Neandertalare

6 röster
7165 visningar
uppladdat: 2009-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

INLEDNING:

Jag hade tänkt att skriva lite fakta om neandertalare, teorier om varför dom dog ut. Forskare är osäkra på varför neanderthalarna dog ut, det finns flera teorier om varför, varav jag kommer ta upp dom 5 enligt mig trovärdigaste. Jag kommer koncentrera mig på varför neandertalarna dog ut och inte skriva så mycket om hur neandertalarna var. Många tror att dom var otroligt primitiva, vilket stämmer till en viss grad, men dom hade en näst intill lika utvecklad hjärna som homo sapiens, jag kommer återkomma till detta.

NEANDERTALARE: 

Neandertalare var ganska olika den moderna människan, och en egen art. Dom dog ut för ca 40000år sedan, ungefär samtidigt kom den tidens form av homo sapiens (Cro-Magnon) till Europa, vilket gör att man direkt kan dra parallellen att det är faktiskt ganska troligt att det finns ett samband. Men som tidigare nämnt är ingen säker på varför neandertalarna dog ut. Neandertalarna var muskulösa och högväxta, och dom hade en lite större hjärna än homo sapiens har. Ben man hittat från neandertalare har ofta benbrott och andra skador, vilket tyder på att dom levde ett mycket hårt liv. Vissa forskare tror också att dom, baserat på hur deras struphuvuden var formade, att dom kunde tala. Många tror att dom var otroligt primitiva, vilket inte behöver stämma, men dom har hur som helst fått det ryktet, antagligen på grund av deras utseende.

Namnet neandertalare har sitt ursprung i att dom första benen från en neandertalare hittades i Nelanderdalen i Tyskland år 1856.

NEANDERTHALARENS UTVECKLING:

En del av människans tidiga föregångare Austalopithecus, förgrenade sig någon gång för ca 5 miljoner år sedan, och en gren blev så småningom homo erectus.

Homo erectus separerades så småningom och blev för 500000-600000 år sedan två olika arter, Homo neanderthalensis (neandertalare) och homo sapiens (föregångaren till dagens moderna männisor). Dessa förgreningar ägde rum i Afrika, och det tog Neandertalarna ca 300000 år att utvandra från Afrika till Europa och Asien. Neandertalarna tycks ha kunnat anpassa sig ganska bra vilket lämningar på både hög höjd och tundror vittnar om. Fynd i södra Frankrike och i Spanien visar att neandertalare och homo sapiens levde nära varandra för ungefär 10000 år sedan, men forskarna är oense om arterna haft speciellt mycket med varandra att göra ens på dom platser där dom bodde nära varandra.

Olika teorier på varför neandertalarna dog ut:

Den vanligaste teorin är att neandertalarna utrotades till stor del på grund av homo sapiens. Vissa forskare tror till och med att det kan ha varit krig mellan arterna men att homo sapiens skulle ha utrotat neandertalarna för egen vinnings skull är ganska otänkbart med tanke på att neandertalare inte var något lockande ätligt byte, samtidigt som dom var farliga att "jaga". Jag anser denna teori som ganska trovärdig men ändå känns det konstigt att homo sapiens skulle bry sig så mycket om neandertalarna så att dom skulle utrotat dom. Men det finns bevis på att dom levt samtidigt på samma platser och det är inte omöjligt.

En teori är att neandertalare och homo sapiens skulle korsats, alltså blivit en art. Denna teori grundar sig på att det hittats korsningar mellan homo sapiens och neandertalare, men bara väldigt få. Homo sapiens och neandertalare skulle alltså fått gemensam avkomma, antingen steril eller fertil, beroende på om neandertalarna skulle dött ut i andra generation eller om neandertalare och homo sapiens skulle blivit en art. Denna teori var vanlig och 1990-talet när dom första fynden där homo sapiens och neandertalare var korsade hittades. Dom flesta forskare som varit insatta i ämnet tror att avkomman från neandertalare och homo sapiens var steril. Jag anser att den här teorin är ganska otänkbar, eftersom det inte finns några andra tecken på att neandertalare och människor skulle ha varit så täta, till exempel finns det ingenting som tyder på att någon kultur eller någon vetenskap delats mellan arterna. Denna teori har dock beskrivits som fel av vissa andra källor.

En teori är att neandertalarnas hjärnor var delade i två delar som inte kunde kommunicera med varandra och att associationsförmåga saknats. Den ena hjärnhalvan gjorde neandertalarna kapabla att tillverka redskap och vapen, men dom kunde inte anpassa det till olika omständigheter, omgivningar och andra saker som till exempel årstider och väder. Denna teori bygger delvis på att människan kunnat överleva genom att använda sina redskap på flexibla sätt och kunnat lösa problem på tekniska sätt.

Ett annat bevis på att denna teori stämmer är att inga fynd finns som tyder på att neandertalare använt långdistansvapen.

En teori är att neandertalarna skulle ha dött ut på grund av att dom inte kunde anpassa sig tillräckligt mycket när klimatet ändrats, framför allt då under istider. Homo sapiens skulle ha förökat sig snabbare än neandertalare och kunnat anpassa sig bättre vid klimatändringar. En femte teori som hör lite ihop med den här teorin är att neandertalarna hade en väldigt ensidig kost och att dom därför skulle ha dött ut. När istider kom skulle deras främsta föda, som bestod av kött (forskare har funnit spår som tyder på att neandertalarnas kost till 90% bestod av djur) försvunnit och därmed orsakat stora problem för neandertalarna. Homo sapiens ska under dessa svåra förhållanden kunnat överleva genom en mer varierad kost.

Analys och egna tankar

Efter att ha läst och skrivit om olika teorier måste jag skriva att jag anser att den sista teorin är troligast, den om att neandertalarnas oförmåga att anpassa sig skulle varit anledning till att dom dog ut. Innan jag började skriva trodde jag att neandertalarna dött ut på grund av homo sapiens, men ju mer jag läst om neandertalarna känns det allt otroligare att homo sapiens skulle utrotat dom, framför allt för att jag inte hittar någon anledning till varför dom skulle gjort det, fanns verkligen ingen anledning till det... Dessutom verkar det osannolikt att homo sapiens med den tidens vapen skulle ha kunnat utrota alla neandertalare med våld. Även om deras vapen var bättre än neandertalarnas borde det varit väldigt svårt att döda dom. Dessutom fanns inte homo sapiens över hela världen och neandertalare borde kunnat överleva på någon plats där inte homo sapiens fanns för 40000 år sedan. Teorin om att neandertalare och homo sapiens korsats verkar inte helt otrolig men ändå har jag svårt att tänka mig det. Eftersom jag inte fördjupat mig så mycket i just den teorin vill jag inte heller uttala mig eftersom jag inte med 100% säkerhet kan lita på dom källor som skrivit om den teorin (den fanns omskriven på mycket färre platser än dom andra teorierna). Jag anser att det troligaste är att flera av dom nämnda teorierna kombinerat gjort så att neandertalarna dött ut. Att bara en av teorierna utan påverkan av någonting annat utrotat neandertalarna tycker jag verkar ganska otroligt med tanke på att arten fann s så pass länge att den måste ha kunnat anpassa sig skapligt bra. Dom teorier jag skrivit om är dom jag hittat och tyckt varit bäst, det är mycket möjligt att det finns andra bra teorier som är bra som jag inte hittat. Arbetet har varit rätt svårt att hitta källor till och det finns inte så många på svenska, men det har gått förhållandevis bra och jag har hittat flera bra källor. Dom flesta källor skriver mest fakta om neandertalare och eftersom det var teorier om hur dom dog ut jag framför allt letade efter har det varit ganska svårt. Sen är det ju svårt eftersom man vet så lite säkert om neandertalare och om hur dom levde och dog ut. Därför är vissa källor väldigt svårtolkade, och jag har försökt att inte använda dom till...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Neandertalare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-20]   Neandertalare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58111 [2024-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×