Jan Guillou

5480 visningar
uppladdat: 2009-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jan Guillou

Föddes 17 januari 1944 i Södertälje och växte upp i Stockholm. Hans pappa, Charles Guillou, var fransman medan hans mor, Marianne Botolfsen, var av norskt ursprung. Hans far var son till en fransk diplomat vid franska ambassaden i Stockholm och när Jan var 2 år åkte denne med sin far till London och stannade där ett par år. Under tiden träffade Jans mor en annan man. Jans mor kom från en rik norsk familj och han växte upp överflöd, han blev t.ex. skjutsad till skolan i limousine. Moderns nya man blev en mardröm för Jan då han införde diverse olika bestraffningar och gav Jan stryk varje dag efter jobbet. I skolan var Jan ledare för ett gäng som sysslade med utpressning, misshandel m.m. Detta ledde till slut till relegering och rektorn för skolan såg till att han inte kunde komma in i någon annan skola i Stockholm. Då detta skedde satte man in honom på en internat skola. Internatskolan där Jan hamnade, som numera är nedlagd, hette Solbacka. På skolan praktiserades något man kallade för "kamratuppfostran" som gick ut på att de äldre bestämde och de yngre inte hade något att sätta emot. Jan hade svårt att acceptera detta och hamnade i diverse problem när han satte sig upp mot detta system. Upplevelserna från Solbacka och hans misshandlande styvfar är vad han skriver om i den självbiografiska boken "Ondskan". Boken är en utav de mest diskuterade böckerna i Sverige. När den kom ut blev den hårt kritiserad för allt våld den innehöll men diskussionen svalnade och boken har idag filmatiserats och är nu en utav de mest lästa böckerna i Sverige.

"Ondskan" utkom 1981 och var således inte hans debut roman. Hans debutroman hette "Om kriget kommer" och släpptes 1971 hos förlaget Norstedts.                     Som författare är han mest känd för två olika boksviter. Den första handlar den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton och började med boken "Coq Rouge" som släpptes 1986. Det var från början tänkt att det bara skulle bli tre böcker om Hamilton, men i dagsläget har det utkommit 13 böcker. Den andra kända boksviten handlar om korsriddaren Arn Magnusson och består av fyra böcker, varav den sista handlar om Birger Jarl och utspelar sig efter Arns död. Båda serierna har filmatiserats och det finns en TV-serie baserad på Hamilton böckerna och en som är baserad på Arn böckerna är under produktion. I slutet av 90-talet hamnade Jan i ett gräl med sitt bokförlag Norstedts och lämnade förlaget för att tillsammans med Liza Marklund, Sigge Sigfridsson och hustrun Ann-Marie Skarp bilda bokförlaget Piratförlaget.

Det var dock inte författare han hade planer på att bli som ung utan han hade tidigt bestämt sig för att krossa Solbacka och han skulle göra det genom journalism. 1964 tog han studenten och därefter ägnade han två år att studera juridik. 1966 fick han jobb på tidningen Folket i Bild (FiB)/Aktuellt och fick därför skjuta upp sina juridikstudier ett tag. Fem år efter det hade han lyckats få sparken ifrån ovannämnda tidning och två andra tidningar. I samtliga fall var det politiska åsiktsskillnader som ledde till avskedandet. Efter ett tag fick han anställning på FiB/Kulturfront (som han även var en utav initiativtagarna till), här hade han fria händer och fick skriva om vad han ville. Denna frånvaro av censur ledde till att han tillsammans med Peter Bratt gjorde ett utav de största journalistiska avslöjandena i Sverige någonsin, IB-affären. Avslöjandet bestod utav ett antal art...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jan Guillou

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-04-15

    Tackar du gjorde precis min bokrecension om jan <3

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-25]   Jan Guillou
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58230 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×