En Judisk legend

6538 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete



Legenden om Golem och Rabbi Loew.



Golem är en skapelse från judiska myter. Det är en konstgjord människa som är uppväckt från död materia, d.v.s. Lera eller jord och vilar under ett täcke av sidor från bönböcker. Golem tjänar dess skapare och sägs bara kunna väckas med magi och det hebreiska uttalet av Guds heliga namn, eftersom gud är alltings skapare, den ultimata skaparen. Den mest kända legenden om Golem är den som är sammankopplad med Rabbi Loew. Rabbi Juda Loew Ben Bazalel levde i Prag, under 1500-1600 talet, (Rabbi levde mellan 1513- 1609). På den tiden var judarna nästan inte välkomna någonstans, folket i städerna anklagade dom för mycket hemskt, bl.a. att de var djävulens folk och att de utövade svart magi. Mycket utav detta förakt var ren avundsjuka eftersom judarna sade sig vara guds utvalda folk. En speciell anklagelse som eggade folket speciellt var ryktet att judar dödade, eller tog döda, kristna spädbarn för att utföra olika ritualer, vilket självklart bara var en ren lögn, men en bra ursäkt för att driva ut dom ur städerna. Majoriteten av judarna var fredliga och i huvudsak duktiga handelsmän, ännu en anledning till att avsky dom, de sålde mer och tjänade mer än det kristna folket. Detta hat nådde så småningom även till Prag.
Rabbi sägs ha bott i ett hemligt rum i gettot, som var byggt under tidigare judeförföljelser, han och hans dotter Miriam och hans fru. Det finns självklart fler olika versioner av hur Rabbi skapade Golem, lika många versioner finns det om hur Golem senare försvann.
Miriam som Rabbi var känd jude, blev överfallen men lyckades på något sätt fly, det var så allting började. Hon berättade såklart för sin far om överfallet och han blev genast orolig. Han visste att det fanns en del kristna som inte lyssnade på predikanterna som kastade smuts på judarna, som inte tyckte illa om judarna, men de gjorde heller inget motstånd mot dom som ville det. Och de allra flesta kristna lyssnade ju helt klart på prästerna. Under den här tidpunkten fanns det en speciell präst i Prag, som avskydde judarna mer än allt annat, i efterhand har det spekulerats i det faktum att han kan ha varit besatt av tanken på att rensa ut dom, i likhet med Hitler. Snart blev fler och fler judar attackerade av kristna, döda spädbarn återfanns i judiska hem, det var dock kristna som under natten lagt barnen där för att få flera att tro att judarna offrade spädbarnen, och drack dess blod. Det var inte längre säkert för judarna att vistas ute på gatorna. Rabbi sände många av dom till gettot där han sade åt dom att söka skydd, men det hela blev bara värre. De kristna bestämde sig för att anfalla gettot. Judarnas situation var förtvivlad, det var troligen det som drev Rabbi Loew, till att skapa Golem, han var medveten om de enorma riskerna med att göra det, både för sig själv och sin omgivning. När de kristna närmade sig gettot framåt kvällen, med facklor, spjut och alla tänkbara redskap som skulle kunna användas till vapen, främst i den stora skaran gick munken med ett stort trädkors och skrek ord för att hetsa folket. Men när de kommit gettot ganska nära trädde en skepnad ut genom dörrarna, enorm och formad som en människa men utan mänskliga drag, det var Golem. Detta vidunder drev tillbaka de kristna och hindrade dom från att någonsin gå så långt igen. Efter striden var det många som sade att de såg Rabbi Loew föra Golem tillbaka in i Gettot. Många säger att Golem fortfarande finns gömd inne i gettot och väntar, på den dag han åter ska bli kallad, andra säger att Rabbi manade honom tillbaka till den jord han från början var kommen.



Ordet Golem betyder ungefär ”formlös massa”, från hebreiska till svenska. Ordet Golem förkommer bara en gång i bibeln ( Psalm; 139:16). Däremot i Talmud, en judisk bok, som är en kompletteringen och förklaring av bibeln och om hur reglerna i den ska åtföljas förekommer Golem oftare. Det står där att Adam, de första 12 timmarna av sin existens kallades Golem. En legend säger att profeten Jeremia skapade en Golem.
Golem är populär i andra sammanhang också, inte bara i judiska kretsar. Det finns många noveller, musikaler och filmer om Golem, under det tidiga 20-talet var det måmnga pjäser som inkluderade Golem. Frankenstein av Mary Shelley är starkt inspirerad av Golem, och är nog den mest kända som haft Golem som inspirations källa. Det finns också en karaktär o J.R.R Tolkiens klassiska trilogi, Härskarringen. Idag så finns det till och med ett ”Golem-mu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En Judisk legend

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   En Judisk legend
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4863 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×