Pressetik

2869 visningar
uppladdat: 2009-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har valt att prata om pressetik och det ansvar som journalister och fotografer har för att massmedia ska vara trovärdigt i framtiden. Kan vi verkligen lita på att det massmedia presenterar för oss är just sanning, eller kan det lika gärna vara en påhittad saga?

För att illustrera vad jag menar så har jag med mig en ledare från tidningeniskolan.se skriven av Göran Subenko. I texten pratar han om kvällstidningen Expressen som har hamnat i blåsväder flera gånger för att ha visat dålig pressetik. Expressen har haft flera stämningar mot sig, bland annat för att ha publicerat bild av den så kallade Hagamannen i Umeå och ha påstått att skådespelaren Mikael Persbrandt varit intagen på ett behandlingshem på grund av spritmissbruk. Något som senare inte visade sig vara sant. Göran Subenko menar i sin ledare att Expressen, genom att balansera på gränsen till det tillåtna vad det gäller etik, skadar trovärdigheten hos massmedia.

Det är anledningen till att jag valt denna bild. Den har blivit väldigt omdiskuterat runt om i Sverige och har skapat heta debatter bland journalister, fotografer och andra engagerade i frågan pressetik.

Den 14 mars 2008, vann pressfotografen Karl Melander det prestigefyllda priset Årets Bild med den här bilden. Det är vad som hänt efter det som skapat debatt. Bilden föreställer en socker- och etanolfabrik i Brasilien. Själv tycker jag att det här är en väldigt snygg bild med den lutande horisonten, svarta röken och en genomgående trist stämning. Den väcker verkligen känslor hos den som tittar på bilden och ställer dessutom en hel del frågor. Precis som en bra nyhetsbild ska göra. Ni undrar säkert vad som har väckt en så stor debatt. En bild på en etanolfabrik som väcker känslor är det väl inget fel med? Nej, precis, men debatten har handlat om hur Karl Melander har redigerat bilden.

I reglerna för Årets bild står att man för göra samma sak när man redigerar bilden i Photoshop, som man kunde göra när man redigerade en bild i mörkrummet förr när det var det enda alternativet. Det inkluderar alltså att mörka ner, ljusa upp eller lägga på en brunare ton och så vidare. Det är precis vad Karl Melander har gjort. Men många anser att det ändå är bildmanipulation.

Röken är tjockare och svartare och himlen har fått en brunare ton. Bilden har helt enkelt fått en tristare stämning. Röken som kommer upp ur skorstenarna är inte mycket mer än vattenånga. Ayran Schmitz som har skrivit en debattartikel om denna bild menar att bilden har blivit manipulerad för att framställa etanolfabriken som miljöfarlig.

Han säger också att Citat Många som ser bilden och läser texten kommer säkert att bli illa berörda och tycka det ser hemskt ut. Det är då lätt att dra slutsatsen att etanol är lika illa eller till och med värre än fossila bränslen. Detta kanske resulterar i att ägare till så kallade flexifuelbilar kommer att tanka bensin i stället för att tanka etanol i tron att det skulle vara bättre för miljön. Och det är just här jag kommer tillbaka på massmedias trovärdighet.

En sådan här diskussion kan påverka bildens trovärdighet väldigt mycket. När Photoshop och andra bildbehandlingsprogram har blivit populära har fotografer fått kämpa hårt för att behålla trovärdigheten i bilder. Allt detta hårda arbete kan bli obetydligt om inte alla aktar sig för att redigera bilder för mycket. Om just denna bild borde anses manipulerad eller inte tänker jag inte ta upp till diskussion, men då den var hett debatterad då så tyckte jag att den var bra att visa för att illustrera problemet. Det är minst lika viktigt att fotografer ser till att bilden inte förvränger verkligheten som att journalister ser till att texterna stämmer överens med verkligheten.

Pressetiken som jag pratade om tidigare är inga lagar, utan rekommendationer som pressens organisationer kommit överens om att följa. Göran Subenko, som skrev ledaren jag pratade om tidigare, skriver att om Citat medierna inte klarar sin självsanering ökar risken för att statsmakten vill ta kommandot och kanske lagstifta om vad man får eller inte får publicera. En sådan utveckling skulle varken gynna publik eller publicister. Och om det sker, hur kommer vi då kunna lita på ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.tidningeniskolan.se www.StockholmFria.nu

Kommentera arbetet: Pressetik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-07]   Pressetik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=57986 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×