Du & Du & Du recension

7 röster
12781 visningar
uppladdat: 2006-02-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppgift 1, personbeskrivning:

Zarah: Zarah är 17 år, hon har blont hår och är populär och snygg. Jag tror att hon är populär eftersom att hon i boken säger att hon alltid haft de coolaste killarna som pojkvän. Hon är tillsammans med en kille som heter Victor och hon bor tillsammans med honom och sin tjocka katt i en lägenhet. Det händer att Victor slår Zarah ibland när han tycker att hon inte gör som han vill. Annars låter Zarah låter ingen bestämma över henne och hon är väldigt bestämd. Ett exempel på att hon är bestämd är när hon i slutet av boken tvingar Nils att vara tyst. Ett annat exempel är att när hon bråkar med Victor så vet hon att han kommer att slå henne, men hon fortsätter ändå på grund av att hon inte vill att han ska bestämma över henne. Jag tycker att det är helt rätt även om jag tycker hon kanske skulle ta det lite lugnt när hon märker att Victor blir arg. Zarah är ganska normal och jag tycker att hon är trovärdig.

Anon: Anon är 12 år, han dagdrömmer hela tiden och pratar inte mer än vad han måste. Han är väldigt speciell och konstig och har därför inga vänner. I skolan kallas han för ”Piss-Anon” för att alla tror att han som har kissat på alla toalettväggar fast det inte är han som har gjort det. Anon vet vem som har pissat på väggarna men han berättar det inte för någon vilket är ett exempel på att han är väldigt konstig och annorlunda eftersom det ledde till att han blev mer retad och utskrattad än innan. Han tror att hans pappa är en gud, dock inte någon mäktig gud utan en liten gud som jobbar åt den mäktiga guden. Anon lever som i sin egen värld och bryr sig inte om vad som händer runt omkring honom. Han blir aldrig arg eller ledsen, ett exempel på det är när Stoffe spottar på hans stövel då blir han varken arg eller ledsen. Det står inte mycket om hur Anon ser ut, men han har alltid på sig ett par blåa stövlar för att han vill ”skydda” sig från strålning och andra radiovågor. Han får för sig sådana saker som stövlarna och en annan sak Anon får för sig är att inte äta saker som har vuxit/varit under jorden, eftersom han tycker att maskar och sådant är äckligt. Anon förändras en del i boken och blir mer självsäker och får kompisar som låter honom vara den han är. Han skaffar sig också en tjej som heter Magdalena och går i hans klass. Det kan liknas med mitt liv lite grann för jag har också ändrats ganska mycket under sommaren, från att vara en ”datanörd” till att vara lite coolare. Jag har skaffat nya kompisar och gör andra saker än vad jag gjorde då. Anon känns både trovärdig och otrovärdig. Han känns otrovärdig eftersom han är väldigt annorlunda men han känns också trovärdig eftersom det finns väldigt annorlunda människor.

Nils: Nils är 20 år och han vill växa upp och bli en man. Han är lekfull och han är inte en som sitter och pratar om sina tokiga idéer utan han gör dem. Han bor hemma och läser mycket böcker, speciellt boken ”The Quest” som på något sett ger honom tips och svar på hur han ska göra med sitt liv. Han följer råden mycket noga och ett exempel på detta är när det står ”But if you find your angel, follow her. Don’t let her disappear don’t let her fly away.” När han läst det trodde han att Zarah var han ängel och följde efter henne ända till Italien. Nils har liksom ingen mening med livet och söker hela tiden upplevelser och en anledning att leva. Nils funderar också mycket på döden och gör saker som har med döden att göra, till exempel. när han sover i en kista på en begravningsbyrå och en annan gång när han gräver ner sig i skogen med bara en snorkel att andas med. Nils känns ganska trovärdig, men han gör, som sagt, väldigt konstiga saker

Uppgift 2, favoritscen:

”Nu öppnas dörren. Där står Zarah. Där står Nils. Nu möts Zarah och Nils. Bägge stelnar, bägge förstummas. Nils ser en skallig ung kvinna klädd i vitt stå där framför honom. Det dröjer innan han känner igen henne, men så ser han: Det är hon. Det är hon men utan hår. Zarah ser en skallig ung man klädd i svart stå där framför henne. Hon känner inte igen honom, men hon vet vem han är: Min spegelbror, tänker hon. Du kom tillslut. Du var en bror och inte en syster. Det gör inget. Det är bra.

Zarah och Nils står tysta mitt emot varandra. En vit och en svart. Ungefär lika långa. Det som händer nu kan ingen av dem förklara, visserligen har de väll bägge två varit med om någon drama lektion i skolan, men ingen av dem styr och ändå blir det ett spegelspel där i dörröppningen en spegel-lek och vit speglar sig i svart och svart i vit och när vit långsamt höjer sin högra hand och sin arm så höjer svart sin vänstra hand och arm precis samtidigt och när svart blinkar med höger öga så blinkar vit med det vänstra och alldeles tysta och två perfekta spegelbilder är de åt varandra varenda rörelse och varenda min blir speglad och ingen styr och ingen bestämmer och till och med deras röster speglas precis samtidigt säger de ”hheejj äägggg” och två ljusa leenden speglas i varandra och djupt in i sina spegelögon ser de svart och vit och hela tiden står stilla som i en dröm nej, som i en verklighet, en tätare och djupare verklighet ända tills

Ända tills Zarah rynkar på pannan och säger
- Det är ju du!
Då går leken i kras. Och i skärvorna trampar Zarah omkring
- Jag hatar dej, säger hon.”

(Sid. 248-249 i ”Du, du och du”)

Jag valde scenen för att den är annorlunda. Jag tycker att den är annorlunda eftersom författaren på något sätt beskriver mötet mellan dem så bra och att de båda drömt om att ha en ”spegeltvilling” och att de nu vet att de har en. Just det mötet har jag väntat på hela tiden medans jag läste boken. Det är också häftigt att båda samtidigt har rakat bort sitt hår utan att veta att den andra har gjort det samma. Just att de speglar sig i varandra och att den ena är svart och den andra vit är ju också väldigt konstigt och hela mötet känns förutbestämt. Att scenen sedan får ett så pass snabbt och dramatiskt slut tycker jag verkligen passar.

Uppgift 3, kort omdöme av boken:

”Du, du och du” är inte riktigt min typ av bok men den var lätt att läsa och den var inte direkt tråkig. Den var faktiskt rätt rolig på vissa ställen och ett exempel på en rolig scen är när Nils är sur på sin kompis Hannes eftersom att han ”lämnade” Nils i skogen (fast han gjorde det för att rädda Nils från att bli upptäckt, men Nils visste inte det då). Då sa Nils till Zarah att han hatar Hannes och att han inte längre är hans vän och så säger han att Hannes är grym och elak och våldtar småflickor och plågar hundvalpar, fast det inte är sant. Det var rätt kul för det är ju raka motsatsen till Hannes. Då skrattade jag lite för mig själv. I ”Du, du och du” har alla dagdrömt eller så dagdrömmer de nu. Det jag tycker var bra med boken är att ödet liksom knyter ihop huvudpersonerna. Anon har ju hittat Zarahs plånbok och tänker lämna tillbaks den, vilket gör att dem kommer att träffas. Anon går i Nils lillasysters klass. Nils såg också Anon gå in i en lycktstolpe som fick Nils att minnas när han själv var liten och brukade göra det. Nils träffade Zarah genom att hon ville göra sin pojkvän avundsjuk så hon gick fram till Nils och kramade honom inne på en krog. Det var då Nils började tro att Zarah var en ängel. Jag tyckte boken var medel bra, men jag skulle inte rekommendera någon att läsa den.

Vad jag tror att författaren vill säga med boken är att alla människors tankevärld på något sätt är rätt lika. Jag tänker då att alla människor, under vissa perioder, dagdrömmer, funderar på vem man är och har tankar kring döden. Jag tror också att författaren vill säga att alla människor är lika vär...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Du & Du & Du recension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-23]   Du & Du & Du recension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5736 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×