En komikers uppväxt

2556 visningar
uppladdat: 2009-05-05
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En komikers uppväxt

Jag har läst boken En komikers uppväxt som är skriven av Jonas Gardell. Boken utspelar sig på 1970-talet i Sävbyholm, som är en förort till Stockholm. I boken är de både humor och sorgset. I vissa kapitel får man läsa brev från Juha som vuxen.
Huvudperson i boken heter Juha och han är 12 år gammal. Han bor med sin mamma Ritva som är finsk, hans pappa Bengt och hans lillesyster Marianne. Familjen är olyckliga och har svårt att komma överens speciellt hans föräldrar. Han och Marianne mår väldigt dåligt av det men ingen av dem pratar om det. Familjen retar sig på varandra hela tiden. Deras relationer till varandra värkar väldigt svaga, som att de inte känner varandra fast de egentligen gör det. Alla i familjen mår dåligt men ingen vill första att de andra mår dåligt och alla går o väntar på att någon i familjen ska fråga hur man mår. Juha värkar ofta ta ut sin ilska över Marianne, när hon gör nått litet fel hotar han med att slå henne och slår henne ofta utan att hota.
Juhas största önskan är att vara älskad av alla, han tror att han blir omtyckt om han är rolig men det misslyckas ofta och ingen skrattar åt honom. Juha gör allt för att passa in men det lyckas inte eftersom han inte är sig själv. Han har dåligt självförtroende och är därför inte sig själv. De kompisar han verkligen kan lita på är Jenny och Thomas men han stöter ofta bort dem för att vara med det "coola gänget" Han är egentligen snäll men är så upptagen med att passa in att han är elak mot Thomas och Jenny. Senare i boken förstår han att Jenny och Thomas är de han verkligen kan lite på eftersom Juha var kär i Li ( en tjej i Juhas klass) och sa det till Stefan och Juha frågade chans på Li men hon sa nej och då blev Stefan ihop med henne istället.

uhas klass är väldigt rörig och deras lärarinna värkar också må dåligt hon går då och då till kartrummet och dricker, hon är alltså full när hon undervisar. Det e många grupperingar i klassen de som har 1:a platsen, 2:a platsen, 3:e platsen och 4:e platsen har mest makt. De som har dem platserna är Pia, Eva-Lena, Lennart och Stefan. De är de som mobbar Thomas, de säger elaka saker och slår honom. Pia är den snyggaste tjejen i klassen och Eva-Lena är hennes bästa kompis så Eva-Lena har blivit populär på det viset.
Jenny är Juhas granne. Hon är ett sladdbarn och har gamla och ganska speciella föräldrar. Hon har fula kläder och stripigt hår som hon ofta har ett "fult" hårspänne, det är en av anledningarna till att de andra i klassen retar henne. Hon är utanför och väldigt tyst av sig. Hon är hemligt kär i Juha, men blir ofta sårad för att Juha stöter bort henne.
Thomas är väldigt utsatt i skolan. Hans mamma är tysk och väldigt glad av sig. Thomas säger inget till henne om vad som händer i skolan. Han är livrädd för att hon ska bli ledsen.
Thomas mamma ordnar till med ett kalas för Thomas och alla barn i klassen tvingas av sina föräldrar att komma. Thomas var för rädd för att säga ifrån. På kalaset är alla barn elaka, vägrar ta för sig av maten, sitter helt tysta och säger kränkande ord så att alla hör.

Thomas är rädd för allting, speciellt saker som han aldrig gjort förut. Thomas mår riktigt dåligt och gör i slutet av boken självmord.
Jag tycker boken var helt ok men väldigt lättläst och lättförstående han skriver mycket poetiskt, vilket jag tycker är väldigt fint. Jag skulle inte rekommendera boken till människor som har lätt att gråta vid sorgliga scener, för den här boken har många sorgliga scener. Den var ganska rolig men även lite sorglig och deprimerande. Den var lite tråkig och seg ibland. Om jag skulle betygs sätta den här boken skulle den får ett G+ av mig men absolut inte mer. Boken tillhör geniet komedi.
Jag tror att budskapet är att mobbare som läser det här inte har fattat hur de utsatta känner sig men i den här boken får de en inblick av den utsattas känslor. Att man ska veta att livet kan gå fel ibland men att det är bara att stå på sig och forstsätta kämpa för om man ger upp kommer det aldrig bli bra! Budskapet är framförallt att man ska vara sig själv!
I boken förekommer allt från humor och sorg. Jag känner igen mig i det mesta Juha känner, om mobbningen som f&ou...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

jacob engström [2009-05-05]   En komikers uppväxt
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=58149 [2018-04-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook