Labbrapport

3 röster
32368 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Labbrapport

Uppgift

Våran uppgift var att ta reda på hur mycket mjölksyra det finns i filmjölk.

Material


 Byrett
 Stativ med byretthållare
 Liten tratt
 Mätglas 25cm³
 E-kolv 250cm³
 Liten bägare


Kemikalier

 Filmjölk 25cm³
 Natriumhydraoxidlösning
 Fenolftalein
 Vatten

Utförande

Vi började med att hälla i 25cm³ filmjölk i ett mätglas, för att kunna mäta upp så att det blev exakt 25cm³. Därefter hällde vi i filmjölken i en e-kolv. Eftersom inte all filmjölk kom ner i e-kolven blev vi tvungna att skölja med vatten så att verkligen allt kom ner i e-kolven.
När sedan all filmjölk var i e-kolven så droppade vi i några droppar fenolftalein för att ge färg till filmjölken, så att man skulle kunna se och räkna ut hur mycket mjölksyra det fanns i.
Men för att få reda på det så blev man först tvungen att ställa e-kolven under stativet med byretten fastspänd, i byretten skulle det var natriumhydraoxidlösning.
Glasögon och skyddsförkläde satte vi på oss för att skydda kropp och kläder.
Natriumhydraoxidlösningen droppade vi sedan sakta ner i e-kolven samtidigt som vi skakade på den. Efter ett tags droppande exakt 23,5cm³ natriumhydraoxidlösning så blev filmjölken lila rosa.

Beräkningar

För att få reda på hur mycket mjölksyra det fanns i använder man sig av formeln:

• 1cm³ natriumhydraoxidlösning = 0,01gram mjölksyra

• Vi fick 23,5cm³ natriumhydraoxidlösning = 0,235g mjölksyra

För att sedan räkna ut hur många procent av filmjölken som innehåller mjölksyra tar man 0,235/25 • 100 = 0,94 % mjölksyra
Resultat

Vi kom fram till att filmjölken innehåller 0,94 % mjölksyra.
Medelvärdet i klassen var 1,1% mjölksyra.

Kommentarer

1. Mjölksyrans strukturformel:



2a. Mörk rosa lila

b. Ljusrosa bara för att filmjöken är vit och det gör att den starka rosa färgen blir ljusare tillsammans med den vita färgen.

3. BTB och lackmus

4. För att blanda ut all natriumhydraoxidlösning i all filmjölk och för att man då lättare ska se när filmjölken ändrar färg.

Övrigt

När man kontaktade arla för att se om detta stämde så fick jag svaret att:
”Vi mäter inte mjölksyrahalten i %. När mjölksyra bildas i filmjölken sänks pH-värdet. Riktvärdet för filmjölk ligger på pH 4,50.”

Detta gör att de blir svårt att jämföra vad som stämmer och vad vi fick, men man får lita på det resultatet vi fick. Det man kan säga är att filmjölk är en sur lösning och mjölksyran gör de ännu surare.


 Mjölksyra kan också uppstå vid för hård träning. Då musklerna i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Labbrapport

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Labbrapport
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5012 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×