Inka imperiet

6 röster
8501 visningar
uppladdat: 2009-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Jag är ursprungligen från Peru. Peru är en väldigt kultur rikt land. En av kulturarven som hårdast förknippas med Peru är inka riket och dess historia. Jag valde denna ämne dels för att jag vill lära mig lite mer om mitt hemland och för att jag vill veta varför inka imperiet kom till ett slut? Och hur folket levde innan erövrarna intog landet? Vad var Fransisco betydelse för Peru?

Inka rikets historia är inte något som tas upp i skolplanen och därför vill jag fördjupa mig lite i just denna historia. Vill få förståelse till varför och hur denna kultur kom till ett slut.

Metod:

I min undersökning så har jag använt mig av nätet där jag har läst från olika stycken och jämnfört faktan med varandra för att kunna fastställa att informationen överensstämmer med varandra.

När jag sedan sett att allting stämmer så har jag strykt under allting som är relevant och som har med mitt syfte att göra. Utöver nätet så har jag även frågat min morbror som även kommer från Peru lite av de han vet om inka imperiets historia. Den informationen fick mig att förstå lite bättre eftersom att jag fick använda mig av två sinnen både hörseln och läsning i ett.

Hur levde inkafolket innan erövrarna intog landet?

Inka kulturen uppstod på 1100-talet i området kring staden Cuszco. På ca 1400-talet så inledde inkafolket att erövringståg över hela Bolivia, Ecuador, Peru och de södra delarna av Colombia och norra delarna av Chile. Alla hade ett gemensamt språk vid namn quechua vilket bidrog till att imperiet hölls samman. Under 1400-1500 talet så var Inka riket ett av världens mest mäktigaste och utvecklade riken. I staden fanns det vatten och avloppssystem och otroliga skickliga smeder som tillverkade vackra föremål av guld och ädla stenar.

Inka folket dyrkade solen och såg ledaren, inkan som solens son. Det flödade av guld i inka riket. Man ansåg att guldet var solens tårar.

Alla män mellan 25-50 år var skyldiga att göra militärtjänst. I krig ville de inte döda fienden utan få dem att övergå till "civilisationen dvs inka kulturen. De skulle försöka göra de främmande stammarna positivt inställda till inkan. Om första steget misslyckades började man förhandla och överlämna gåvor till stammens ledare för att vinna dennes förtroende.

Hur kom inka imperiet till ett slut?

Inka riket började falla när Inkan Huayna Capac dör och då delades landet mellan hans två söner Atahualpa pch Huascar.

Under ca fem år regerades de två länderna utan problem.

År 1532 var inka riket försvagat på grund av ett inbördeskrig mellan bröderna. Atahualpa besegrade sin bror Huascar vid en strid som ägde rum i Chimborazo.

Atahualpas män tågade sedan in i Cuzco och tvingade de styrande som var kvar att falla på knä framför deras nya härskare. Atahualpa straffade alla de som inte var på hans sida.

Atahualpa fick höra att främmande män i skägg närmade sig riket men var inte rädd för de utan mest nyfiken på vilka dessa män var.

Vad var Francisco Pizarros betydelse för inkafolket och Peru?

De främmande männen i det vita skägget av Spanjorerna med deras ledare Francisco Pizarro.

Vid ca 1522 så hade Pixarro hört infödingarna prata om en plats rikt på guld som kallades Berú ( Peru)  längs floden Pelú. Liksom alla andra ville Pizarro lägga händerna på denna förmogenhet.

Precis vid denna tid då Pizarro anlänt till Peru för att erövra inka riket så fick han  höra om stridigheterna mellan bröderna och att Atahualpa hade tagit Huascar tillfånga. Så Pizarro lyckades vända situationen till sin fördel och anordnade ett möte med sina män.

Pizarro fick även veta att Atahualpa befann sig i Cajamarca så han beslöt sig för att skicka en budbärare till Atahualpa som skulle berätta för honom att spanjorerna var på väg och att de ville att inkan skulle övergå till kristendomen.

Enligt spansk lag så skulle det ge spanjorerna rätt att förklara krig emot inka indianerna om de vägrade, något som Atahualpa visade tydligt genom att kasta bibeln på marken som inkan fått i sin hand.

Budbäraren sprang tillbaka till Pizarro och uppmanade honom att göra något åt detta.

En fruktansvärd massaker påbörjade. Pizarro anlände med ca 100 soldater och 62 ryttare och gick mitt in i en armee av ca 40.000 inkaindianer.

När spanjorerna och Inkan Atahualpa först möttes hade indianerna aldrig tidigare sett hästar eller kanoter. Indianerna blev hysteriskt rädda och flydde och då  tillfånga togs Inkan.

För att bli fri lovade Atahualpa att Pizarro skulle få massa guld och andra rikedomar.

Huascar fick höra att Atahualpa hade tagits tillfånga och försökte på alla sätt att bli fri. Han skickade ett meddelande till Pizarro om att han skulle betala en mycket större rikedom  än Atahualpa om han släpptes fri.

Detta fick Atahualpa reda på och beslöt att döda Huascar. Hans order verkställdes omedelbart och Huascar dödades i Pallasca.

Lösensumman betalades men inkan släpptes inte fri. Spanjorerna tog allt guld de kunde hitta. Många Spanjorer ville göra sig av med Inkan och satte igång ett rykte om att indianerna tänkte göra uppror i landet.

Pizarro gav sig till sist och ordnade en rättegång bland anklagelserna var det bland annat att:

*Atahualpa hade tagit kronan med våld.

*Han hade mördat sin bror Huascar.

*Han hade uppmanat till revolt emot spanjorerna.

Inkan dömdes till att brännas på bål. När han stod bunden vid bålen övertygades han av prästen att låta sig döpas till den kristna tron. Han kunde då dömas till att strypas istället.

Med Atahualpas död 1532 var Inka imperiets tid slut.

Analys:

När Atahualpa togs tillfånga så hade han många tusentals människor emot sig. Och detta berodde dels på att inkan som ledare förmjukade deras befolkning med olika typer av straffar och som inte tvekade att ta till våld mot sina egna. Inka riket var autokratiskt uppbyggd där Inkan som en enda ledare. Generalerna och arméerna lydde order enbart från Inkan. När han inte längre kunde ge order då han togs till fånga så fanns det inte någon som kunde ge order. När det inte fanns någon ledning så lämnades armén i chocktillstånd och inkapabla till att fatta egna beslut.

Att inka ledarna under århundraden hade förtryckt och förödmjukat de erövrade folken gjorde de enkelt för Pizarro att övermanna Atahualpa och hans män. Vissa indianer flydde medan andra var tacksamma för att dessa främlingar äntligen kommit för att befria dem från inka ledarnas våld.

En annan teori till det som låg till grund för den enkla erövringen av Inka imperiet var att Atahualpa och hans bror Huascar var i bråk med varandra och detta gjorde att riket splittrades i två delar och därmed försvagades inka riket. Att dessa två bröder, istället för att enas och genom samarbete styra riket, låg i en bitter bråk med varandra underlättade för Pizarros erövring.

En av de tidigare inkorna, Inka Wiraqocha hade förutspått de vitskäggiga männens ankomst med en ny religion och med syfte att störta riket. Detta var Atahualpa medveten om och det är en trolig anledning till att han inte omedelbart lät avrätta dessa främlingar, utan lät dem träda närmare, möjligen av nyfikenhet av de "vitskäggiga männen".

Sammanfattning:

Inka riket bredde ut sig snabbt över stora områden i Sydamerika, det styrdes av en kraftfull ledare som var sträng i sitt ledarskap. Alla hade ett gemensamt språk vid namn quechia vilket bidrog till att imperiet hölls samman. Man var väldigt framgångsrik i hantverk och jordbruk.

När conquistadorerna anlände var rikets sammanhållning svag, till följd av inbördes krig mellan de två bröderna Atahualpa och Huascar. Tronen i inka imperiet ärvdes troligen från far till son i de allra felsta fall.

Enligt mig så var samhällets högmod en trolig orsak till att Atahualpa lät Pizarro och hans män komma farligt nära honom. Han var nyfiken på de vita männens ankomst och såg inte vilken sorts fara han skulle utsätta inka imperiets historia trots att Atahualpa fått höra att dessa männs ankomst skulle störta riket och de detta folk en ny religion.

Inkafolket såg inte allt guld så värdefullt som spanjorerna gjorde. För dem symboliserade guldet solens tårar. Att spanjorerna bara tog åt sig hur mycket de ville och slog ner de motstånd de mötte, misshandla befolkningen och var allmänt giriga får mig att undra hur spanjorerna kan vara så stolta över sitt lands historia idag?

<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inka imperiet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-25]   Inka imperiet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58408 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×