Är Sverige ett klasslöst samhälle?

2 röster
14653 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Är Sverige ett klasslöst samhälle?

Klasslöst är ett väldigt diffust begrepp, man kan tala om ett ekonomiskt klasslöst samhälle, eller ett socialt klasslöst samhälle. Även människans lika värde och att alla är lika inför lagen kan gå under detta begrepp.

Det första vi bör utreda är om Sverige är ett klasslöst samhälle, eller har varit det. Idag så finns det ekonomiska klasser i Sverige, alla har inte samma lön och inkomst för samma arbete. Om detta är vad man vill uppnå med ett samhälle bör man rikta sina ideologiska tankar åt marxismen. I denna ideologi så är målet att alla ska vara jämlika. Även om alla inte göra samma arbete så skall alla ändå ha samma lön, i detta ”drömsamhälle” finns det inga orättvisor, alla har det exakt lika, alla äter samma mat osv.

Man kan tycka att Sverige idag har mycket små klasskillnader när det kommer till ekonomiska frågor, eftersom att Sverige styrs av en regering som försöker driva landet socialistiskt. Man försöker ta från de rika och ge till de fattiga. Såklart finns det klasskillnader i Sverige, men dessa är ganska små. De som har det sämst som ligger inom den svenska regeringens murar har minst bidrag och kan överleva utan större ansträngning. Jämför vi detta med ett land som t.ex. Brasilien finns det inte några bidrag över huvudtaget, varken bostadsbidrag, barnbidrag eller några slags tillägg finns att få.

I Brasilien finns det många som går under rubriken som ”extremt fattiga”. Detta är förståeligt när 1% av befolkningen äger 99% av landets tillgångar, dessa delar ibland med sig av sina rikedomar till tiggarna, ibland inte. Även om de fattiga försöker att skaffa jobb är det mycket svårt, man beräknar att arbetslösheten ligger på runt 30%. Tack vare att den senaste presidenten räknas som ”socialistisk” så finns nu gratis sjukvård till samtliga i befolkningen. Alla får gå till de allmänna sjukhusen. Dessutom så har det införs en minimilön på 300 real i månaden, ca 1000 svenska kr. Trots detta är det många som svälter ihjäl. En verklighet helt främmande för oss i Sverige.

I Sverige finns det såklart folk som står utanför den Svenska ”tryggheten”. Så fort man har fått sitt svenska medborgarskap bör man överleva, men innan dess kan det vara svårt.

Sverige är ett land där de ekonomiska klyftorna inte är så stora tack vare ett socialistiskt bidragssystem, men det finns andra skillnader. Sociala skillnader. Många arbetsgivare säger sig vara hederliga och inte diskriminera t.ex. invandrare eller andra utsatta grupper. Även om personerna säger en sak så har vi sett resultatet, invandrare med läkarutbildning jobbar som tunnelbaneförare. Det finns inga jobb att få, särskilt inte om man är invandare. Den svenska lagstiftningen tvingar arbetsgivarna att behandla alla som jämlikar, och därför får invandrare inte ens komma på intervju. Skulle de få komma på intervju så skulle det synas i statistiken att man nekar dessa jobb. Hittills i år har det skett 265 anmälningar till DO bara på arbetsmarknaden. Även om 265 fall har kommit fram till DO så är det inte många som lyckas få den som diskriminerat en fälld. Många känner sig därför omotiverade att anmäla och mörkertalet beräknas vara hundrafalt gånger mer än faktiska anmälningar.

Inte nog med att Invandrare ofta diskrimineras på arbetsmarknaden så har de ofta svårt att skaffa svenska vänner, de diskrimineras ofta och folk har många fördomar. Svenskar vill inte gå i invandrarskolar och invandrare vill inte gå själva i svenskas skolor för i dessa blir man mobbad. Grunden till dessa åsikter är oklara, det kan vara rädsla från det svenska folket men det kan även vara så att många invandrare har betett sig dumt och man har börjat att generalisera.

I dagens svenska samhälle så är det inte bara invandrare som diskrimineras, även kvinnor har det svårare än män att skaffa jobb, med samma löner. Anledningen till denna diskriminering är mycket oklar, vissa tror att det är gener som gör att män är mer aggressiva i arbetslivet, andra tror att männen förr har haft makten och att dessa värderingar fortfarande finns kvar. Ingen kan vara säker, det enda man kan veta säkert är att män och kvinnor har olika lön

Man kan med denna information säga att man har bäst förutsättningar som svenskfödd vit man. Detta är dock inte hela sanningen, det finns personer som inte är våra jämlikar, de delar inte vårat blod och är mera värda än oss vanliga svenskar. Dessa privilegierade personer är kungafamiljen. De föds till sitt ämbete och en förmögenhet. Förr i tiden så fanns det även en svensk adel som hade olika förmåner, privilegier. De hade en lägre skattesats eller fick land tilldelat från kungen. I gengäld var de tvungna att bistå med en armé på tiotusen man i krig. Idag lever vi inte i detta feodalismiska samhälle utan en demokrati. Ändå finns det en familj som är mer värda än oss andra. Grunden till kungafamiljens privilegier är att de alltid har funnits och finns än idag. Inte med samma slags förmåner, men de är fortfarande värda mer än oss andra. Varför finns då kungafamiljen kvar, dels för att det svenska folket vill, dels för att han tjänar mer pengar till Sverige än vad han får i apanage.

Vad bör man göra för att bekämpa klasserna i Sverige?

Innan vi svarar på denna fråga så bör vi först komma fram till om vi verkligen vill ha ett klasslöstsamhälle. Vi måste förstå att väldigt få kostar väldigt mycket pengar, alla kan inte leva i ett paradis, några måste betala. Jag anser att vi idag har för lite klasser, de svaga tär för mycket på samhället, de tär på de hederliga människorna som jobbar och befinner sig på rätt sida om lagen. Om man helt vill ha ett klasslöst samhälle så finns det inga som är rika och inga som har det mindre bra. Alla kommer att få det dåligt.

Om man nu vill kasta bort allt det slit man har gjort genom livet för att ge det till någon svagare människa så kan man rösta på ett marxistiskt parti. Den ekonomiska klasskillnaden kommer då att minskas när planekonomi införs. Vi har tyvärr sett att planekonomi inte gynnar sig, ett land kommer att ha mycket svårt att överleva i en planekonomi. Vi måste därför ha kvar marknadsekonomin, som i dagens läge är mest konkurrenskraftig och effektivast. Denna kommer att ge en ojämn inkomst och därför är problemet mycket komplext.

Att bekämpa andra klasskillnader än de ekonomiska för inget dåligt med sig, det är samhället som förlorar på att en välutbildad läkare kör tunnelbana när det är läkarbrist. Det är i längden den envise svenska mannen som får betala för sin egen diskriminering. Man ta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är Sverige ett klasslöst samhälle?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-14

    läraren tyckte inte att jag to

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Är Sverige ett klasslöst samhälle?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5182 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×