Bara en mor

3 röster
12807 visningar
uppladdat: 2009-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har läst boken "Bara en mor" som är en roman skriven av Ivar Lo-Johansson 1939.

Boken handlar till mestadels om en flicka som heter Maria men kallas Rya-Rya, hon växer upp i ett svenskt statarsamhälle i början av 1900-talet. Boken börjar med att författaren förklarar hur det var att vara en ung kvinna på den tiden, så att man lätt ska förstå varför Rya-Ryas handlingar får dess konsekvenser. På den tiden var det förbjudet för flickor över 12 år att bada och tvätta sig offentligt, men i början av boken berättas det hur Rya-Rya som då är 18 år, går ner till sjön och svalkar sig en varm sommardag, då någon i byn ser henne och hon får ett dåligt rykte över sig.

Boken fortsätter med att Rya-Rya och en ung man som heter Nils träffar varandra när dem arbetar ute på åkern, de två börjar då umgås mer och mer. En kväll är det dans i byn och Nils dansar med en annan kvinna, då bjuder en man vid namn Henrik upp Rya-Rya och de två går sedan hem tillsammans. En gammal sägen säger att stryker en man hästmjäll på en kvinnas rygg och låtit det verka förlorar kvinnan viljan att skydda sig, och de blir hjälplösa. Henrik använde det på Rya-Rya och från och med den kvällen så blir hon bunden till honom.

Giftermålet kom snart inpå, och likaså barnen. Under hennes liv får man följa Rya-Rya i både lycka och motgångar, hon får inte den uppskattning hon förtjänar av hennes man och trots att hon kämpar, så är hon ändå bara en mor.

Boken är skriven i kronologisk ordning då man får följa huvudpersonen från att hon är en ung kvinna i 18-årsåldern tills hon är en gammal mor. Den är skriven i gammaldags svenska och det är mycket "lantliga ord" i texten som gör att det ibland är svårt att förstå innehållet.

Jag tycker denna bok är intressant och stundvis bra, men jag tycker det är alltför mycket beskrivna detaljer och den blir jobbig att läsa, då man tappar fokus. Författaren tar upp viktiga saker i boken och beskriver hur svårt det måste ha varit att vara kvinna på den tiden, då de fick slita väldigt hårt med både att arbeta och vara hemmafru. Något som jag tycker är intressant är att en man har skrivit boken, och ändå kan skildra kvinnans syn på livet så bra.

Författaren Ivar Lo-Johansson föddes den 23 februari 1901 i Ösmo. Han växte upp i en statarfamilj, och var en typisk proletärförfattare, dvs. en författare som ägnar sig åt arbetardiktning. Under hans ungdomsår tyckte han sig vara ett oupptäckt geni och hans mål var att studera och lämna landsbygden.

Innan han debuterade som författare 1927 m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ivar_Lo-Johansson

Kommentera arbetet: Bara en mor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-02-24]   Bara en mor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58011 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×