Walt Disney

3 röster
14117 visningar
uppladdat: 2010-04-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Ett namn som är känt över hela världen är Disney, och det finns nog inte många barn som inte tycker om Disneys filmer och tv-serier. Skaparen av detta kända märke är mannen Walter Elias Disney. Animationer har funnits längre än vad man tror. Tidigt uppfann man "blädderblocken" där man kunde rita bilder på varje sida för att sedan få liv i bilderna genom att bläddra sidorna fort, men det var i början av 1900-talet tekniken med film blev verklighet. Walt älskade att teckna och han började experimentera med tecknad film på 20-talet. Han är känd både som konstnär och som filmskapare, och det var han som var först med att producera den första tecknade långfilmen Snövit och de sju dvärgarna. Men innan dess gjorde han många tecknade kortfilmer. De mest kända figurerna han har skapat är Musse Pigg och hans vänner som fortfarande är populärt hos både vuxna och barn efter att ha funnits sen 20-talet. Sammanlagt fick denna man 29 Oscars för sina filmer under tiden han levde och han har glatt en hel värld med sina figurer i mer än ett halvt sekel och är en av världens mest berömda filmskapare.

Men hur kommer det sig egentligen att hans namn har blivit så stort och hans verk hållit i sig i så många år? Vad är det som gör hans filmer så speciella, och vad har de haft för betydelse i dagens historia? De flesta känner nog till Walt Disneys namn och vet vad han är känd för, men vad vet vi egentligen om honom som person och om hans livshistoria? Hur var hans barndom, och har den på något vis kunnat sätta spår i hans barnfilmer? Under hans levnadstid höll han sitt privatliv ganska anonymt för de flesta och både han och familjemedlemmar ställde sällan upp i intervjuer. Det finns källor som säger att denna människa egentligen var en antisemitistisk egoistisk och ond person. Världen har bara fått en annan bild av honom. En annan myt säger även att hans kropp blivit nedfryst efter hans död, ifall man i framtiden skulle kunna komma på hur man återupplever en död person. Så många frågor kan ställas bakom denna man, och många kan nog även besvaras.     

Fakta

Uppväxten

Walt Elias Disney föddes år 1901 i staden Chicago. Vid fyra års ålder flyttade han och hans familj till en gård ute på landet. Hans far hette Elias Disney, modern Flore Disney och så hade han fyra syskon. Men hans uppväxt var långt ifrån fridfull, han blev brutalt misshandlad av fadern, och modern ingrep aldrig. Walts pappa älskade rökiga barer, whisky, prostituerade och spel. Ändå predikade han kristendom och moral för sina fem barn. Om de inte lydde fick de stryk. Han hade misstankar om att han var adopterad och att det var anledningen till att han blev mer misshandlad och mindre accepterad än sina syskon. Men hans föräldrar erkände aldrig den fakta om att han skulle ha varit adopterad. Idag finns det källor som säger att han faktiskt var adopterad och att han egentligen föddes i Spanien, men dessa källor är inte helt bekräftade som sanna.

Redan som liten älskade Walt att teckna och han älskade att rita av djuren på gården. Men det kunde han endast göra när hans far inte var i närheten, eftersom han inte fick teckna för honom. Som sjuåring sålde han sina första teckningar till grannar. När han blev äldre gick han på en teckningskurs och när han gick på High School blev han illustratör för skolans tidning.

Karriären

I slutet av andra världskriget, år 1918 flydde han iväg till Frankrike för att komma undan sin familj. Där började han jobba som chaufför för röda korset, då han roade både sig själv och soldaterna med att måla figurer på lastbilarna. När kriget var över åkte han hem till USA igen. Där startade han tillsammans med en annan tecknare en reklambyrå i Kansas City. Där de började amatöraktigt experimentera med tecknad film. Första filmen var Rödluvan. Men den ekonomiska inkomsten var inte stor och ett tag bodde han i arbetsstudion där han levde på kalla burkbönor. Så då begav han sig i stället till Hollywood och grundade Disney Brothers Studio med sin storebror Roy. Walt tecknade och Roy skötte affärerna.

Efter att ha skapat filmen Oswald The Lucky Rabbit , fanns det förhoppningar om ett stort genombrott. Men filmen gjorde ingen ekonomisk succé och Walt förstod att han var tvungen att komma på något annat för att lyckas med karriären. Det var då han skapade hans mest kända figur - Musse Pigg. När han arbetade i Kansas City hade han haft massa vita möss i en bur och det var de han fick inspirationen till Musse ifrån. Men den lilla musen hette inte Musse (eller Mickey som det amerikanska original namnet är) från början, utan egentligen hette han Mortimer. Det var Walts fru Lillan Disney som inte tyckte att namnet var tillräckligt slagkraftigt. Så hon föreslog namnet Mickey i stället, vilket antagligen var ett bra namn eftersom denna figur är hans mest kända verk idag.

De första filmerna med Musse gjordes 1928. En av dem var Plane Crazy, som var en film där Musse är pilot. Men det stora genombrottet kom inte förrän filmen "Steamboat Willie" hade premiär. Det som gjorde filmen som mest speciellt var att det var den första tecknade filmen med ljud. Vilket var något nytt och Disney var aldrig långsam med att hacka på de nya teknikerna. Fyra år senare fick han en Oscar för filmen. Fast att Walt tog åt sig all ära var inte framgången enbart på grund av honom. Utan när han skapade Musse fick han hjälp av en annan tecknare, men han fick aldrig någon stor uppmärksamhet.

Framgången blev bara större och större för Disney och filmbolaget växte. Han började göra färgfilm, vilket var väldigt originellt eftersom nästan all film på 30-talet var svart-vit. Den stora världssuccén kom 1933 då "Tre små grisar" visades för första gången. Kalle Anka gjorde sin debut 1934, då han hade en biroll i "The Wise Little Hen" Men snart blev han så populär att han fick huvudrollen i egna filmer. Då såg Kalle inte alls ut som han gör idag, hans näbb var mycket smalare och längre och han hade svarta fötter. Walt var egentligen inte så vidare förtjust i seriefiguren han hade skapat, men han insåg att det inte gick att göra sig av med honom när han hade blivit så populär bland folket. Kalle, Musse, Mimmi och Långben blev väldigt omtyckta. Efter några år kom även Kalles käresta Kajsa in i bilden. Den speciella rösten till Kalle spelades av Clarence Nash ända fram till 1985 då Clarence avled. Musse Piggs röst spelades faktiskt av Walt Disney själv fram till 1946, då det var en annan man som tog över. Eftersom Musse hade blivit så stor började Walt även teckna tidningsserier med både honom och hans vänner.

Historiens allra första tecknade långfilm skapade Disney år 1937. Då Snövit och de sju dvärgarna visades på biograferna för första gången. Efter det flöt filmerna bara på, och alla blev stora succéer som Pinocchio, Askungen Lady och Lufsen, Djungelboken, Aristocats, Bernad och Bianca. Walt hade många arbetare på sitt företag och på den tiden fanns det inga datorer utan alla bilder gjordes med hjälp av papper, pennor, sudden och lutande ritbrädor. Det krävde 2,5 miljoner teckningar för bara en film. Vilket betydde att det tog ungefär fyra år att bara göra en film.

Efter ett tag började Walt även producera riktiga spelfilmer, en succé var Mary Poppins år 1964. Där de blandade både tecknad och riktig film, vilket Walt hade experimenterat med redan på 20-talet. Men lyckades inte förrän nu. 

Personligheten och familjelivet

Han gifte sig med Lillian Bounds, som var en av hans första anställda. Men deras förhållande var inte det bästa. Walt arbetade så mycket att han inte hade så mycket tid över till sin fru. De sov i var sitt sovrum och ibland kunde han ignorera henne flera dagar i sträck och låsa in sig i sitt arbetsrum och vara deprimerad och gråta i flera timmar. Faktum var att Walt som älskats och fortfarande älskas av så många barn runt omkring i världen egentligen var livrädd för att bli pappa. Så när hans fru blev gravid 1933 började han dricka och röka ännu mer än vad han gjort tidigare. Men när sedan hans dotter Diane föddes var det nog inte så farligt som han hade väntat sig, eftersom de sedan adopterade in barnet Sharon i familjen ett par år efter det .

Lillian och Walt var gifta fram tills hans död år 1966 då han avled i lungcancer. Då var han var 65 år. Det finns myter om att hans kropp frös ner för att man senare skulle kunna återuppliva honom igen om man kommer på den kunskapen.

Disney Studio efter Walts död

När Walt avled tog brodern Roy över. Företaget hamnade till en början i en djup kreativ kris men de kom snart upp på fötterna igen. Fem år efter Walts död öppnades nöjesfältet Walt Disney World i Florida, detta nöjesfält hade Walt haft stora planer för och ville skapa något där både barn och föräldrar skulle kunna ha roligt tillsammans. Tidigare hade han öppnat upp Disneyland i Kalifornien och idag finns även Disneyland i Paris och Tokyo. 

I dag stiger nya medarbetare fram i arvet efter Walt Disney och nu är det större än någonsin. Med nya tekniker kan man skapa datoranimerade filmer som blivit otroligt populärt. Det var år 1995 då Pixar tog världen med storm när Toy Story visades på biodukarna. Det blev en otrolig succé och efter det har succéfilmerna bara fortsatts, som Monsters Inc, Hitta Nemo, Superhjältarna, Bilar exempelvis. De flesta datoranimerade filmerna har även blivit Oscarbelönade. Idag tillhör Pixar Disney, efter att de år 2006 köpte den framgångsrika fabriken för 7,4 miljarder. Efter floppen med den handtecknade filmen Kogänget år 2004 slutade Disney med handtecknade filmer. Men nu efter att ett stort antal människor som fortfarande brinner för den gamla tekniken skapades Prinsessan och grodan som hade biopremiär i början av 2010. Filmen har blivit en succé så nu har det beslutats om att göra minst en handtecknad film vartannat år. Även fast att den dataanimerade tekniken blivit mer populärt än handtecknat finns det de som tror att den gamla tekniken kommer att fortsätta att leva kvar. "Barn har alltid ritat och kommer alltid att rita. Magin i att se teckningar få liv och berätta en historia på en bioduk, den är evig." ¹ Säger chefsanimatören för Prinsessan och grodan 

¹Ur en artikel från Expressen http://www.expressen.se/noje/film/1.1865610/disney-gar-tillbaka-till-rotterna

Egna reflektioner

Walt Disney har jag beundrat i flera år, och jag har alltid tyckt att det varit någonting magiskt med Disneyfilmer. Jag har även alltid varit fascinerad av skapandet av tecknad film, speciellt den gamla tekniken när människor sitter och målar hur många teckningar som helst som sedan sätts ihop för att få liv i bilderna. Det måste vara ett otroligt noggrant och tålamodskrävande arbete. Om man jämför dagens filmer med de gamla filmerna kan man se många skillnader, men även många likheter. Om man ser det tekniskt så är ju skillnaden enorm. Idag dominerar de dataanimerade filmerna, som även har blivit väldigt populära. Man behöver inte längre fyra år för att framställa en enda film, och inte heller 850 km papper för alla teckningar eller otroligt många konstnärer som måste sitta och måla varje bild var för sig. Utan istället räcker det med datorer som kan ge fantastiska bilder som kan se otroligt verkliga ut, fast på ett fantasifullt sätt. Idag finns det även biografer som visar 3D filmer, då det ser ut som att bilderna är utanför skärmen vilket kan få en att känna att man verkligen lever sig in i filmen på ett helt annat sätt. Så tekniken utvecklas ju hela tiden, men det gäller dock att inte glömma bort de gamla teknikerna. Jag skulle inte säga att tekniken har utvecklats till det bättre, eftersom jag inte tycker att man ska jämföra de med varandra. Utan de är bara olika slags konstformer. De gamla filmerna har ett mer fantasifullt och konstnärligt utseende, medan de dataanimerade filmerna har ett mer verkligt och magiskt utseende. Men om man istället ska jämföra filmerna med dess innehåll har stilen inte ändrats särskilt mycket. Om man tittar på en gammal Musse Pigg, eller Kalle Anka kortfilm så är humorn den samma som de som skapats på senare dagar. Dessa figurer har ju även behållit samma personlighet under alla dessa år. Även storyn i långfilmerna kan jämföras med varandra. Jag skulle dessutom tro att storyn i exempelvis Snövit skulle gå hem hos folket om den gjordes idag, dock med vissa förändringar, som exempelvis musiken. Den musiken var kanske passande på 30-talet men skulle nog inte gå hem i en modern film idag.

Efter att ha forskat runt om Walt Disney har jag fått en helt ny bild av honom. Innan hade jag ingen större koll på vem han bara att han var grundaren till det gigantiska företaget Disney. Men jag hade ändå föreställt honom som en väldigt snäll man som var älskad av alla och levde ett väldigt bra liv. Men nu när jag är mer informerad om honom har jag fått klart för mig att det inte var så. Redan i hans barndom var saker och ting trassligt då han blev slagen av sin far. Enligt många källor var Walt Disney även en riktig egoist som tog åt sig all ära för verken, även fast att det inte alltid bara var till hans förtjänst att filmerna oftast blev succéer. Det påstås även att han var rasist och antisemitist. Han avskedade en gång en anställd för att han hade lite för mörk hy, dessutom gav han de anställda väldigt låg lön.

Men skulle hans barndom på något sätt kunnat sätta spår i filmerna? Som tidigare skrivits så blev han misshandlad som barn och fick inte riktigt den uppmärksamheten som ett barn kanske behöver. Walt älskade att teckna, men hans far var emot det. Eftersom Walt säkerligen kände något slags hat emot sin far ville han säkert bevisa för honom när han blev äldre att det gick att göra någonting bra av hans talang, och fick då kanske lite extra energi för att lyckas extra bra inom den karriären. Så på så vis tror jag att hans barndom kunde sätta en stor betydelse i karriären. Men man kan även se en jämförelse med de klassiska Disney-berättelserna och hans uppväxt. I de flesta sagorna handlar det oftast om ett barn som kanske är föräldralöst eller åtminstone förlorat någon av sina föräldrar, exempelvis Snövit, Askungen, Mowgli i Djungelboken, Bambi eller Pinocchio. Walt Disney var själv osäker på om hans föräldrar var hans riktiga, utan var helt säker på att han var adopterad. Sen finns oftast den där elaka hemska karaktären i hans filmer som kanske är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Walt Disney

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-04-08]   Walt Disney
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58621 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×