I skuggan av ett brott

2 röster
11709 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 7 mars 1932 sker ett förfärligt brott. Tre personer dör. Hjalmar von Sydow, riksdagsman, häradshövding och arbetsgivargeneral, mördas i sitt hem. De två tjänstekvinnorna som befinner sig på platsen mördas även de. Dagen därpå dör Hjalmar von Sydows son, Fredrik, och hans hustru, Sofie. Det visar sig att det är Fredrik som har tagit livet av sig själv och sin fru. Det är även han som har dödat sin far och tjänstefolket. Detta, de s.k. ”Sydowska morden” är huvudhandlingen i Helena Henschens bok I skuggan av ett brott.

Helena Henschen är grafisk formgivare. I skuggan av ett brott är hennes debutroman och bygger på en verklig händelse.
Fredriks syster, Helena Henschens mor, var femton år gammal det år han mördade deras far. Hjalmar von Sydow är Helena Henschens morfar. Helena Henschen har i många år anat familjehemligheten, men ingen vill berätta något för henne. Familjens förflutna är närmast tabu. När hennes mor går bort börjar hon själv forska i sin familjs historia. Det finns gott om offentliga dokument och artiklar om händelsen, men det är svårare att få fram något från de involverade, både brev och foton har förstörts för att dölja det hemska som inträffade.

Fredrik tar sitt liv 23 år gammal, dagen efter mordet på sin far. Sofie, hans fru, är också 23 år gammal. Hon hjälpte honom att dölja morden, men faller sen själv offer för Fredrik. Deras historia är stormig. De har ett svårt förhållande bakom sig. Fredrik har svåra alkoholproblem som eskalerar. Fredrik och Sofie träffas som olyckliga ungdomar. Dom finner stöd i varandra.
Sofie har en komplicerad uppväxt med en mor som överger familjen och en far som efter en tid finner en styvmor som Sofie hamnar i oöverkomlig konflikt med.
Fredrik har tidigt fått problem med alkohol och droger. Förhållandet till hans far är svårt och disharmoniskt. Han misslyckas med sina studier i Uppsala. Han skaffar sig även omfattande skulder. Fredrik skadar sig också allvarligt, ett par år före morden, då han hoppar ut genom ett fönster.

Boken blandar historien om Fredrik och hans hustru Sofie, med Helena Henschens eget detektivarbete. Det går långsamt i starten. Men handlingen trappas upp och man fångas snart i berättelsen. Fiktion blandas med fakta och det är en obehaglig historia man får ta del i. Att man kommer personerna så nära och att det bygger på en sann historia gör det hela än värre. Det är en välskriven bok som påverkar. Boken ger även en intressant bild av en kärlekslös högre överklass, där inget av materiella värden saknas men där livet ändå blir skrämmande meningslöst. Den sexuella inställningen, som är hycklande from och intolerant, är också en tankeställare, som gör att man sätter värde på dagens öppenhet.
Boken känns viktig i terapeutiskt syfte, där författarinnan får en chans att göra upp med sitt förflutna. En familjehistoria som i flera generationer har påverkat så många männ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: I skuggan av ett brott

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   I skuggan av ett brott
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5160 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×