Facket är inget för mig

1 röster
1550 visningar
uppladdat: 2009-09-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Facket är inget för mig
Bra att du har fattat ett beslut. Jag anser att det är bättre att stå för det man tycker och känner istället för att sitta hemma och vara på dåligt humör för att man t.ex. är missnöjd. Om man inte är nöjd så sjunker prestationsnivån och familjen kan bli lidande. Du måste tänka på att ditt beslut inte bara påverkar dig, utan även miljontals arbetare. För hur hade det fungerat om alla valde att lämna facket? Då hade arbetsgivaren haft makten och om man inte vill gå arbetslös hade man fått acceptera en låg lön. Vilket troligtvis skulle motsvara en i dag underbetald lön då arbetsgivaren vill komma undan så billigt som möjligt.

Trots din ”uppsägning” gäller följande fortfarande för dig: facket kan ställa krav på arbetsgivaren i bl.a. lönefrågor då systemet inte skulle fungera annars. Tänk om det inte skulle vara så. Då skulle arbetsgivarna kunna ta in arbetare från utlandet som erbjuder sig att arbeta för en timlön som ligger klart under nuvarande minimum lönen.
Detta gör att du personligen inte påverkas avsevärt av ditt beslut, men tänk efter innan du berättar detta för dina kollegor. Några kanske kommer att uppfatta din handling på ett negativt sätt. Vilket kan vara förståligt då de själva fortfarande betalar en avgift till facket. Denna avgift kan naturligtvis höjas om ett större antal väljer att gå ur facket.
Efter sådana höjningar är det väldigt vanligt att många väljer att lämna facket. Anledningarna varierar, några kan ha väldiga problem med den privata ekonomin medan andra bara är snåla eller anser att de inte får något tillbaka. Om du tror att du inte får något tillbaka kan du inte ha tänkt igenom dit beslut tillräckligt . Då facket sköter det mesta åt dig. De förhandlar fram nya avtal med din arbetsgivare, och skulle förhandlingarna gå åt skogen kan facket hota med strejk eller andra diverse åtgärder. Tack vare att facket har så många medlemmar så har de ganska så mycket makt när det kommer till förhandlingar.
Ett bra exempel är när facket inte lyckades komma överens om lönen kändes relevant för landets sjuksköterskor (2008). Då organiserade man en masstrejk som höll på tills man kommit överens om lönen och arbetsvillkoren med arbetsgivaren.
Eller om man utgår ifrån att en person skulle ställa ett krav på 100 kr/h vid en anställnings intervju medan en annan, som väljer att utföra arbetet (på samma sätt) kan tänka sig att göra jobbet för 90 kr/h. Så brukar majoriteten av företagen ta den som nöjer sig med 90 kr/h. Det är en av anledningarna till att facket grundades, det skall vara ” lika villkor för alla”.
Jag förstår om du står fast vid dit beslut, då det kan verka väldigt onödigt att betala avgiften. Men jag ber dig ändå att tänka över beslutet igen och att denna gång ha mina ord i åtanke.

Bättre med lokala löneförhandlingar
Jag kan mycket väl förstå att du känner dig orättvist behandlad när du faktiskt arbetar på ett lönsamt företag som enligt dig skulle ha råd att betala bättre löner än det som bestämts med facket i de centrala löneförhandlingarna.
Tänk dock på att det inte låter särskilt klokt. Varför skulle firman betala ut bättre löner när den inte behöver det? Facket handlar fram lönerna med dit företag, vilket betyder att företaget kommer att vara tvungna och acceptera reglerna. Annars kan facket hota med strejk vilket skulle resultera att företaget minskar sin omsättning. Om lönerna nu istället skulle bestämmas i lokala förhandlingar kommer arbetsgivaren inte ha någon direkt press på sig. Vilket faktiskt tillåter dem att betala ut en under betalad lön.

Du svarar faktiskt även lite på din egen fråga. ”Då kommer företagen alltid att betala vad de har råd med”. Jag kan hålla med, de kommer betala ut vad de har råd med men företaget kommer även att försöka komma undan så billigt som möjligt. De kan hitta på diverse historier om att det går dåligt för företaget och att man därför inte har råd att betala ut bättre löner.
En liten grupp arbetstagare har då tyvärr inte mycket att säga till om, om du hotar med strejk eller vid anställnings intervju utrycker dit missnöje om lönen kommer du förmodligen bli sparkad/inte få jobbet du söker. Företaget kommer nämligen att försöka hitta människor som kan utföra arbetet på samma sätt men som är villiga att arbeta under lägre löneförhållanden. Här kommer man att få välja om man vill vara arbetslös eller arbeta trots dåligt betalt.
Det är en av de stora anledningarna till att man oftast handlar fram lönen genom centrala förhandlingar. För facket kan som sagt hota med en masstrejk vilket en enskild person inte kan. Villkoren för arbetarna blir även mer likvärdiga genom detta och nästan ingen ”tvingas” arbeta för en underbetald lön.

Visst, ibland kan man genom intensiva lokala förhandlingar få en högre lön än vad man skulle ha fått vid en central förhandling. Detta förekommer dock oftare för tjänster som kräver högre utbildning och mera ansvar. Där sker faktiskt nästan alla löner förhandlingar lokal, och lönen man får brukar oftast bero på arbetsprestationer (hur mycket pengar man drar in till företaget). I de vanliga ”arbetarklass jobben” är det, på grund av tidigare nämnda orsaker, bättre att överlåta förhandlingarna till facket eller liknande organisationer.

Arbetslösa som inte vill jobba
Jag instämmer på nästan alla dina punkter, det ska absolut inte vara någon fördel med att vara arbetslös. Istället för att använda miljontals kronor varje år till att ”underhålla” arbetslösa borde regeringen istället tänka över att satsa på att sänka skatterna så att det blir mera lönsamt att studera vidare efter gymnasiet. Det finns ytterst få länder i Europa där det faktiskt lönar sig att studera, och Sverige är definitivt inte ett av dem.

Hur ska man kunna motivera sina barn att gå till skolan? När det finns möjligheter att klara sig lika bra på lågavlönade jobb eller på A-kassa. Omotiverade ungdomar förstör sedan stämningen i klassen genom tillexempel skolk, några kanske börjar syssla med brott och olagliga affärer. Det blir inte bättre av att de som faktiskt är motiverade inte har något konkret att kämpa för fram tills åttonde årskursen då betygen börjar rulla in. Det kan lätt leda till att många elever blir omotiverade under denna period då det även är mycket svårt att sätta upp personliga mål. När man sedan läser i tidningen att ungdomsarbetslösen stiger allt mer och att något måste göras blir man förbannad.

Arbetslöshet beror naturligtvis till stor del på finanskrisen, men också det faktum att ungdomar inte går ut gymnasiet med tillräckligt bra betyg för att kunna vidareutbilda sig påverkar. Här börjar sedan staten bidra med diverse bidrag som kan jämföras med en belöning till alla som supit, skolkat eller sovit bort gymnasieåren.
En klar förändring som jag drömt om hela livet är ”lika skatter till alla”. Nu resulterar t.ex. en högre lön alltid till högre skatter vilket betyder att vinsten för privat personen krymper. Genom en ändring skulle det börja löna sig mera att faktiskt satsa på gymnasiet för att komma in på ett bra universitet/högskola. D...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Facket är inget för mig

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-21]   Facket är inget för mig
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58317 [2024-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×