ABC-STÄDER

9321 visningar
uppladdat: 2010-04-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är en ABC-stad?

En ABC-stad (Arbete, Bostad och Centrum) är ett begrepp inom stadsplanering som innebär att folk ska kunna arbeta, bo och ha tillgång till viktiga sociala och kulturella utbildningar inom korta avstånd.

I ABC-planerande ingick att ha en hierarki av olika förorter med en central, regional förort och en skala mindre dimensionerade förorter runtomkring sig. De mest kända och största ABC-städerna är Vällingby (väster om Stockholm) och Farsta (söder om Stockholm), vilka båda trafikeras av Stockholms gröna tunnelbanelinje.

Konceptet ABC-städer gick ett stort genomslag under bostadsbyggandet och stadsbyggnadsplaneringen i Sverige på 1950-talet, och konceptet levde i mångt och mycket kvar under byggandet av miljonprogrammet på 1960- och 1970-talet, även om detta program aldrig blev lika väl mottaget av sin befolkning och media som ABC-städerna blev på sin tid.

ABC-städernas uppkomst.

På 1940- och 1950-talen ansåg många stadsplanerare att Sveriges dåvarande storstäder inte kunde bebyggas med fler bostäder - städerna var helt enkelt färdigbyggda. Idén med självständiga småstäder som ligger kring en storstad, och som bara är förvaltningstekniskt beroende av storstaden, föddes. De dåvarande städerna med sina centrala delar var omoderna, trånga och infunktionella - och med ABC-städer ville man bygga nya typer små, intima städer som andades det dåvarande funktionalistiska byggnadsidealet.

Detta gick till väga genom att obebyggd mark utanför stadskärnorna köptes in och bebyggdes efter sträng planering som anpassades efter ett planerat antal invånare - och som slutligen försågs med en kollektivtrafiklinje in till den centrala staden. Utomlands används begreppet satellitstad för denna typ av bebyggelseform.

Sveriges första satellitstad blev Vällingby med sitt Vällingby Centrum som stod klar 1954 och vars stadsplan hade utarbetats av den funktionalistiske arkitekten Sven Markelius. Stadsplanen väckte stort intresse utomlands och när centrumet invigdes sågs inte längre någon anledning för de boende att åka till Stockholm. Man ville decentralisera och avlasta storstäderna.

Satellitstäder och trabantstäder.

Satellitstaden, eller ABC-staden som svenskarna kom att kalla den, skulle förfoga över arbetsplatser samt kulturella och sociala inrättningar såsom skola, lek- och idrottsanläggningar, sjukhus, kyrka, gemensamma grönområden och myndigheter.

De omkringliggande städerna kallades trabantstäder, eller sovstäder (från engelskans bedroom community eller bedroom suburb). Här saknades satellitstadens självständighet och många av de kulturella och sociala inrättningarna - vilket kunde få sovstaden att framstå som innehållslös och tråkig. Exempel för svenska sovstäder som är de många förorter som uppstod, exempelvis Tensta och Rinkeby i Stockholm.

Ett lyckat projekt?

Tanken med ABC-städerna var att flytta arbeten, bostäder och centrum utanför staden där det fanns plats och natur. Dessa mikrosamhällen skulle förse invånarnas alla dagliga behov. Tanken var god, men att hitta arbeten i just den egna orten visade sig inte så lätt - människor tillbringade till på pendeltåg och i bilköer i alla fall. 1960-talet blev konsumenternas decennium - varuhus uppstod och man åkte från ABC-städerna till IKEA för att förse sina nya bostäder med möbler och utrustning. Trots utbyggandet av ABC-städerna förblev bostadsbristen stor i Stockholm och miljonprogrammet fick ta över.

De mest kända ABC-städerna från 1950-talet.

•       Farsta

•                    Fruängen

•                    Gubbängen

•                    Hässelby

•                    Kortedala

•                    Kärrtorp

•                    Solberga

•                    Vällingby

Källor. ABC-stad. Hämtat 2010-04-07 från http://sv.wikipedia.org/wiki/ABC-stad. Historisk tillbakablick. Hämtat 2010-04-07 från http://home.swipnet.se/~w-101645/historia.htm. Modernismen, 60-talet. Hämtat 2010-04-07 från http://www.arkitekturmuseet.se/ung/utstallning/modernismen/60_t3.html. Sovstad. Hämtat 2010-04-07 från http://sv.wikipedia.org/wiki/Sovstad. Stadsplanering. Hämta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ABC-STÄDER

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-04-08]   ABC-STÄDER
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58648 [2024-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×