Filmens värderingar - Brokeback Mountain

1 röster
4518 visningar
uppladdat: 2006-02-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Brokeback Mountain är en filmatisering av amerikanskan Annie Proulx novell med samma namn, och handlar om Jack Twist och Ennis Del Mar som under sommaren 1963 jobbar som fårherdar uppe på Brokeback Mountain, långt från civilisation i Wyoming. Det är ett slitsamt jobb och under en kall kväll när de båda fått lite för mycket att dricka hamnar de i varandras armar. Efter denna natt tillsammans blir de förälskade och hamnar i tältet med varandra flera gånger. Deras förhållande får dock ett abrupt slut när deras arbetsgivare beslutar att fåren skall tas ned från bergen på grund av det dåliga vädret. Då Ennis strax därpå gifter sig, verkar de båda rancharbetarnas kärlek vara förlorad. Även Jack gifter sig så småningom, men den förbjudna kärleken till Ennis visar sig vara för stark och de återupptar kontakten. Under filmens gång får vi följa de två männen när de, trots faktumet att de båda har fru och barn, fortsätter träffas till och från under nästan 20 år.
Filmens genre är drama/romanantik och målgruppen är förmodligen yngre personer i åldern 15-40 år, då äldre kan ha förutfattade meningar om homosexualitet.
Brokeback Mountain är regisserad av Ang Lee, som även har gjort Hulk, Ice Storm, Förnuft och känsla samt Crouching Tiger, Hidden Dragon. Trots att Ang Lee bara har gjort ett tiotal filmer så har han gjort sig ett namn inom filmindustrin, och blivit rikligt prisbelönt – bland annat med en Oscar. I övrigt tillhör Ang Lees produktioner varierande genrer och han verkar sträva efter att hela tiden prova på något nytt, för att inte placeras in i ett fack.
2. Åldersgränsen för Brokeback Mountain är satt till 7 år, vilket verkar rimligt då det inte förekommer några våldsamma scener. Dessvärre kan de som är omkring 7 år kanske bli påverkade av synen på homosexualitet som människorna i filmen har, å andra sidan kan det även bli så att de får mer förståelse för homosexuella. Kanske blir det lättare för barnen att acceptera att alla är olika, men förstår att när det gäller kärlek så är vi lika oavsett om en person älskar någon av samma kön.
3. En värdering som framkommer väldigt tydligt i filmen är den negativa synen på homosexualitet. Den allmänna uppfattningen i USA på 1960-talet, då filmen tar sin början, var att ett äktenskap bör ingås av en man och en kvinna, och den enda kärlek som var accepterad var just den. Att attraheras av någon av samma kön som man själv ansågs fel och onaturligt, en åsikt som var påtaglig ute på landsbygden, där filmen utspelas. Inte ens Ennis och Jack själva kan acceptera att de är homosexuella när de upptäcker sina starka känslor för varandra, vilket framgår av följande repliker som yttras efter deras första natt tillsammans:
Ennis: “I figure we got a one-shot deal going on here.”
Jack: “It’s nobody’s business but ours.”
Ennis: “You know I ain’t queer.”
Jack: “Neither am I.”
4. Den tydligaste klichén i Brokeback Mountain är den tysta och sammanbitna machomannen som ska titta på fotboll och vara familjens överhuvud. Alla män ska vara starka och med hårt arbete försörja sin fru och sina barn. Huvudpersonerna Ennis och Jack rättar sig efter denna kliché och lyckas upprätthålla fasaden, men när de träffas lyser deras ”omanliga” egenskaper igenom.
Sedan har vi klyschan att kvinnornas plats är bredvid männen, och att deras uppgift är att ta hand om barnen. De kvinnor som gestaltas i filmen är alla ganska sårbara, de förväntas älska sina män gränslöst och inte ifrågasätta något.
Den enda enskilda karaktären i filmen som är en tvättäkta kliché är mannen som anställer Jack och Ennis för att vakta fåren. Han är den typiske skitstöveln som är hänsynslös mot sina anställda, han hyser många fördomar och är inte sen att fördöma.
5a) Vi ska ta ställning för Jack och Ennis eftersom de är i ett underläge. De är insnärjda i en värld där deras kärlek inte blir accepterad, som tittare tycker man helt enkelt synd om dem eftersom de aldrig kommer att kunna få vara med varandra. Knepet man använt sig av för att skapa denna effekt, är att låta Ennis och Jack vara huvudpersoner och visa deras känslor på ett gripande sätt. Det man ska ta ställning emot i filmen är samhället i allmänhet, som vi ska tycka illa om eftersom Jack och Ennis inte får vara ett par. Att vi tar ställning emot samhället kommer sig naturligt då vi redan har tagit ställning för Jack och Ennis.
5b) Filmskaparen kunde ha använt sig av många olika sätt för att vi skulle ogilla Jack och Ennis. Bland annat kunde man ha låtit dem döda ett av fåren då de ville ha någon annan mat än bönor, vi skulle då omvärdera vår åsikt om dem eftersom det är deras uppgift att vakta dem och se till så att de inte blir dödade. En annan sak som regissören kunde ha gjort för att få motsatta ställningstaganden är att berätta historien ur någon annans perspektiv, exempelvis Ennis fru. Att fokusera på Almas känslor då hennes man är otrogen, allteftersom tappar intresset för henne och aldrig förklarar för henne vad allt beror på, skulle få tittarna att sympatisera med henne i första hand.
8. I Brokeback Mountain skildras allting väldigt avskalat och realistiskt, vilket beror mycket på avsaknaden av filmmusik. Det förekommer inte så mycket våld, bara en och annan snyting, och det blir inte så värst dramatiskt utan spänningsförhöjande musik. Relationen mellan Jack och Ennis är ganska komplicerad, eftersom de har svårt att acceptera och tygla sin kärlek. Detta skildras genom skådespelarnas skicklighet, eftersom karaktärerna är tystlåtna är replikerna få och då är det viktigt att skådespelarna är duktiga och kan få budskapet att nå fram i alla fall. Sexscenerna är också avdramatiserade och inte speciellt romantiska, de verkar realistiska snarare än förskönade.
9. Som tidigare bör ha framgått så handlar filmen om homosexualitet. Budskapet är att all kärlek, även homosexuell, är kärlek och vi bör inte nedvärdera eller...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmens värderingar - Brokeback Mountain

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-14]   Filmens värderingar - Brokeback Mountain
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5671 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×