Tropisk cyklon

8 röster
8482 visningar
uppladdat: 2010-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

TROPISK CYKLON

Inledning:

Jag har alltid varit intresserad utav starka krafter på vår jord som är starka nog att förstöra stora städer och slita upp träd från deras rötter och därför valde jag att ta ämnet orkanförberedelser. Jag vill veta hur starka vindarna måste vara för att skapa något så starkt som en orkan och hur människor ska kunna klara sig. USA har på senaste tiden drabbats hårt av orkaner och de har orkansäsonger varje år. Orkaner blir därför en stor del utav livet för invånarna i de delar som är vanligtvis drabbade, de förbereder sig på olika sätt t.ex. genom träning, har olika varningssystem och säkerhetssystem.

Syfte:

Mitt syfte med denna uppsats är att ta reda på hur en orkan skapas och var de är vanligast. Jag vill få större kunskap om hur man förbereder sig inför en orkan och hur folket varnas inför en kommande orkan. Jag inriktar mig på orkansäsongerna i Florida, USA.

Fakta:
Hur kan något så enkelt som en sommarbris över västra Afrika komma att bli en naturkatastrof, en sådan stark kraft som kan slita sönder husväggar i Florida, USA. Ett vanligt tropiskt lågtryck kan växa i styrka och bli en orkanvirvel som bara växer och växer och sedan när den kommer in över land ha en hastighet på över 70 m/s.

En tropisk cyklon är vanligast i Stilla Havsområdet och bildas i regel i tropikerna och återföljs av kraftigt åskväder och en motsols vindrotation. För att ett oväder ska kallas orkan måste vindstyrkan nå minst 33m/s under en tiominutersperiod. Vindstötarna brukar oftast slita sönder vindmätarna och därför brukar hastigheten oftast inte bli helt korrekt. Orkaner går under andra namn som t.ex. hurricanes, tyfoner, taifuner och willy-willy(Australien).

Hur bildas orkaner

Orkaner är ett intensivt lågtryck som bildas över varmt havsvatten där systemet absorberar energi, förutsättningarna för att en orkan ska bildas är att ytvattnet har en temperatur på minst +26,5 grader Celsius. Havet värmer luften och den varma, fuktiga luften stiger uppåt. Den stiger inte rakt uppåt utan bildar virvlar som vrider sig moturs på norra halvklotet och medurs på södra halvklotet. Vindarna vrider sig runt ett vindstilla "öga", ett molnfritt område som man kallar stormens öga. Runtomkring ögat finns en ring av åskmoln som kan bli uppemot 15 kilometer höga. Ju mindre öga desto större styrka har orkanen.

Tropiska orkaner följer den allmänna luftströmmen från öst mot väst och växer sig allt intensivare men det är först när de når havens västra delar som de får full styrka och svänger av mot högre breddgrader, så fort en orkan kommer in över land förlorar den sin naturliga energikälla(det varma vattnet) vilket göra att vindstyrkorna minskar i styrka men de kan fortfarande vara kraftiga flera hundra kilometer in över land. En tropisk cyklon är samlingsnamnet på tropiska lågtryck, tropiska stormar och tropiska orkaner. Skillnaden mellan dessa tre är deras vindhastighet. Orkaner bildas årligen på båda sidorna om ekvatorn.

Styrka

Orkaner delas in i fem kategorier:

Kategori 1 är svagast medan en kategori 5 orkan har katastrofala vindstyrkor på över 69 m/s och kan fälla alla träd i sin väg, dra upp rötter och jämna hus med marken. Dessutom kan flodvågor och översvämningar på grund utav orkanernas kraftiga styrka.

De atlantiska orkanerna som bildas kring västra Atlanten drabbar främst Västindien och sydvästra USA. De orkaner som drar över USA är tropiska cykloner,

Orkansäsongen i Florida pågår oftast mellan 1:a juni och pågår fram till mitten av november.

Varningssystem

Varningskontroller är vanligaste i kustområden där en förväntad tropisk cyklon är på väg att träffa. Dessa varningskontroller, t.ex. kontrolltorn eller kameror och vindhastighetsmätare utfärdas av nationella väderleksstationer runtom de kustområden som hotas. Iakttagelser meddelas fortast möjligast till befolkningen och civila myndigheter så att de på bästa och snabbaste sätt kan göra sig förberedda på den inkommande cyklonen, vid kraftiga cykloner sker det evakuering av områdena.

Varningarna brukar oftast utdelas 24-48 timmar före cyklonens sammanstötning med området. En tropisk cyklon övervakning reagerar när en tropisk cyklon inklusive vindar överstiger en hastighet på 63 till 117 km/h och kan komma att utgöra ett möjligt hot mot ett visst kustområde inom 36 timmar. En varning utfärdas när den tropiska cyklonen enligt hastigheter ovanför förväntas i ett kustområde inom 24 timmar eller mindre. Röda varningsflaggor sätts upp för att befolkningen ska se hur lång tid det är kvar.

Nyheter sänds 24/7 när en orkan är på väg, de boende i området som kommer att drabbas förbereder sig genom att t.ex. köpa in mat och samla tillräckligt med vatten så att de kommer att klara sig genom orkanen/evakueringen, man säkrar sina hem och skyddsutrymmen. Vid fall där orkanen är väldigt kraftig brukar befolkning och turister mobiliseras från utsatta områden såsom kustområdet och lågt belägna områden (risk för översvämning). De städer som ligger beläget på högre höjder behöver ibland inte evakuera men befolkningen behöver i alla fall söka skydd.

Myndigheter och privatpersoner har lagt upp mycket hjälp på Internet på hur man bäst förbereder sig på en kommande cyklon. Detta har hjälpt många personer och enstaka saker kan vara avgörande för ens överlevnad när det gäller de mest kraftigaste cyklonerna. T.ex. att förberedda sig med kontanter istället för kort, för att elektriciteten kan försvinna och vid sådana tillfällen är det bra att ha kontanter till hands. De med villa och tomter ska se till att surra fast alla lösa objekt som kan orsaka skador vid kraftiga vindar, myndigheter brukar råda folk att inte gå ut när de kraftiga vindarna slutar utan vänta tills man på radio eller tv hör dem säga att orkanen är förbi. Det kan hända att man har hamnat i stormens öga vilket kan vara livsfarligt ifall man går ut, då vindarna är som starkast runtom ögat.

Egna åsikter/analys

Som många vet är cykloner ännu en exogen kraft, en stark kraft som bryter ned jordens yta och nu när människor befolkar större delar utav jordens yta eller bor väldigt tätt i städer så löper många stor risk för att drabbas av sådana här naturkatastrofer. Den kan vara förödande och hur man än förbereder sig så vet man aldrig riktigt vilka skador och konsekvenser det kommer att leda till utav orkanen. Alla myndigheter och olika företag varnar så snabbt som möjligt befolkningen ifall en cyklon är på väg men även om detta sker så sprids ändå paniken och rädslan, nu när Katrina drog förbi var man tvungen att evakuera en hel stad och förödelsen som var där är svår att komma över. Så invånarna i städer som kommer att drabbas, har med all rätt att bli rädda men tidiga evakueringar kan leda till masspanik och det i sig kan leda till en katastrof.  Det finns inte mycket man kan göra åt paniken för att de som lever i sådana områden vet nog vad som kan hända, det är svårt att göra en hel befolkning lugn när de vet vad som snart kommer att hända och att man kan dö.

Många cykloner drabbar städer på soliga kuster eller i varma länder och det är ganska självklart för cyklonerna får sin energi från varmvattnet i havet. När folk väljer att resa bort till ett soligt land brukar de oftast inte tänka på riskerna, många vet inte ens om att det kan finnas risk för något så fruktansvärt som en kategori 5 cyklon. Det bästa vore egentligen om man tänkte efter riktigt noga på riskerna man tar, fast självklart kan det ju vara så att orkanerna inte alltid är så starka men när man reser till länder som är i sina orkansäsonger så finns det risk att orkanen kommer förbi det stället just du är på. Samma sak gäller när man reser till t.ex. Thailand, där var inte många förberedda på vad som kunde hända, det var inte många som hade hört talas om tsunamis och det kan vara en bidragande faktor till varför så många dog. Många gick ut på stränderna ut på den torra havsbottnen utan att förstå vad som var på väg. Något som också är vanligt i USA är deras tunna pappershus, materialet som används till att bygga de flesta hus där är väldigt billiga och de håller inte vid cykloner. Kanske det är så att ifall deras hus inte heller hade varit så ömtåliga kanske de inte behöver förlora ett helt hus. Fast man kan aldrig räkna med att något är oförstörbart när en cyklon åker förbi, tak slits bort och väggar bara faller ner.  En sak jag tog upp är att många inte vet mycket om de vanliga naturkrafterna, kanske man kan rädda flera turisters liv genom att lägga ut mer resurser på att utbilda oss vanliga människor i vad som händer i andra länder, här i Sverige är det inte vanligt med några riktigt svåra naturkatastrofer men om man reser bort borde man få lära sig om sådant. Oturligt nog är det först när katastrofen har inträffat som folk börjar bli försiktiga.

Skillnaden mellan ett i-land och ett u-land som blir drabbat är åtgärderna före och efter katastrofen. I de länder där de har en svag ekonomi, ostabil ledning eller mycket oroligheter i landet som t.ex. krig och konflikter så kan deras förberedelser inför cykloner eller liknande inte vara lika prioriterade som att försöka bygga upp landets ekonomi men vore det inte bättre om de försöker på något sätt att förhindra en förstörelse som kan handikappa landet i flera veckor. När ledningen inte kan hantera problemet hur ska då någon annan göra det, nu har Haiti drabbats av en förödande naturkatastrof, dock var den en endogen kraft men för folket kunde det lika gärna vart en cyklon. I början hade det svårt att organisera upp allting och de släppte inte in volontärer och hjälparbetare. Efter ett tag kunde de börja släppa in folk men då hade många redan förlorat livet direkt eller indirekt utav katastrofen. Det jag vill säga ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källförteckning Internet: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/orkaner-och-tropiska-cykloner-1.223 http://www.ehow.com/how_2190447_prepare-cyclone.html http://ezinearticles.com/?Preparing-For-a-Cyclone&id=337552 Bok: Titel Författare Tryckår Bokförlag Geografi A-kurs Peter Östman, Titel: Olof Barrefors, Författare: Kalju Luksepp Tryckår: 2005 Tryckbolag: Liber AB Titel: Väder och Klimat: Klimat och Vegetation Författare: Terry Jennings Tryckår: 2008 Tryckbolag: Gleerups

Kommentera arbetet: Tropisk cyklon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-03-26]   Tropisk cyklon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58616 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×