VÄRLDENS RELIGIONER

1 röster
3620 visningar
uppladdat: 2010-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

VÄRLDENS RELIGIONER

Enligt Buddha finns det ingen gud som kan hjälpa människorna, utan det enda som kan hjälpa människan är dem själva.
Människan hyllar Buddha som ett helgon, inte en gud.
De tror alltså inte på någon gud utan tror på sig själva och Nirvana.

I buddhismen ska man leva efter Buddhas lära. Man ska leva för att slippa återfödelsen och komma in i Nirvana, de gör man lättast genom den åttafaldiga vägen:

Gren 1: Rätt kunskap är att förstå de fyra sanningarna.
Gren 2: Rätt sinneslag betyder att vara fri från begär och onda tankar.
Gren 3: Rätt tal innebär att man undviker lögn, hårda ord och tomt prat.
Gren 4: Rätt handling är främst att inte döda, stjäla och inte leva okyskt.
Gren 5: Rätt liv lever den som förtjänar sitt uppehälle utan att döda något levande.
Gren 6: Rätt strävan är att bekämpa det onda och sträva efter att ständigt göra det rätta.
Gren 7: Rätt vaksamhet är att bege akt på sinnena, kroppen, känslorna och tankarna.
Gren 8: Rätt meditidation innebär en metod att försänka sig själv i allt djupare koncentration till fullständig ro. Det är med den koncentrationen man kan uppnå den slutgiltiga upplysningen. Man offrar inte till några gudar, för enligt Buddha finns det ingen gud som kan hjälpa en till Nirvana.
Efter döden återföds man om man inte har uppnått målet Nirvana.

Judarna däremot tror på Gud och Jesus, men att Jesus inte var den Messias som var väntad på jorden Utan att han bara var en profet och inte den Messias som var väntad, för om han hade varit den rätta hade det varit fred på jorden nu. Judarna har inte en helig bok utan har några rullar som kallas Torah-rullarna. Torah-rullarna bestämmer vad de får göra och inte göra, vad de får äta och inte äta. Man läser ur Torah-rullarna varje gudstjänst. Judarna är väldigt utspridda i världen efter 2:a världskriget.
Det bor 14 milj. i hela världen. 6 miljoner av dem bor i USA.
I Ryssland finns c:a 3 milj. och 3.7 miljoner lever i israel.
I de europeiska länderna finns det ungefär 1.3 milj. och av dem finns 17000 i Sverige. Man har inte några offer riter eller några offer krav.
Efter döden hamnar man i himlen om man har levt ett gott liv.

Muslimer tror också på en gud, men dom kallar sin gud för Allah. De tror också på Jesus, men att han bara var en profet.
Han var absolut inte guds son och jordens frälsare.
De har en till profet som hette Muhammed och han fick deras budord, kallade Koranen, av ängeln Gabriel, som i sin tur hade fått dem av Allah. Deras tempel kallas Moské.
Moskén är muslimernas gudstjänstlokal.
Den kan vara mycket enkel, men är oftast en praktfull byggnad med vacker arkitektur. Den har vanligen en kupol med flera höga, smala torn s.k. Minareten. Det ropas ut att det är bönestund från minareten. Islam finns främst i norra Afrika, runt Israel och lite i mellersta Ryssland. Det finns omkring 100 000 muslimer i Sverige. Man använder inga offer gåvor när man ber till sin gud.
Efter döden Hamnar man i himlen.

Det finns många gudar inom Hinduismen, men tre stycken som alla känner till.
Den första guden är Brahman: Den glömde skaparen.
Det var han som skapade växter och djur på jorden.
Han tillbes inte så ofta nu för tiden.
Den andra guden är Vishnu: Överguden.
Alla Hinduer tillber Vishnu och anser att han är världssjälen.
Den tredje guden är: Shiva Skaparen och förgöraren. Om man ska vara en Hindu ska men följa dessa regler:
#1 Man ska offra och be till gudarna.
#2 Man ska delta i religiösa fester och riter.
#3 Lyda föräldrar och visa vördnad för ålderdom och visdom.
#4 Man ska vara hjälpsam och solidarisk mot andra inom samma kast.
#5 Man ska inte äta kött.
#6 Man ska inte dricka alkohol.
#7 Man ska inte ljuga.
#8 Man ska inte stjäla.
#9 Man ska inte döda något levande väsen.
Livets mening på jorden är att komma till Moksha.

De har tempel som andra alla religioner, men de ser inte ut på något speciellt sätt. De har istället floden Ganges som ett heligt ställe. Den ligger i Varanasi, Hinduernas heliga stad.
Där finns C:a 1500 tempel. Floden sägs rena människosjälen. Man offrar och ber till gudarna. Efter döden återföds man som en annan person eller djur, hur man återföds beror på hur man levt i det tidigare livet, hur mycket karma man fått.         Hinduismen finns främst i Indien, men är också smått utspridd i hela världen.

I Kristendomen finns inga speciella regler förutom Bibeln och de tio Budorden. De kristna tror bara på en gud och lever efter hans ord. För att räknas till kristen ska man ha avgivit trosbekännelserna. Tron innebär trygghet och säkerhet. De kristna har Bibeln som helig bok.
Ordet bibel kommer av det grekiska ordet biblia som betyder böcker.
Bibeln innehåller 66 böcker indelade i 2 huvudavdelningar:
Gamla och nya testamentet. Bibeln är inte bara en helig skrift för Kristna, utan är också en historisk bok. Den ger kunskap om Jesu födelse och åren innan dess.
Enligt Kristen tro är Bibeln Guds ord. De kristna tror fullt på bibelns text och att Jesus och hans lärjungar har levt. Man offrar ingenting till gud eller Jesus, utan man ber bara. Efter döden så förs man till himlen och guds salar, där man lever vidare. Om man har varit ond kan man hamna hos Satan istället.

Kinas religioner

Konfucianismen går tillbaka på Kung Fu-tzu som levde mellan åren 551-479 f. Kr. Kring sig samlade han lärjungar till vilka han förespråkade sin levnadsvisdom. Denna gick i korthet ut på en återgång till idéer och normer som enligt honom existerat i en svunnen forntida epok. Ett sådant idealt tillstånd poängterar familjens betydelse, respekten för sina föräldrar och förfäder och en strikt hierarkisk världsordning. Överst i denna hierarki befinner sig kejsaren som har ett mandat direkt från himmelen. Detta himmelens mandat betydde att så länge kejsaren styrde rättvist var han sanktionerad, men om han inte gjorde detta förlorade han sitt mandat och kunde avsättas.                                                                      Även om konfucianismen ofta framställs som en social livsfilosofi förespråkar den även vikten av ritualer och offer till gudarna. Konfucianska tempel är byggda enligt samma mönster som andra kinesiska tempel. Altare för jordens, bergens och flodernas gudar finns ofta i de konfucianska templen. Vidare finns ofta ett altare för de förlorade själarna, de som inte har några anförvanter kvar i livet som kan hedra deras själar.

Taoismen räknar sin tradition tillbaka på två historiska eller mytiska personer, Lao Zi som tros ha levat på 500-talet f. Kr och Zhuang Zi hans efterföljare. Lao Zi anses som författare till "Boken om vägen" där vägen uttrycks som en återgång till ett ursprungligt stadium. Men till skillnad från konfucianismen är det inte ett tillstånd skapat av människor utan ett naturtillstånd som eftersträvas. Om Lao Zi verkligen var en historisk person har betvivlats av många. Efter de sex dynastierna växte sig taoismen organisatoriskt starkare och utvecklade efter buddhistiskt mönster en klostertradition. Eftersträvandet av odödlighet var viktigt bland taoisterna i klostren och utgjorde en central del i den så kallade religiösa taoismen.

Japans religioner

Den första religionen som tog form i Japan är shinto, som växte fram ur de folkliga föreställningarna på den tiden. Dess första heliga skrift var Kojiki, där myten om hur det japanska riket kom till finns nedtecknad. Japans förste kejsare, avkomma till solgudinnan Amaterasu, då under namnet Iwarebiko, grundade enligt myten det japanska kejsardömet 660 f. Kr. Samtidigt som den kinesiska kulturen började strömma in på 400-talet kom konfucianismen till Japan. Denna tillförde till statsreligionen en känsla av plikt och disciplin. Buddhismen sägs ha införts till Japan av Prins Shotoku men den var redan innan 600-talet en accepterad andra religion. En av de kinesiska buddhistskolorna är idag mest känd under sitt japanska namn, Zen. Kristendomen nådde Japan via portugisiska missionärer på 1500-talet, och rönte stor framgång med flera hundra tusen omvända. Denna framgång var dock kortvarig då kristendomen betraktades som ett hot av de dåvarande styrande i Japan och den förbjöds 1614, varpå förföljelser av kristna blev utbredda. Vissa fortsatte dock att utöva sin religion i hemlighet och 1869 blev kristendomen åter tillåten. Shinto var länge statsreligion, speciellt mellan åren 1868-1945 då den användes för att piska upp nationella stämningar, men idag är stat och shinto åtskilda. Kejsaren är sedan Japans kapitulation i andra världskriget officiellt inte en gudomlighet, men betraktas fortfarande som det bland många äldre, som växte upp innan kriget. Om man idag frågar en Japan vilken religion han eller hon tillhör ska man inte bli förvånad om man får till svar att personen i fråga inte bara är buddhist och shintoist utan dessutom konfucianist. Japans religion präglas av sin mångfald och de olika religionerna smälter samman med varandra. En vanlig japan firar shintofestivaler, studenter ber innan sina prov, par gifter sig i kristna kyrkor och begravningar hålls i buddhisttempel. De officiella siffrorna är dock att 54 % är shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristna och 4,7 % uppger andra trostillhörigheter, exempelvis shamanism.

Oskrivna religioner är religioner som inte har någon bok...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: VÄRLDENS RELIGIONER

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-13]   VÄRLDENS RELIGIONER
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58671 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×