Cuba

5 röster
23603 visningar
uppladdat: 2010-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Klimat

Cuba har ett subtropiskt klimat, vilket innebär att det är varmt och ganska torrt.

Klimatet skiljer sig inte nämnvärt mellan kust och inland, fast det är självklart blåsigare på kusten. Den cubanska sommarsäsongen är både längre, varmare och våtare än vintersäsongen.

Luftfuktigheten ligger på 80 % året runt, men under sommaren då det regnar mer blir den högre.

Cuba har många gånger utsatts för naturkatastrofer.

Naturkunskap

Cuba har en mycket rik flora och många olika sorters träd, blommor mm. växer och frodas där. Ifrån börjar låg det täta regnskogar som ett täcke över Cuba, men idag återstår endast ca 10 % av alla skog.

Djurlivet skiftar lite beroende på vart i landet man befinner sig. Den lägre faunan är mer djurberikad än den högre. Exempel på djur som lever där är: fåglar, krokodiler, sköldpaddor, grodor, ormar och slutligen ödlor.

Samhälle och människor

Bild:albatros-travel.se

                                      Cubas huvudstad Havanna

Huvudstaden i Cuba heter Havana. Där bor ca 2,2 miljoner personer.

Sammanlagt bor det drygt 11 miljoner i landet, varav två tredjedelar har spanskt ursprung.

Med anledning av detta är Spanska landets nationalspråk.

Förutom Havanna så är Guantanamo en viktig stad som många känner till. Anledningen till att den staden är välkänd, är att den fruktade Guantanamobasen ligger där. .

Guantanamobasen är en amerikansk militärbas som används som fängelse och fångläger för bl.a. terrorister.

Santiago de Cuba är en annan stor stad som ligger på sydöstra Cuba. Staden är landets näst största.

Cuba har ingen officiell religion, men majoriteten av alla troende tillhör den romersk-katolska kyrkan. Sen finns det även katoliker, protestanter och judar.  

Valutan i landet heter peso. 1 peso = 100 centavos.

1 peso är värd drygt 0,50 sek.

I export- väg är Cuba mest känt för sin odling av socker, kaffe och tobak - de flesta har väll hört talas om cubanska cigarrer någon gång? 

Andra naturtillgångar är bl.a. nickel, kobolt och järnmalm.

Cubas utbildningsnivå har blivit bättre de senaste 50 åren. Nu går nästan alla barn den obligatoriska grundskolan. De flesta fortsätter även sedan på högstadiet och gymnasiet. Detta har gjort att antalet analfabeter har minskat och folks kunnighet ökat.

Sjukvård och skola är gratis, precis som i Sverige. Men i motsatts till Sverige så har Cuba mycket låga bostadskostnader.

Arbetslösheten är låg, likaså lönerna. Genomsnittslönen är 100-200 kr i månaden.

Detta gör att många cubaner måste bredvid sina vanliga arbeten, jobba svart för att klara sig.

Alla medborgare har en ransoneringsbok. Denna ger dem rätten att köpa vissa basvaror som krävs för att överleva, till ett lågt pris. Egentligen kostar dessa varor mer än det köparna betalar, men staten har betalt en del av priset för att människorna ska kunna köpa varorna. Ransoneringsboken är ett slags "bevis" på detta.

I stort sett har cubanerna det ganska bra, trots fattigdomen. Detta resulterar i att spädbarnsdödligheten är lika låg som hos oss i väst. Cubas befolkning har även den högst medellivslängden i Latinamerika. Även detta tyder på att cubanerna har det rätt bra.

Eftersom att Cuba har en stark anknytning till Spanien är spansk mat en inspirationskälla när det gäller matlagning. Dock blandas det Spanska med det Karibiska köket.

Piroger, empanadas(små fyllda bröd), tostada(grillat bröd) mm. är vanliga rätter på Cuba. 

Cubas nationaldrink är Mojito, som är en drink baserad på rom.

       Bild: kocoonspalounge.com

                                         Den kända drinken Mojito

Historia

Cuba har idag en stark anknytning till Spanien. Detta band har uppstått tack vare något som inträffade för flera hundra är sedan.

För länge sedan levde tre grupper av indianer på Cuba. Mot slutet av 1400-talet besökte Christofer Columbus landet men han seglade emellertid vidare. En tid senare beslöt sig en grupp spanjorer, ledda av Diego Velásques att leta efter guld på Cuba. Detta gillades inte av indianerna som försökte göra motstånd, men misslyckades. Spanjorerna tog över ön och tvingade indianerna att betala skatt till dem och bidra med gratis arbetskraft. Efter en tid upphörde de dock att intressera sig för kolonin de byggt upp, förutom Havanna som bedrev tobaksodlingar och hade hamnar som de kunde utnyttja.

Men det tog inte slut där. Under 1600- och 1700- talet utnyttjade Spanien Cubas framgångsrika och lönsamma produktion av socker.

Detta är några utav de två viktigaste orsakerna till att Cuba och Spanien har ett starkt band till varandra.

Cuba blev självständigt år 1898, efter det spansk-amerikanska kriget. Landet administrerades då ända fram till 1902 av Amerika. Eftersom att Amerika hjälpt Cuba så mycket, fick de rätt till en del av landet. Än idag ockuperas en del av Cuba, även om det nog inte var meningen att USA skulle ha denna rätt så länge. Staden Guantanamo, där den ökända Guantanamobasen ligger, är än ockuperad.

Cuba är ett land som är känt för sin musik. Många musikälskare åker dit för att uppleva landets fantastiska rytm och känsla. Salsa är den mest älskade musiken på ön och många där lever för denna pulserande och passionerade musikstil.

Salsa är inte bara en musikgenre, utan även en dansstil och åker man till Cuba kan man även dansa mycket cha-cha, rumba och merengue.

Känt

Bild: varldensflagger.se

Cubas flagga ser ut som ovan. Den blev landets officiella flagga år 1902. De tre blåa sträcken som ligger på en vit bakgrund ska beteckna de tre indianstammar som ursprungligen bodde där. Den röda triangeln ska symbolisera frihet, broderskap och jämlikhet. Stjärnan står för nationellt oberoende(något som är ganska ironiskt med tanke på hur beroende landet är av USA) .

Enligt många tillverkas världens bästa cigarrer på Cuba, något som landet är mycket känt för.

Samma sak gäller även deras kaffe. Cubas stora produktion av socker är också något som är utmärkande för landet.

Om man åker på semester till Cuba finns det en del saker man bör se och besöka.

Är man ute efter sol och bad ska man åka till Varadero, en två mil lång landtunga som är känd för kritvit sand och turkost vatten. Detta är Cubas både första och mest kända ort när det gäller bad.

 Bild:trivago.com

                                                      Varadero

Santiago de Cuba är landets näst största stad och är värd att besöka om man vill uppleva så mycket som möjligt av musiken på Cuba. Staden sägs ha Cubas bästa musikscen och mest livliga nattliv.

Är man men intresserad av Havannas historia bör man besöka det historiska museet Museo de la Ciudad som ligger beläget i just Havanna.

I huvudstaden finns det självklart mycket mer att se, alltifrån saker som rör politik till cigarrer.

Flyg är ett ganska självklart val om man ska resa från Sverige till Cuba, men man får nog räkna med att vara tvungen att mellanlanda eftersom att det är så långt avstånd och intresset att åka direkt från Sverige till Kuba inte är så stort.

Kostnaden beror självklart på när och hur man väljer att åka och vart man bor.

Men väljer man att flyga mellanklass så kan det kosta runt 7000 kr tur och retur. Att bo på hotell i en vecka kan kosta allt ifrån 6000 kr och uppåt per person.

Cubas mest kända person måste nog vara Fidel Castro, som jag kommer att skriva mer ingående om senare.

Cubas nationalsporter är boxning och baseball. Två utav landets genom tiderna mest kända boxare är Kid Gavilan(Gerardo Gonzales) och Benny kid Paret(Bernardo Paret).

I Havanna finns en del kända platser och byggnader.

Castillo de la Real Fuerza heter en fästning som byggdes under 1500-talet, i syfte att skydda Havanna från piratangrepp.

En utav landets största och äldsta cigarrfabrik heter Real Fábrica de Tabacos Partagás. Denna är absolut värd att besöka om man gillar cigarrer.

Problem

Cuba är ett ganska så isolerat land och fattigt land där människorna har låga löner och "halvhyfsade" förhållanden. Trots detta är cubanerna kända för att vara glada, trevliga och gästvänliga.

Brist på medicin är ett problem som har växt mer och mer, detta gäller även brist på utbildade läkare.

Att Cuba fortfarande är så beroende av USA gör dem mycket sårbara. Om USA bestämmer sig för att sluta handla med och stötta Cuba så blir det väldigt svårt för landet att kunna finansiera sig.

Landet har även politiska problem, detta är något jag kommer att skriva mer om senare.

Vad gäller miljöförstöring så använder sig Cuba mycket av olja vid uppvärmning mm. De måste även importera oljan och detta ökar miljöpåverkan ytterligare.

Men om man jämför med andra länder och deras utsläpp(speciellt de i västvärlden), så är Cuba inga stora "skurkar".

Bild:aftonbladet.se

Fattigt bostadsområde på Cuba

Politik

Något utav det mest intressanta och även omdiskuterade ämnen på Cuba är landets politik.

För många är Cuba Fidel Castro, en man som skulle komma att ha stor betydelse för landets styre, då han mellan åren 1959-2008 styrde landet. Detta är den längsta perioden någon suttit som sitt lands ledare. Jag har valt att nästan bara skriva om Castro när det gäller Cubas politik, eftersom att han var så dominerande under så lång tid.

Även om Fidel Castro inte var president under hela den tid som han styrde landet, var han ändå att betrakta som Cubas ledare.

Det började med att Castro tillsammans med sin bror Raúl och "Che" Guevara startade en gerillarörelse (den 26 juli rörelsen) i slutet av 50-talet, för att bekämpa den då sittande presidenten Batista. Denne lyckades man störta år 1959 och då startade den Cubanska revolutionen. Eftersom att den nya regimen var starkt kommunistinfluerad fick man starkt stöd ifrån Sovjetunionen, både när det gällde ekonomin och försvaret. 

Några "goda sidor" när det gällde den nya regimen var de sociala reformer som genomfördes. Dessa innebar gratis utbildning och sjukvård mm. Dock genomfördes reformerna på ett odemokratiskt sätt.

Bild:wpcclipart.com

                             En mycket känd bild på "Che" Guevara

I början av den cubanska revolutionen hade man ett visst stöd ifrån USA men detta stöd kom senare att övergå i motstånd. USA började se Cuba som ett hot och stoppade därför all cubansk import och senare export. Detta gjorde att det "stod still" på Cuba och landet behövde hjälp. Då valde man att vända sig till Sovjet och Kina som bidrog med import till landet, i utbyte mot att missilramper och kortdistansraketer p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cuba

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-11]   Cuba
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58554 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×