Jazz & Louis Armstrong

2 röster
9193 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Jazz är en blandning av flera olika musiksorter. Dens rötter hittar man från bluesen, en musikform som växte fram under slavhandeln på 1500-talet. Slavarna kom från Västafrika så Jazzen har påverkats av den Västafrikanska kulturen och musiktraditioner. När jazzen utvecklades i början av 1900-talet levde många svarta musiker på detta. De åkte runt i små barer och spelade i band.

Jazzen inspirerades av marschmusiken med dess instrument och takter.
Ändå kan jazz klassas som en helt egen gren på ”musikens träd” då när den blandades med den västerländska musiken bildade en helt ny stil.
Det viktigaste inom jazzen är rytmen. Den är sällan regelbunden, alltså den består inte av jämna slag genom hela låten som en rocklåt t.ex kan vara. Dessutom är improvisationen viktig i jazzen. Denna stil kallas frijazz. Man har ofta en viss uppsättning ackord som man sedan slumpvist spelar upp. Det finns även mer strukturerade former inom jazzen.
Ännu ett kännetecken är att alla jazzmusiker har sina egna stilar. Den ena kan spela sin låt avslappnat medan andra har mer svängiga låtar. Man kan alltså göra sin jazz till det man känner för.

I jazz kan alla olika sorters instrument användas. Det är hur man spelar instrumenten som gör att jazz blir jazz. Ändå syns blåsinstrument som trumpet och saxofon tillsammans med en jazzare.

Louis Armstrong

En av de mest kända jazzmusikerna är Luis Armstrong. Han föddes den 4 augusti 1901 i New Orleans. Han växte upp med sin mor och sin yngre syster. Hans far hade överlämnat dem när Louis redan var liten. Han var väldigt talang artad i musik och lärde sig snabbt hur man tjänade pengar på gatan. Senare i sin uppväxts skickades Louis till the Colored Waifs Home, som var ett hem för föräldralösa barn. Där utvecklades hans talanger avsevärt. Han lärde sig hur man spelar ett antal olika instrument och var med i skolorkestern.
År 1917, då Louis kommit ut från skolan och börjat spela i småband i New Orleans, uppmärksammades han av King Oliver. Han tog hand om Louis och fortsatte att lära honom.
King Oliver spelade i ett band i Chicago. År 1917 rekommenderade Oliver Louis ta över hans plats i Kid Ory. Louise avslog detta förslag. Han flyttade istället till New York 1924 för att gifta sig med pianisten i Lil. Lite senare började Louis spela trumpet istället för kornett. År 1933 besökte han även Europa. De senare 10 åren skiljde sig Louis och gifte om sig två gånger. Först gifte han sig med Alpha Smith och sedan år 42 med Lucille Wilson.
Ungefär vid samma tid fångades Louise upp av en annan manager, Joe Glaser. Han lät en orkester bildas åt Louis och andra med hans musikstil. Denna grupp kallades
“Louis Armstrong and His All Stars”. Louis och hans band frambringade glädje i musiken.
Han blev älskad av hel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jazz & Louis Armstrong

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Jazz & Louis Armstrong
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5341 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×