Arbete inom Modernism

3206 visningar
uppladdat: 2009-01-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hade gjort en parfymflaska där innehållsförteckningen var över de ämnen som människan består av samt en meritlista på baksidan. Ist för Eau de Toilette skrev jag Eau de marionette


J
AKTEN EFTER ERKÄNNANDE, RESPEKT OCH RIKEDOM

Vi utsätts hela tiden av samhällets värderingar. Dessa värderingar, eller rättare sagt påtryckningar skulle drabba oss även om vi stängde av oss från omvärlden. För något som kan kännas som en fri och personlig vilja kan tvärtom vara ett styrt och präglat sätt att reagera utifrån de värdegrunder vi utsatts för under vår barndom. Vi är som mänskliga intelligenta maskiner, som är omedvetna om att vi är förprogrammerade.

Genom att slå sönder dessa värderingar visar sig ett spektrum som sträcker sig från det medvetna till det undermedvetna, och tanken bakom de intelligenta maskinerna verkar inte längre så knepig. Det förklarar nämligen hur värderingar inte bra påverkar oss direkt utan att de även kan flyta upp likt något undermedvetet till vårt medvetna för att sedan förvränga våra val och handlingar. Handlingar som i mer eller mindre mån, på kort eller och lång sikt, direkt och indirekt styr våra levnadsöden. Ur detta perspektiv är alla handlingar omedvetna gärningar, som till motsats till medvetna inte är direkt eftertänkta när det gäller konsekvenser, konsekvenser som så ofta till slut ändå drabbar den handlande.      

Snarlikt myten om den tvåhövdade fågeln Berhunda vars huvuden blir arga på varandra och börjar svälja stenar för att skada den andres kropp, sväljer vi stenar. Men inte för att det andra huvudet är ilsket på oss, utan för att det lurar oss att stenar är bra för oss. Men ibland kan det medvetna behärska dessa mekaniska impulser, vi stannar upp och tänker efter: Vad gör jag? - Varför gör jag det här? - Varför har jag sådana tankar? Många gånger sker inget mer, vi hoppar över stadiet av tvivel. - Tanken bakom arbetet är därför att med hjälp av en vardaglig produkt ifrågasätta och förneka människans påstådda frihet och föra vår medvetandenivå en nivå över det normala. Genom bild och text skall den förmedla ett kritiskt och prövande perspektiv på hur samhällets värderingar kan dominera den enskilde individens livsöde och få oss att handla mer av hjärtat.  
   För hjärnan, hur än komplex den än må vara, är kanske inte så fri som vi tror att den är. Ty det är där alla värderingar präglas in och matas ut i ord. Ord såsom framgångsrik, vältränad, smart - för att nämna några. Ord som konstant dyker upp i vårt medvetna. Och precis som Berhunda fågeln mår vi inte bra av våra motsvarigheter till stenar. Forskning har visat att personer som tror sig må bättre av materiel rikedom snarare blir mer olyckliga. Samma forskning visar även att personer med vetskap om detta, motsägandes nog inte ändrar sina vanor när det gäller inköp av materiella produkter. Utifrån denna synvinkel kan samhällets värderingsgrunder förklaras genom att de diskriminerar fram de egenskaper som ger bäst förutsättningar till en materiell välfärd. Men det förändrar dock inte den inre lyckans förändringstrend i förhållande till den materiella, stenarna som sväljs är lika skadliga oavsett hur mycket glasyr du dekorerar dem med.
  Självklart måste samhället gå framåt, mänskligheten utvecklas och förfinas, men till vilken kostnad? Mauro Scocco sjunger i sin sång "Till de ensamma" som går i moll: "Jag ser människor omkring mig, ser de jobba dygnet runt, för att slippa känna efter hur de egentligen mår." Man kan tro och avfärda detta som ett extremfall, men är det inte det vi gör - undviker att känna efter hur vi mår - när vi istället för att söka efter vårt förflutna som individer söker efter metoder att bli rikare? Att nå en lösning till detta är likväl sökandet efter meningen med livet otroligt svårt. Men botemedel finns, genom att utifrån ett kritiskt perspektiv se på samhällets värdegrunder, inse att meningen med livet inte är något ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

egna tankar

Kommentera arbetet: Arbete inom Modernism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-01-02]   Arbete inom Modernism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=57949 [2024-05-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×