uppladdat: 2010-05-13
Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

FOTBOLL

Fotboll är en sport mellan två lag, båda lagen gör allt för att få in bollen i motståndarnas mål.
I fotboll får man givetvis inte ta bollen med händerna, detta leder till frispark.
På planen finns 10 utespelare och 1 målvakt i vardera lag. Den vanligaste uppställningen är
4-4-2 som innebär 4 Backar, 4 Mittfältare och 2 Forwards.
Backarnas största uppgift är att inte låta någon av motståndarnas anfallare komma förbi och bli fri med målvakten och göra mål. Mittfältarnas är som allt i ett, de försvarar och anfaller, men de fungerar även som spelfördelare. Målvaktens uppgift är att inte låta någon boll gå förbi in i mål, målvakten får använda hela kroppen för att rädda dock om denne är utanför straffområdet får inte händerna eller armarna användas. Varje lag är även 6 avbytare dessa sitter på bänken om någon skulle bli skadad eller bli för trött men idag används även taktiska byten, t.ex byter vissa lag in en farlig men inte tillräckligt bra för startelvan i slutet om de ligger under. Endast 3 byten får ske i en match. Matcherna spelas i 2 halvlekar som är 45 minuter vardera. Efter första halvleken blir det en paus på ca 15min där spelarna får tid att vila och dricka vatten, sportdryck m.m. Det lag som gjort flest mål när tiden är slut har vunnit. Om lagen har gjort lika många mål när matchen är slut blir det oavgjort. I turneringar som t.ex. VM spelas en förläggning som är 2x15min, det finns 3 olika spelformer i förläggning, Klassisk (Båda förläggnings halvlekarna spelas klart och det lag som leder vinner)
Silver Goal (Om ena laget gör mål i t.ex. första förläggnings halvleken spelas den klart och sedan avslutas matchen om inte det andra laget kvitterat.) Golden Goal (Om något av lagen gör mål innan de 30minuterna är slut avslutas matchen direkt efter målet. Om ingen av lagen lyckas göra ett mål och resultatet fortfarande är oavgjort, blir det straffläggning där båda lagen slår 5 straffar var och den som gjort flest mål vinner, vid oavgjort där används skiljeomgångar.

Fotboll är världens mest populära sport den spelas över hela världen. Enligt FIFA spelade drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet. I världsdelarna Afrika och Sydamerika är fotbollen som störst när det gäller i unga år, trots fattigdomen spelar de flesta barnen fotboll på gatan med hemmagjorda bollar och de spelar flera timmar om dagen. Dock så har Afrika inte fått fram något övertygande fotbollslandslag, ett av de bästa är Egypten eller Elfenbenskusten. Fotbolls-VM som arrangeras vart fjärde år är det största sportevenemanget i världen med flest åskådare. VM-Finalen i Tyskland 2006 sägs ha setts av 715 miljoner människor världen över. Vilket är en hel del.

Historia. Ingen vet var fotbollen spelades först. Arkeologer har hittat tecken på att fotbollen spelades i Kina redan på 300-talet före Kristus. På den tiden spelade människor, liksom man spelar idag, i två lag och hade två mål. Dock så var bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar eller liknande. Vilket inte de modärna bollarna är.
Den 30 November 1872 spelades den första landskampen, den spelades mellan Skottland och England i Glasgow, Skottland.  Matchen slutade 0-0.
1885 legaliserades proffsfotbollen i England och säsongen 1888/1889 startades engelska ligan. Idag kallad Barclays Premiership. 1904 bildades världsförbundet FIFA, efter Uruguays  seger i OS 1924 har fotbollen blivit världens mest betydelsefulla och största sport.
1930 spelades VM i fotboll för första gången, den spelades i Uruguay där värdnationen själv blev de första världsmästarna någonsin. På damsidan spelades VM för första gången 1991.

Regler under match.

Gult kort:
Ges då spelare vinner en fördel genom att använda händerna, farlig tackling, filmning, osportsligt uppträdande, medveten fördröjning av spelet eller vid felaktig utrustning.

Rött kort:
Ges då spelare otillåtet hindrar en spelare som har en klar målchans (Frilägesutvisning), eller vid våldsam tackling. Får en spelare 2 gula kort resulterar det i ett rött och spelaren får lämna planen.

Denna regel är tagen rakt av från wikipedia eftersom jag inte skulle kunna göra mig förstådd med egna ord, eftersom offsiden är en av dom vanligaste händelserna valde jag att kopiera och klistra in här för att jag kände att jag måste ha med den.

Offsideregeln är en av fotbollens mer svårförstådda regler. Vid den tidpunkt då bollen passas till en medspelare måste medspelaren ha minst två motståndarspelare mellan sig och den vänstra kortlinjen (den ena oftast motståndarnas målvakt). Om så inte är fallet är spelaren offside och motståndarlaget tilldöms frispark. Offsideregeln gäller ej om spelaren som tar emot passningen är på egen planhalva när den slås, så är det inte offside. Det är inte heller offside om spelaren befinner sig bakom bollen när passningen slås. Om till exempelvis två spelare kommer fria med målvakten och den ena passar bollen till den andra är det inte offside om passningsmottagaren befinner sig bakom bollen i passningsögonblicket. För att undvika offside är det alltså i ett sådant läge inte nödvändigt att bollen passas bakåt, vilket är en vanlig missuppfattning.

Om det är offside så kommer den assisterande domaren att hålla upp sin flagga rakt uppåt ovanför sitt huvud för att göra huvuddomaren uppmärksam på att ett regelbrott är begånget. Huvuddomaren blåser då i sin visselpipa och laget vilket brottet är begånget mot, får frispark. För att huvuddomaren ska kunna avgöra var på planen offside förseelsen inträffat håller den assisterande domaren sin flagga i tre olika vinklar in mot planen. Hålls flaggan i cirka 45 graders vinkel mot planen betyder det att förseelsen är gjord i höjd med den assisterande domaren och på den tredjedel av planen som ligger närmast den assisterande domaren. Hålls flaggan i 90 graders vinkel in i planen betyder det att en offside skett i den mittersta tredjedelen och slutligen om flaggan hålls i ca 135 graders vinkel in i planen ska huvuddomaren placera frisparken i den sista tredjedelen av planen bort från den assisterande domaren.

Planen. Är mellan 45-90 meter bred och 90-120 meter lång. Straffområdet är 16,5m långt och 40m brett. Målet är 2.44 meter högt och 7 meter långt. Underlaget är konstgräs, gräs eller grus.