Sex och samlevnad

1 röster
28970 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Erektion – Ejakulation – sädesuttömning

Pungen och penis är mannens yttre könsorgan. I pungen finns testiklar, där bildas sädesceller, spermier, och könshormoner. Vid sädesuttömning avges sperma, en blandning av spermier och vätska från sädesblåsorna och prostata. För att kunna föra in penisen i kvinnans slida inför befruktningen måste penisen vara styv. Vid erektion (stånd) fylls svällkropparna med blod, detta sker när ollonet utsätts för sexuell stimulering. Efter orgasmen strömmar blodet ut ur svällkropparna, penisen slaknar då.

Bitestiklarna slingrar sig som två rör på baksidan av testiklarna. Det är i Bitestiklarna spermierna mognar och lagras. Bitestklarna övergår i sädesledarna, som transporterar spermier till urinröret inför en sädesuttömning. Där blandas de, precis innan utlösningen, spermierna med vätskan från olika körtlar; prostata körteln och Cowpers körtlar.

Vid ejakulation så pumpas sädesceller från bitestiklarna upp genom sädesledarna, som löper tätt intill urinblåsan. Från sädesblåsorna och prostata avsöndras vätska som gör att sädescellerna börjar simma, den innehåller näring till spermierna. Blandingen av vätska och spermier kallas sperma. Samtidigt som sperman sprutar ut genom urinröret får mannen orgasm. Efter orgasmen strömmar blodet ut ur svällkropparna och penisen slaknar. Vid varje sädesuttömning, ejakulation, töms flera hundra miljoner spermier ut genom urinröret i penis

Ofta sammanfaller utlösningen med orgasm, men det är två skilda saker. Killar kan få orgasm innan de kommit in i puberteten och fått sin första utlösning, och man kan få utlösning utan att uppleva någon orgasm. Under puberteten är det vanligt att pojkar får sädesuttömning, pollution under sömnen i samband med sexuella drömmar. Det är kroppens normala sätt att tömma bitestiklarna på sperma, eftersom produktionen av sperma pågår jämt.



Menustrationcykeln
Slemhinnan i livmodern förändras periodvis från puberteten ända till klimakteriet, så kallade menustations-cykeln. Varje sådan period är ca 28 dagar, men varierar. Hormoner från hypofysen och äggstockarna styr menstruationscykeln.
Blödningens första dag räknas som cykelns första dag. Blödningen beror på att slemhinnan, som växt till och förberetts för att ta emot ett befruktat ägg, stöts bort när det inte skett en befruktning.

Det hela inleds med att hypofysen sänder ut en hormon, som heter LH, som påverkar en såkallad follikel, i en av äggstockarna. Follikel är en liten blåsa som innehåller en äggcell. Follikeln växer under hormonets inverkan, och ägget i blåsan och mognar. Från äggstockarna avsöndras könshormonet östrogen som får slemhinnan på livmoderns insida att växa sig tjock, och näringsrik. Därigenom gör den sig förberedd på att ta emot det befruktade ägget.

Ca 14 dagar efter det är ägget moget. Då brister follikeln, ägget slungas ut och fångas upp av fransarna i äggledarens tratt. Det transporteras därefter till äggledaren. Under tiden, blir det slem som sitter i livmoderhalsen, tunnare så att spermier lättare ska kunna simma igenom och befrukta ägget. Resterna av follikeln omvandlas till en så kallad gulkropp. Ett nytt hormon från hypofysen stimulerar gullkroppen att producera progesteron. Progesteronet gör att slemhinnan på livmoderns insida växer ännu mer och blir ännu med rik på blodkärl, och gör även att slemhinnan stannar kvar.

Blir ägget befruktat stannar det i livmodern och växer fast i slemhinnan. Om ägget inte blir befruktat förstörs det, då skrumpnar gulkroppen och slutar att tillverka progesteron. När slemhinnan i livmodern inte längre stimuleras av progesteronet faller den sönder och blöder ut ur livmodern, detta sker ca 14 dagar efter ägglossningen. Blödningen beror alltså på att slemhinnan, som växt till och förberetts för att ta emot ett befruktat ägg, stöts bort när det inte skett en befruktning.

Blödningen pågår i 5-7 dagar. Därefter börjar slemhinnan byggas upp igen under inverkan av kvinnliga könshormoner. Om ingen befruktning sker nu heller försvinner gulkroppen efter ägglossningen, hormonnivåerna sjunker, livmoderslemhinnan stöts bort igen och det blir en ny menstruationsblödning. Vid varje blödning brukar kvinnan förlora 35-40 milliliter blod.

o Lh startar ägglossningen, från hypofysen
o Östrogen bygger upp slemhinnan, från äggstockarna
o Gulkroppen producerar progesteron,
o Progesteron är det som gör att slemhinnan stannar kvar. Om ägget inte blir befruktat,
gulkroppen skrumpnar då förminskar mängden av progesteronet, och då faller slemhinnan sönder = mens


Befruktning
En gång i månaden produceras ett ägg i äggstocken, som söts ut i äggledaren. Inom 2 dygn kan det befruktas av spermie, annars förstörs det och kvinnan får mens. En kvinna kan endast bli befruktad när hon har ägglossning.

Vid ett samlag förs mannens styva penis in i kvinnans slida. Om mannen får utlösning, kan det komma in ca 200-400 miljoner spermier i kvinnans slida. Spermierna börjar då simma mot äggledaren, med en fart på 1-5 mm per minut. De första sädescellerna når äggledarna efter ca 30min. De flesta av dem dör på vägen. Spermierna simmar därefter genom livmodern och når efter ca 1 timma fram till äggledaren mynning.
Då återstår ca 100 spermier och ½ av dem vandrar upp i fel äggledare. Några hundra spermier når fram och börjar bearbeta äggets vägg med hjälp av enzymer (ämne som bryter ner proteiner) Tillslut tränger det in i ägget och har då befruktat det. Omedelbart därefter hårdnar cellväggen så inga fler spermier kan komma in. Befruktningen kan endast ske i äggledaren. Befruktningen är fullbordad då cellkärnan smält samman med spermiens cellkärna

Som jag berättade kan bara befruktningen ske då ett levande ägg befinner sig i äggledaren. Men mannens spermier kan överleva flera dygn i kvinnans könsorgan och ”invänta” ägglossningen. Därför är det svår att säga exakt när en befruktning är möjlig.

Fosterutveckling
Efter den fösta dagen efter befruktningen börjar ägget att dela sig. Först bildas två celler sedan fyra, osv. En liten klump av celler har bildats efter ett par dagar. Cellerna har ordnat sig så att de formar en liten blåsa. Vid blåsans ena sida samlas en liten anhopning av celler.

Ca 7 dagar efter befruktningen växer blåsan fast i livmodersslemhinnan kan embryot få näring av modern. En del av cellerna utvecklas till foster, en del till moderkaka och fosterhinnor. En navelsträng bildas också, och efter ca 3 veckor kan fostret få närning och syre av mamman. Det är även genom navelsträngen avfallsämnen transporteras. Under tiden i livmodern ”svävar” fostret i foster vatten som omges av fosterhinnor.

Nervsystemet börjar bildas hos fostret efter ca 18 dagar. Hela utvecklingen sker genom celldelning och vid den första månadens slut är fostret 4 mm långt. Det innehåller flera miljoner celler som är specialiserade på olika saker. Efter 6 veckor har det utvecklats och är mindre än en cm. Den 16 veckan har det bildats en miniatyr människa ca 18 cm lång. Den kan då börja röra sig och modern kan känna sparkar, och magen börjar puta ut. Den 24 veckan är fostret 35cm och väger ca 700 gram. Huden är slät och med hjälp av stetoskopet kan man höra hjärtat slå.

Barnet föds normalt efter 40 veckor efter den sista menstruationen börjat, foster utvecklingen tar ca 38 veckor. Eftersom 14 dagar efter menstruationen sker ägglossningen. Vid födseln är barnet 50 cm lång och väger mellan 3-3,5 kg

Utveckling, i graviditetsveckor
o 3v embryot tar sin form, nervsystem har utvecklats
o 4v utvecklas knoppar som ska bli armar och ben, även ögonen börjar utvecklas,
hjärtat pumpar blod och öron utvecklas
o 6v tänderna och gommen utvecklas
o 8v man kan höra slag, växer nu ngra mm om dagen
o 9-10v organen är utvecklade, ej då i storlek, men nästan alla organ finns
o 11v fostret är ca 5cm, 20 g
o 12v ögonlock klara, fingrar och tår har fått naglar, man ser nu vilket kön det blir
o 16v får fostret pubus hår, fostret får fett på huden (?)
o 16-20v fostret är mindre genomskinligt skelettet blir fastare och fettvävnad bildas
o 28v fostret växer väldigt mycket

Under de sista 12 veckorna fäller fostret pubus håret. Fostret sväljer då fostervatten vilket är bra, det blir då naturligare att svälja och andas senare.


Abort, relaterat till fosterutvecklingen

Om graviditeten avbryts medvetet och genom yttre ingrepp pratar man om abort. När första mensen uteblir är embryot ca ½ cm. En vecka senare börjarhjärtat att slå (3 veckor efter befruktning). Under sjunde veckan, efter befruktning, har embryot utvecklat händer, ben ögon och tänder och de yttre genitalierna. Ända tills 12 veckor efter befruktningen kan kvinnan och käkaren tillsammans besluta om abort. Från den 18 veckan måste en kurator vara med och göra en utredning.

Vid det här laget är fostret en liten miniatyr människa som man dödar om man väljer att göra abort. Men från vecka 18 och frammåt kan endast socialstyrelsen besluta om abort.

Från det hjärtat börjar slå tycker jag det känns fel att göra abort. Men det är också fel att föda ett oönskat barn. SÅ före den fjärde veckan efter befruktning, och 1 veckan efter utebliven mens tycker jag att beslutet ska vara fattat. Men får man inte reda på det för än efter 2 veckor tycker jag att tills sjätte veckan får man göra abort. Men efter det tycker jag att man inte får det eftersom då är fostret utvecklat så mycket att det är en liten miniatyr människa.

Abort lagen som instiftades 1975 säger att:


SJUKDOMAR
1. bakterie eller virus?
2. hur kan man behandla?, går det?
3. Symptom?
4. Kan leda till?

Hiv/Aids (Humant Immunbrist Virus
o ett virus, som bryter ned kroppens försvar mot infektioner, den ger immunbrist.
o angriper särskilt vissa vita blodkroppar, som är viktiga för kroppens försvar mot infektioner.
o Slutstadiet av en HIV -infektion kallas aids, förvärvad immunbristsjukdom, leder till döden
o Symptom kan vara att patienten blir sjuk av de enklaste infektioner
o Av dem som får aidsbrukar dö inom ca 2 år
o Kan hända att man blir smittad, men inte blir sjuk, kan bryta ut först efter fem år eller mera efter smitt tillfället
o HIV kan överföras med smittat blod, samlag, och från mor till foster.
o I dag finns ingen behandling som dödar viruset och botar infektionen, man dör av den, men det finns mediciner som bromsar sjukdomen.
o För att undvika att smittas, rekommenderas man att alltid använda kondom vid samlag.
o Man kan se om man har smittan med ett enkelt blodprov.
o Symptom; kan lätt få infektioner, feber, hosta, viktminskning, diarré
Herpes Genetalis
o ett virus
o obotligt
o blåsor kring, på eller närheten av könsorganen
o uppträder ca 4 dagar efter smittotilfället
o börjar med kliande fläckar,
o efter ett tag utvecklas dom till vätskefyllda blåsor som brister efter några dagar, sedan får man en skorpa
o Såren gör ont, ömmar, och svider
o Läker ut av sig själv efter 1-2 veckor, men kan komma igen på samma ställe flera gånger
o Finns lindrande behandling som förkortar tiden för läkning,
o Det är viktigt att man inte har någon sexuella kontakter under den tid man har såren,
o För den smittar via den vätska som finns i blåsorna.
o Har man en gång blivit smittad finns infektionen kvar vilande
o Det finns medel som kan dock mildra symtomen och förkorta besvären vid insjuknandet.
o Gravid kvinna med herpesblåsor i underlivet kan i förlossningen överföra en livshotande infektion till det nyfödda barnet. För att undvika det förlöser man då med kejsarsnitt.
o Är väldigt obehaglig att ha

Kondylom (hpv)
o orsakas av ett vårtvirus
o Som är ett humant papillomavirus, som är släkt med det virus som ger hand- och fotvårtor.
o Vårtorna växer i grupper eller klasar, på eller omkring könsorganen och ändtarmsöppning.
o Kan klia och de kan göra nt vid samlag
o Märks först veckor eller månader efter smittotillfället

o Sitter de långt in i slidan kan de vara svåra att upptäcka, de kan också vara platta och svåra att se.
o smittar via samlag.
o Virus kan ligga vilande i flera år innan infektionen bryter ut.
o Kondylom behandlas genom pensling med en stark lösning. Ibland kan man också bränna eller frysa bort vårtorna.
o Vårtorna kan också läka ut spontant.
o Man tror att kondylom kan ha samband med livmoderhalscancer, därför tar man prov från livmoderetappen, vid behandling av sjukdomen.

Gonorré
o bakterie
o slemhinnan i urinröret hos mannen och slemhinnan i livmodertappen hos kvinnan, även svalg och ändtarm kan angripas.
o Smittas nästan bara vid samlag samt vid oralsex.
o Både mannen och kvinnan får en gulgrön flytning från urinröret och kan känna sveda när de kissar.
o Kvinnan kan ibland också få blodiga flytningar, ibland kan flytningarna förväxlas med vanliga flytningar
o behandlas med antibiotika, av båda parter
o under den tid behandling pågår ska man inte ha samlag
o Hos kvinnan kan obehandlad gonorré orsaka äggledarinflammation.
o Mannen kan få inflammation i bitestiklar och/eller prostatakörtel.
o Hos båda könen kan sjukdomen leda till sterilitet.
o Kan förekomma utan symptom



Syfilis
o Orsakas av bakterie som i Sverige är mycket ovanlig.
o Syfilissmitta förekommer därför mest bland dem som haft sexuella kontakter i Sydostasien, Östeuropa, Afrika eller i amerikanska och europeiska storstäder.
o Syfilis smittar i första hand vid samlag, men även kyssar och annan kroppskontakt
o börjar med ett eller flera hårda, ömma, vätskande såren har en hård kant, såren läker, men efter ca 8 får man röda utslag över hela kroppen
o Andra symtom är feber, illamående, trötthet, ledsmärtor och håravfall.
o Botas med penicillin,
o Om syfilis inte behandlas kan den ge skador på till exempel hjärnan och hjärtat

Klamydia
o En bakterieliknande organism
o Inkubationstiden är ca 1-2 veckor
o Upp står infektioner i underlivet
o Är en väldigt vanlig sjukdom, speciellt bland ungdomar
o Symptom: flytningar från underlivet och sveda i urinröret
o Smittas vid samlag
o Hälften av alla smittade har inga besvär alls eller är omedvetna om att de bär på smittan
o Ibland upptäcks bakterien inte ens vid provtagning utan kan vara "vilande" i flera år
o behandlas med antibiotika.
o Obehandlad klamydia är den vanligaste orsaken till äggledarinflammation, kan den leda till kvinnlig sterilitet.
o Männen kan även bli sterila, om inflammationen sprider sig till bitestiklarna och prostatakörteln , med symtom som ömhet eller svår smärta och svullnad av den angripna punghalvan.

Trichomonas
o ovanlig slidkatarr och orsakas av en parasit.
o Parasiten smittar vid samlag men även vissa andra mycket intima kontakter kan
o Symptom hos kvinnor; får flytningar som är illuktande och blodblandade tillsammans med svullnad och sveda i underlivet. Vissa kvinnor har inga besvär alls.
o Symptom hos män, de får vanligen inga besvär trots att de är smittbärare. Urinrörs- och prostatabesvär kan dock bero på trichomonasinfektion.
o behandlas med antibiotikatabletter. Partnern ska alltid behandlas.

Skabb
o en parasit
o finns ofta vid könsorganen, på underarmarna, mellan fingrarna, kring bröstvårtorna, i armhålorna, kring naveln, på låren och stjärten.
o Parasiten ger stark klåda cirka 2-3 veckor efter smittan.
o Skabb smittar vanligen genom nära kroppskontakt.
o Skabb behandlas med ett receptfritt salva som stryks ut över hela kroppen utom huvudet.
o Familjemedlemmar och eventuell partner skall undersökas och eventuellt behandlas samtidigt.

Flatlöss
o en grågul parasit som är synlig för blotta ögat och förökar sig genom att lägga ägg.
o suger blod, irriterar huden och orsakar klåda.
o förekommer i könsbehåringen och under armarna, på bålens hårbevuxna delar och i ögonbrynen.
o smittar vid sexuella kontakter eller från nära kroppskontakter.
o behandlas med receptfritt schampo eller salva.


Hepatit B
o ett virus kallas också för smittsam gulsot.
o B överförs med blod och kroppsvätskor genom sexuella kontakter eller via sprutor som används av någon som redan är smittad med hepatit B.
o id akut hepatit varar smittsamheten i cirka 6 månader.
o Finns inget botemedel
o Läker av sig själv efter några månader
o Finns vaccin som förebygger hepatit B.


Preventivmedel

De preventivmetoder som finns är

o Kondom
o Används den rätt är den en säker metod
o Gummihylsa som träs över penisen
o Skyddar mot könssjukdomar
o Måste sitta på under hela samlaget
o Vara försiktig så man inte söndrar den, men naglar
o Säkerheten större om man använder kondom tillsammans med spermiedödande medel.
o Kondom är den enda preventivmetoden för män, förutom
o skyddar både mot oönskad graviditet och flera sexuellt överförda sjukdomarsäkra perioder
o Pessar
o Används tillsammans med spermiedödande medel
o Pessarens uppgift är att hålla spermiedödandemedlet på plats
o Stor säkerhet
o Men pe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sex och samlevnad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-13

    hmm.. det va bra fakta men lit

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Sex och samlevnad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5291 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×