Muntligt framförande NP 2009: Engagemang

2513 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Muntligt framförande NP 2009: Engagemang

Engagemang - Vad är det egentligen och vad har det blivit? Enligt Bonniers ordbok är engagemang: aktivt intresse, stark känsla för något, satsning och så vidare. Engagemang är dessutom ett ord som finns både som substantiv - ett engagemang; och som verb - någon/några engagerar sig i något. Engagemang är på så sätt ett ord som kan användas i ett väldigt brett sammanhang. För engagemang är troligtvis för de flesta något villkorslöst, ordet särbehandlar/diskriminerar ju inte vad denne någon eller dessa några engagerar sig i. Men hur blir det om man säger att någon är en väldigt engagerad person? Blir själva ordet engagemang så objektivt och fördomsfritt som det är i sin egentliga form?

I sin artikel om "Unschooling" som publicerades i andra upplagan av tidskriften "Pedagogiska magasinet" 2007, skriver Katarina Andersson om den alternativa formen Unschooling. Pedagogiken går ut på att ge barnen friheten att aktivt välja vad de ska engagera sig i och "vill eleverna hellre spela datorspel - varsågoda!". Undervisningsformen är alltså inte bara otroligt flexibel, all undervisning är dessutom frivillig. Själv blev undertecknad väldigt skeptisk till unschooling redan vid tredje raden: "Några femåringar kryper omkring på golvet och leker zoo, högljutt jamande, bräkande och kacklande." - Inte ska man få spela datorspel på lektionstid? - Vad är detta för kitsch? Men vad är bakgrunden till denna fördom? Varför denna skepticism och varför framstod unschooling som något negativt? Är det inte naturligt att femåringar härmar djur? Är det inte en del av deras lärande om djur? Vad hindrar då dem att göra det på skoltid?

Själv tror jag att det i dagens samhälle finns en allmän trångsynthet när det gäller vad man menar när man säger att någon är en väldigt engagerad person. Man hetsar med att pressa i barnen kunskap och värderingar som stämmer överens med samhällets krav. Det jag menar är att när någon idag säger att en person engagerad, syftar denna i de flesta fallen på att personen går in för en karriär som har hög status. Engagemang har under det senaste århundradet förlorat alla sina attribut, och blivit mer insnöat i meningen att det handlar om en satsning. Genom att definiera engagemang i ett så smalt område förlorar man meningen med själva ordet. Och inte nog med det, man riskerar därmed att även diskriminera och nedvärdera de som är engagerade utanför detta smala område som samhället tvingat oss in i. Engagemang är ju aktivt intresse och stark känsla för något, alltså något som kommer från hjärtat, så vad är rätt och vad är fel engagemang? Det är just denna fråga som unschooling ställer sig och istället engagerar folk utifrån deras intresse. Barnen isoleras inte i ett klassrum och drillas utifrån vad samhället anser att de ska engagera sig i. Hur blir det då när trångsyntheten kommer i kontakt med någon som engagerar sig i något vilket samhället anser vara "oengagervärt"?

Diskriminering nedvärdering och framförallt kränkning är några ord som hör till bilden "Calvin and Hobbes - Snowmen" av Bill Watterson, publicerad någon gång mellan 1985 - 1995. På bilden finns en ensam snögubbe som lutar sig framåt och spanar efter något, men också två andra snögubbar som st&arin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Muntligt framförande NP 2009: Engagemang

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-07]   Muntligt framförande NP 2009: Engagemang
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58415 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×