Pär Lagerkvist (1891-1974)

1 röster
4186 visningar
uppladdat: 2009-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Biografi

Pär Fabian Lagerkvist föddes i Växjö och var den yngsta av sju syskon. Han levde i en religiös familj där fadern var bangårdsförman och farföräldrarna småbönder. Redan som barn bestämde han sig att bli författare och började redan i skolan att skriva dikter till de lokala tidningarna. I Växjö tog han studenten 1910 och började studera konsthistoria men avbröt efter två år för att kunna skriva på heltid. Sin första bok Människor publicerades 1912.

Författarskap

Lagerkvist var en person som trodde mer på människa än på Gud. De flesta böckerna är djupa och samhällskritiska ofta en beskrivning av hans egen barndom. Det djupa ämnet i hans böcker handlar om meningen med livet, ondskan, kärläk och döden.  När man läser hans böcker kommer man snabbt in i handlingen. 1933 kom hans bok Bödeln ut som blev en försäljarsucce för med den varnade han hotet mot nazismen som följd av detta valdes han in i Svenska Akademin. 1950 kom boken Barabbas ut och blev en internationell framgång och året där efter fick han Nobelpriset i litteratur. Lagerkvist skrev inte bara romaner utan även dikter. Ångest var hans diktsamling som först kom ut, men den blev inte så känd som diktsamlingen Aftonland, som räknas till de bästa i den svenska litteraturen.

Recension

Boken "Gäst hos verkligheten" är skriven av Pär Lagerkvist. Den publicerades första gången 1925 och är en skimrande barndomsberättelse i självbiografins bakgrund.

Boken utspelar sig i en svensk småstad där den religiösa familjen bor. Vi får följa den osäkre Anders från tidig barndom till de övre tonåren. Han är känslig och personlig med svart skräck för döden, speciellt när mormor dog. Hans växande likgiltighet för släktens heliga trohet förde till att han själv lever med ett lagiskt inre tvång till att bedja, bedja till att inte dö.

Miljön är noggrann beskriven och jag tycker att den är detaljerade av sömniga, långsamma beskrivningar, med vardagligt liv och gammal vana. Boken är kronologisk skriven och utspelar sig från Anders barndom och upp till hans uppväxt. Pär Lagerkvist har en stil och ett språk som förmedlar en mycket speciell och annorlunda känsl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pär Lagerkvist (1891-1974)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-24]   Pär Lagerkvist (1891-1974)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58121 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×