Mexico - Klimat

8 röster
28979 visningar
uppladdat: 2003-03-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mexico ligger vid kräftans vändkrets. Mellan 14 och 33 grader nordlig bredd. Klimatet beror till stor del på höjd över havet.
Man har delat upp landet i fyra höjdzoner med olika temperaturklimat.

Zonen upp till 1000 meter över havet - Tierra Caliente (Varmt land)
med medeltemperatur på 25 grader Celcius.
Området består av tropisk regnskog och savannklimat.
Odling: Ris, bananer, skocerrör och kakao.
Befolkning: Större delen av de som bår i Tierra Calientezonerna är afrikaner som kommit hit som slavar.
1000 - 2000 möh - Tierra Templada (Tempererade zonen) med medeltemperatur på 19 grader.
Omfattar huvuddelen av centralplatån som är täckt av grässlätter. Här har människans boskap trängt undan de ursprungliga djurarterna som nu lever kvar i öknarna och på slätterna. Odling: Även här mycket bananer och kakao plus apelsiner men området domineras av kaffeträdet och vintergröna träd.
2000-3000 möh - Tierra fria (Kallt land) Medeltemperatur: 15 grader.
bebos av indianer som tvingats upp i bergen då europeerna kom till Latinamerika. Här finns högplatåer, dalar och bergssluttningar. Man odlar vete, majs, äpplen o päron.
Den fjärde zonen är Tierra Helada (Fruset land) som ligger nära eller över snögränsen. Medeltemperatur: runt 10 grader.


I de norra delarna - Varmt men regnar ej mycket = tropisk stäpp- och ökenklimat som domineras av buskvegetation och kaktusväxter. På grund av det torra klimatet är vattendragen ganska små. ("Ju längre ifrån ekvatorn man kommer desto torrare blir det - fram till öknen")
I söder = Savannklimat med högt gräs och träddungar.
Denna typ av klimat uppstår "då solen inte alltid står i zenit och solen inte orkar driva fram dagligt regn". Detta leder till två årstider - Regn och torrperiod.

"Öken upstår då nederbörden är för låg i förhållande till den rådande temperaturen"
Varm luft stiger över ekvatorn, kondenseras, det regnar. Vinden åker ut åt sidan när den får samma temperatur som den omgivande luften. Luften blir kallare och sjunker. (Då kall luft sjunker - högtryck) Luften värms. Varm luft tar upp fukt. En ny vind kommer från sidan och ersätter luften som stigit = Öken. Öknarna håller sih i högtrycksområdena = vid vändkretsarna.

Inåt bergen = Torrt pga den höra höjden. Bergsområdena - skogsklädda. Typ av skog varierar beroende på temperatur och nederbörd. Högre upp -barrträd. Tempererade områden - tall- och ekskog.

Nederbörden är störst vid östkusten och i söder. (Närmast ekvatorn) Där finns de tropiska regnskogarna. Högre upp finns tempererade regnskogar men ett rikt djurliv. Apor papegojor jaguarer, myrslokar osv.
Regnskogar uppstår då det är väldigt varmt. Luften stiger snabbt, kyls, kondenseras -> Regn nästan varenda dag.
Detta leder till en årstid och ett varmt och fuktigt klimat.
Men regnskogarna är starkt hotade, spec. under de sista åren. Skogsbolag avverkar skogen för timmer och marken används för kreaturuppfödning. För att få stopp på detta har man inrättat skyddande naturreservat.

Kustslätterna och Sierra Madres bergssluttningar ligger i Tierra Calientezonen. Augusti - Oktober är de särskilt utsatta för tropiska cykloner som kommer in från Mexikanska golfen eller stilla havet.

(En cyklon ett lågtrycksområde. Alltså ett område i atmosfären med lägre tryck än omgivningen. Tropiska cykloner uppstår över havet då värme stiger, blir vattenånga och kondenseras.Då frigörs värme som kallas latent värme. Det måste alltså vara ett varmt vatten där dessa cykloner bildas, minst + 27 grader, nära ekvatorn. Luften i ett lågtryck påverkas av olika krafter. En tryckgradientkraft som är riktad mot centrum, sedan flrea andra krafter, främst corioliskraften som gör att luften åker runt i en sluten cirkel runt centrum. Det finns stationära lågtryck och rörliga lågtryck. Tropiska cykloner som förekommer då runt Mexico är ett exempel på rörliga lågtryck.Tropiska cykloner dör bort när de kommer in över land, men oftast hinner de ställa till med en hel del förstörelse innan dess.)

Förutsättningarna för jodbruk varierar kraftigt pga av de skiftande terräng och klimatförhållandena. Stora områden lider av svår torka.
Viktigaste jordbruksområden- södra delen av högplatån, den atlantiska kustregionen och omreåden i norra och nordvästra delen va landet där man har påbörjat konstbevattningsprojekt för att kunna odla bomull och vete.

Främst odlas majs (1/3 av åkerarealen) och bönor och andra görnsaker.
Majs är också basfödan i landet. Av den bakar man tortillas som äts som bröd eller fylls med kött och grönsaker.

Andra viktiga livsmedel är ris, bönor, tomater, frukt och andra grönsaker.
Längst kusterna äter man fisk.Ficket blir numera allt betydelsefullare och man har börjat exportera bla till USA.

Ca 70% av landets befolking (98 miljoner) bor i Städerna. Främst i södra delen av MEsa Central. Bara i Mexico City bor 20-22 miljoner människor. Några nadra storstäder är Guadalajara (5 milj) och Monterrey (3 milj)+ Puebla, Acapulco och Tijuana (ca 1 - 1,5 milj)

Livet på landet är svårt. Hälften av jordbruksmarken ägs kollektivt men brukas individuellt på smågårdar med traditionella metoder. Produktionen blir inte stor och produkterna andvänds lokalt.
Husen vid bergen byggs av material som finns i närheten. Trä eller tegel av lera. På låglandet bambu eller torkade sockerrör och i skogarna av palmblad. Husen brukar bestå av två rum där alla sover och äter. Många samhällen ligger i svårtillgängliga områden och har varken vatten eller elektricitet. barnen stannar hemma och hjälper till med arbetet och ibland kan man jobba på ett plantage för att tjäna lite pengar. Vid kusterna lever man som fiskare.

Jordbävningar, vulkanutbrott och orkaner är vanliga och ställer till med allvarliga problem för bönderna. Hela skördar går ofta förlorade. Många människor från landsbygden flyttar varje dag till städerna i hopp om att få jobb och kunna förbättra sina levnadsvillkor. Men trots att städerna kan erbjuda bättre möjligheter är antalet människor för stort. Många tvingas leva i slumområden utan varken el, avlopp eller rent vatten. Barnen kan inte gå i skolan utan måste tjäna pengar genom att springa ärenden eller tvätta bilar.
De som får jobb lever förhållandevist bättre men måste ha två eller tre jobb för att kunna försörja familjen. Ändå överger fler och fler landsbygden. Idag lever bara 1/4 av befolkingen kvar på landsbygden. Detta innebär att ett mindre och mindre antal människor måste odla mat till fler och fler. Då man inte lyckats med detta hat Mexico blivit tvunget att importera mera varor och i och med det blivit beroende av andra länder. Framför allt USA.
På så sätt är klimatet en anledning till fattigdomen i landet.

Turism: Pga oroligheter, jordbävningar, säkerhets- och hälsorisker hindras en positiv utveckling av turismen i Mexico. Av 19.3 miljoner turister (1997) kom 18,9 från USA. Bara 0.3 miljoner kom från Europa.Detta e väldigt synd då Mexico har ett mycket varierande landskap och ekosystem.
Det finns 58 nationalparker, 176 sorter orhideer och fler fågelarter än USA och Canada tilsammans. Som turist kan man ordna utflykter med profesionell guide där man transporteras med kajak, jeep, cykel och häst och får vandra i skogarna och se djuren och växtligheten i de här parkerna.
Man kan åka till Baja California där man kan titta på valar och det ska finnas en världskänd lagun där valarna låter människor simma med dem och klappa dem.
På öarna kan man se sjölejon och sjöfåglar. Det finns utmärkta områden för bergsklättring och man kan oxå "Scubadive" i vulkankratrarna.
I Michoan-området kan man se Monarch-fjärilar.

Mexico har en 16 000 km lång kustlinje. Östkustens stränder är vita och vattnet är lugnt medan stränderna på västkusten är består av mörkare sand och betydligt större vågor.

Vattensporter som vindsurfing, jet-skiing, kajakpaddling, segling, vattenskidor och dykning är populära.
Vid Yucatanhalvön finns världens näst största korallrev. Mezicos kuster erbjuder det bästa djuphavsfisket i världen och båta finns att hyra överallt. Även i de minsta byarna med bara några enstaka hus brukar det finnas någon liten båt som man kan får...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mexico - Klimat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-30

    lite mycket text i övrigt bra

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-11]   Mexico - Klimat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1781 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×