Sverige under efterkrigstiden

1 röster
9223 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Det var väldigt mycket brist på lägenheter så då kom dom på det så kallade miljonprogrammet som var att man skulle bygga 1 miljon lägenheter på 10 år.

Klart att dessa miljonprogram är bra på ett sätt, för att det är många som kanske bor trångt men det finns inga större lägenheter och så kan dom köpa en ny större lägenhet för att det byggs så många nya, och det är inte bara en person per lägenhet utan mycket mer som får någonstans att bo.

Men det är ändå inte speciellt bra för att när man ska bygga så pass mycket så måste man ta bort något och det blir vell kanske en gräsplätt där barn hade kunnat spela fotboll eller liknande, ofta så är det bra ställen som kanske måste tas bort pga. att dom ska bygga så pass mycket. Dom här lägenheterna är inte heller så jätte snygga, okej det finns kanske få snygga lägenheter men det är inte många. Och det kan inte vara speciellt nyttigt att bygga så mycket heller för alla maskiner som bygger hur nyttiga kan dom t.ex. vara?
Och så finns dom här så kallade radon hus, det är ett radioaktivt ämne i hus botten och jag kan tänka mig att dom finns lite mer i lägenheter än i vanliga hus.

Världen blir så enformig om allt ska vara lägenheter och vägar men det är i och försäg väldigt praktiskt, för att det går in mycket folk på liten yta.


2. Kommunisterna la till dom så kallade löntagarfonderna i riksdagen, och detta var dom borgerliga partierna helt emot.
Tio år senare när dom borgliga fick makten igen så tog dom bort fonderna, aktiebörsen steg då och folk behövde låna pengar.
Folk lånade till aktier och fastigheter, som belånades för köp av nya aktier eller fastigheter, som belånades för nya köp, som belånades osv. osv. osv.…… och det var så ”bubblan” sprack. Många banker höll på att gå i konkurs men staten hjälpte till med pengar.
Dom kom på då att man måste göra om skattesystemet så att det blev lättare, Och tillslut så kom dom på det på 1980-talet, och det var att man bara skulle betala kommunalskatt 30%.


3. Det absolut bästa som hände Sverige var nog att dom så fort kom igång igen, och att dom måste ju ha sparat pengar eftersom dom sålde material till vapen och liknande.

Dom införde ett så kallat trygghetssystem som innebar att även om man var fattig och sjuk så skulle man få chans att komma till sjukhuset, tandläkaren eller liknande, och barnen fick fria skolmåltider, fria läroböcker och dom studerande fick ett slags bidrag.
Det här trygghetssystemet tycker jag är en riktigt bra sak för att även om man är fattig så har man rätt och leva, för det kan ju vara så att man får cancer eller vad som helst och inte har råd och åka till sjukhuset och då kanske dö. Eller om ett barn har hål i en tand, och föräldrarna inte hade haft pengar till och laga det tänk vilken oerhörd smärta barnet får genomlida.

Det är bra att den nieåriga skolan infördes, för även om man egentligen vill slippa skolan så är det väldigt bra för man lär sig en massa nytt varje dag säkert! Och vad skulle alla barn/ungdomar göra hela dagarna om skolan inte fanns, och man skulle inte träffa nya personer få fler kompisar, så jag ser nästan bara fördelar med skolan, okej nackdelen är vell att man kan behöva plugga en hel del och då försvinner fritid man kan umgås med sina kompisar men det går om man planerar.

Det här miljonprogrammet som det heter tycker jag inte är så jätte bra som jag skrev i en tidigare fråga, för det blir för mycket lägenheter och tillslut kommer samhället att vara så himla tråkigt.

Tv det är egentligen en bra sak för man får veta saker ganska fort å kanske får se bilder å annat samtidigt, men det har kommit så himla mycket tv program så, alla tittar för mycket på tv å går inte ut och träffas, olika sjukdomar har krupit ner i åldrarna och det tycker jag är skrämmande, övervikt har ökat rejält också och det är för att man bara sitter där å tittar å äter framför tv:n. Jag själv tittar inte så jätte mycket på tv, ser inte nöjjet i det okej ibland så.

Sverige har utvecklats mycket i politiken och det tycker jag är ett bra och stort framsteg, för utan politiken så skulle vell Sverige kolappsa, och det skulle bli en himla massa krig tror jag. Allt skulle verkligen bli fel, man skulle inte kunna gå och säga sina åsikter till någon, det sku...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sverige under efterkrigstiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Sverige under efterkrigstiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5063 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×