiska länderna. Han hade t.ex. sällskap utav Norges Kung Hakoon och Frankrikes blivande president Charles De Gaulle.
Snart bröt andra världskriget ut och 1941 kom Haile tillbaka till sitt med följe av Brittiska och Etiopiska trupper som tvingade ut Italienarna.
Nu var Haile tillbaka på sin tron, men under frånvaron hade provinsernas ledare stärkt sin ställning och det blev svårt att stärka centralstyret. Anledningen till att det var ett krav att de olika provinserna skulle ha en egen guvernör som bestämde var att det fanns så många olika folkslag och språk och dessa ville bevara sina unika traditioner och språk, t.ex. Eritrea, Harare och Ogaden. Med tiden började befolkningen reagera på att större delen av landet levde under dåliga förhållanden, medan en liten del levde mycket rikt.
Ett exempel är att en tusendel av landets befolkning ägde 1/3 av all jordbruksmark. I landet härjade svåra sjukdomar, många levde i underpriviligerade byar och 95% av befolkningen vad analfabeter.
Nu kändes det som att allt arbete han gjort för landet var förgäves och att han legat på den lata sidan ett tag.
Den första allvarliga varningen om att kejsartronen var omstridd kom 1960 medan Haile var på besök i Brasilien, då en militärkupp genomfördes mot honom. Men Hailes armé var lojal mot honom och kuppen misslyckades.
Annat blev det vintern 1973-74 då stor hunger och torka utbröt i landet. Den fattiga landsbygdsbefolkningen led svårt och stor oro fanns emellan dem, även i städerna pågick protester och strejker. Militären ingrep tillslut och den ledande officieraren ville att de rika skulle dela med sig av sin jord till de fattiga. De hade många krav och Kejsaren var tvungen att gå med på många av dessa. Avsättningen av Haile Selassie hade börjat.



Kriget mellan Eritrea och Etiopien

Haile var tydligen ingen snäll kejsare. Han styrde sitt rike som en diktatur, och under 10 år efter kriget försökte han få makt över Eritreas rödhavs kust som var väldigt eftertraktad. Efter ett FN toppmöte där man skulle bestämma vad som skulle hända med Eritrea de närmaste 40 åren så beslutade man att Eritrea skulle tillhöra Etiopien. Det skedde dock inte så många ändringar i Eritrea förutom att Haile fick ta över Britternas maktinnehav, vilket inte var bra för Eritreanerna.
Haile behandlade inte Eritreanerna bra och de började visa sitt missnöje i början på 60-talet då de startade olika beväpnade motståndsrörelser som tillslut bildade en enda stor rörelse kallad Eritreanska Folkets Befrielsefront. De var nu 20 000 soldater, men ändå lyckades de inte knäcka herraväldet. Inte förrän 1991 fick Eritrea tillbaka sitt land.


Haile Selassies Nedgång och död

Hundratals korrupta ämbetsmän fängslades och ministrar och släkt till Haile avsattes.
I december 1974 slog militären tillslut till mot palatset Addis Abeba. Kejsaren blev bortförd i en Volkswagen och under glädjerop av stadens folk blev han förflyttad 85 km från staden till ett palats där han fick en fristad under de sista månaderna av sitt liv.
Den 27 augusti 1975 kom media ut med hans död, som officiellt hade skett efter en operation, men historikerna tror att han blev kvävd i sin sömn och begravd under den kommande presidentens kontor. Han fick aldrig någon riktig formell begravning förrän år 2000, den 5: e november.




The Haile Selassie Fund for Ethiopian Children

Hailes sonson, Prince Ermias Sahle-Selassie Haile-Selassie, har startat ett stipendium för Etiopiska studenter som vill studera på La Roche College i Pennsylvania, USA. Stipendiet innehåller 4 års utbildning på universitetet och boende. I 2003 presenterade de stolt 9 graduerade studenter.
Ermias uttrycker sig känslomässigt om ”sina” studenter: “These fine young men and women have been admirable ambassadors for their country during their time in the United States, and Ethiopians everywhere should be proud of their accomplishments.”
Hailes sonson har startat den här fonden i minne av sin farfar, som han vill minnas som god.


Rastafarianism

Rastafari-tron startades av Marcus Mosiah Garvey som startade ”Universal Negro Improvement Association” (UNIA) för att avskaffa slaveriet. Han hade även en rörelse som han kallade ”Back to Africa” där han ville meddela den svarta befolkningen i Jamaica och USA att en dag ska vi alla återförenas i Afrika, där tryggheten och friheten finns. Det här var Haile Selassies uppgift tyckte han. 1916 lämnade Marcus Jamaica för att åka till USA och prova sina idéer där (t.ex. UNIA), och innan han åkte ska han ha uttalat de s.k. ”profetiska” orden:
”Se mot Afrika för där ska en svart kung krönas, han ska bli frälsaren.”
Så när Haile Selassie blev kung 1928 blev han den svarte messias (på Jamaica säger man Jah, som betyder Gud) som skulle leda den förtryckta svarta befolkningen till Afrika och friheten.
De flesta rastas tror att de stora omständigheterna runt Hailes död bara var en sammansvärjning för att få folk att se ner på deras religion, och att kejsaren fortfarande lever. De tror att Haile är ett skal för den levande Guden, och att han var en nyare version av Gud.
De troende Rastafarierna har en frisyr som kallas ”dreads”, som symboliserar lejonet, som i sin tur symboliserar Haile Selassie. Hans fullständiga titel var: ”His Imperial Majesty, Emperor Haile Selassie I, Conquering Lion of hte tribe of Judah, Elect of God, King och Kings of Ethiopia.”


Marcus Garvey har skrivit en bok som heter “Philosophy and Opinions” där han förklarade Hailes betydelse och ställning i Rastafari.
”Vår Gud har ingen färg, ändå är det mänskligt att se allting med egna ögon, och eftersom de vita har sett sin gud med vita ögon, har vi nu (även om det är sent) börjat se vår Gud med våra ögon… Vi negrer tror på den Etiopiske Guden, den evige Guden - Gud fader, Gud sonen, och Gud den helige anden, den ende Guden i alla tider. Det är den Guden vi tror på, men vi ska dyrka honom med Etiopiens ögon.”
Haile, som trogen kristen, var emot Jamaicanernas syn på honom som Messias. Han öppnade en Ortodoxkyrka i Jamaica för att konvertera dem till Kristendomen. Han ansåg att de behövde något att tro på.

Diskussion

Jag har lärt mig otroligt mycket om Haile Selassie under den här undersökningen. Det som intresserade mig mest var Rastafari men eftersom det bara var en liten, om ens någon, del av hans liv så har jag inte skrivit så mycket om det.
Det har varit jättesvårt att komma honom inpå livet och att få reda på hur han varit och tänkte som ledare. Hans historia har varit lätt att få tag på i olika böcker och på många sidor på Internet, men jag skulle helst ha velat ha reda på mer om hur han påverkade människor och hur han var som ledare, om han hade bra inflytande eller om han inte brydde sig om vad folket tyckte o.s.v. Han hade tydligen mot sin vilja stort inflytande på Jamaicanerna, men det var ju som det ser ut inte för att han gjort någonting. Men att de fortfarande ser honom som sin Gud och Messias måste ju betyda att han har gjort något gott ifrån sig.
Jag ville ha reda på vad det var som gjorde honom till en Gud och en så stor ledare för rastafari, och det fick jag väl. Men tydligen så gjorde dom hono...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Haile Selassie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-08

    Kul att folk vill lära sig mer

  • Inactive member 2008-05-08

    Förlåt, glömde att lägga till;

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-24]   Haile Selassie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4814 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×