Lite tankar och fakta om jihad, kvinnosyn och den personliga tolkningen.

4723 visningar
uppladdat: 2009-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Lite tankar och fakta om jihad, kvinnosyn och den personliga tolkningen.

ISLAM

Islam har det välkända begreppet jihad som vi alla känner till och många av oss fruktar. Media och även vi själva har tolkat jihad som heligt krig när det egentligen inte finns någon form av heligt krig inom Islam. Den korrekta betydelsen av jihad är "sträva" eller "kämpa". Muslimer är påbjudna att bekämpa tyranni och sättet det görs på väljer vi att tolka som en form  av krig i guds namn. Hela koranen är ur min synvinkel uppbyggd på ett sådant sätt att man kan tolka den helt efter egna önskemål vilket är en dröm för alla dessa fundamentalister som sätter terror i vardagen för många människor runt om i världen. Det finns ju egentligen ingen som kan vara säker på att fundamentalisternas självmords bombningar inte är en korrekt form av jihad. Det finns ju mycket i koranen som talar för att det ska vara det, samtidigt som det finns mycket som säger emot. Jihad mot förtryckarna och syndarna tror vi är grunden för den form av jihad som orsakar död med hjälp av sjävmordsbombare. vi hittade ett interessant citat " Den som inte går ut till krigsfältet, eller inte avser att bege sig till krigsfältet så kommer han att dö på en av hyckleriets grenar". Vi vet inte riktigt hur vi ska tolka det efter att ha läst om att gud sannerligen inte älskar en angripare. Menas det då att man ska stå tillbaka från krig och dö på hyckleriets grenar, när de bevittnar oss som de anser lever i synd? eller ska dem förklara oss som tyranner och bege sig ut i krig och bli angriparna som gud inte älskar? Eller är det okej att vara angripare om de anser att vi är tyranner?

Själva ordet Islam kommer från det arabiska ordet salama som betyder fred. Muslimer säger att Islam grundas på fred genom att underkasta sig Allahs vilja men ändå är de inblandade i så många krig och förtrycker sina kvinnor. Bara under de få timmarna jag suttit här framför min dator och sökt information har jag hittat flertal citat och urklipp ur koranen som motsäger varandra på ett sånt sätt att jag nästan förstår hur det kommer sig att folk väljer att tolka den på så många olika sätt. Islam framhäver inget av de som muslimska kvinnor utsätts för men ändå är behandlingen väldigt lik på många av ställen i mellan östern. Om det inte är deras guds önskan att kvinnan ska leva i förtryck utan tvärt om. Att hon ska behandlas med lika vilkor som mannen, varför lever då alla dessa kvinnor under så hemska omständigheter? Hur kommer det sig att man hör om så många olika ledare för terroristiska organisationer men man aldrig hör något om en person som slåss för kvinnans rättigheter i Islam. I många delar av koranen verkar Islam som en väldigt bra religion, känns bara synd att den har så många idiotiska anhängare. I t.ex. Afghanistan får inte kvinnan lämna hemmet utan mannens tillåtelse. Mannen har även rätt att våldta sin hustru om hon nekat honom sexuellt umgänge. Jag tror att koranens svår tolkade innehåll kan vara en prövning för muslimer att visa vilken sorts människor de är. Att tolka koranen på ett sätt som gynnar våld skulle kunna vara ett bevis på att man inte är en person som förtjänar att komma till Allahs paradis och få alla dessa oskulder. För oss människor i västvärlden uppfattas den muslimska kvinnan lätt som förtryckt vilket om du frågar mig är sant. Det finns många olika sidor som mottalar oss på denna punkt med flera argument som är rent av korkade. Ett exempel är t.ex. att mannen och kvinnan skulle vara jämnlikar med olika uppgifter.

Mannens uppgift är att försörja kvinnan och vara henne trogen vilket låter väldigt korkat när en man kan ha upp till fyra fruar samtidigt. Han ska även behandla henne väl och det går ju inte riktigt ihop med att hon inte får neka sexuellt umgänge utan att vara sjuk eller i en pågående graviditet. Straffet för äktenskapsbryterskan och för äktenskapsbrytaren är hundra piskrapp för var och en; och låt inte medkänsla med dem avhålla er från att följa Guds lag, så säger koranen vilket är väldigt hemskt. Ändå är straffet för otrogna kvinnor stening till döds. Steningen kommer från sunna traditioner och har i flera fall används i kombination med piskning. I dessa fall har man både straffat kvinnan enligt guds bok och sunna tradition. En kvinna som har blivit våldtagen kan anses ha dragit skam över familj och samhället. I flera länder i mellanöstern kan våldtäksmannen slippa att ställas inför rätta om  han gifter sig med sitt offer. Kvinnan döms alltså till ett livslångt straff att leva med sin övergripare. Detta innebär att hedern i kvinnans familj räddas. Hur kan människor inom islam inte förstå att det här är bland det sjukaste som försegår i våran värld idag?.

Anledningen till att kvinnor behandlas på det sättet inom islam är ur min synvinkel en blandning av mellan österns  kultur och seder samt att Muhammed inte förespråkade emot kvinnovåld på ett tillräckligt bestämmt sätt. Att koranen inte förbjuder bestraffning i form av våld vid t.ex. otrohet emot kvinnor gör det lättare för oss människor att bre på och öka straffet eftersom att människan i grund och botten är ett väldigt våldsamt och grymt djur som tar njutning ur andras lidande. Så är det och så kommer det alltid att vara. Att beskylla alla dessa problem på den muslimska religionen kommer förmoderligen inte att result...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lite tankar och fakta om jihad, kvinnosyn och den personliga tolkningen.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-28

    Skulle vara intressant att se vad du har för källor då min lärobok påstår endel andra saker jämfört med vad du gör...

Källhänvisning

Inactive member [2009-11-27]   Lite tankar och fakta om jihad, kvinnosyn och den personliga tolkningen.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58411 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×