Allt om sporten Fotboll

5 röster
9436 visningar
uppladdat: 2007-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fotboll

Fotboll är ett spel där du medvetet ska sparka på en boll för att få in den i motståndarnas mål samtidigt som man ska försöka hindra motståndarna att göra mål på sitt eget mål. Om man spelar på organiserad nivå så är tiden rullande och man spelar två halvlekar vardera 45 minuter. Om inget lag har har gjort mål eller om båda lagen har gjort lika många mål blir det oavgjort och då får man ett poäng, om man vinner får man tre. Om de blir lika i en turnering eller liknande blir de första ”golden goal” och om ingen gör mål då så blir det straffar.
När man spelar på 11-manna är man tio utespelare och en målvakt, när man spelar på 7-manna så är man sex utespelare och en målvakt, när man spelar på 5-manna är man 4 utespelare och en målvakt. När man är liten spelar man på 5-manna och när man blivit lite större på 7-manna och när man ska börja satsa är det 11-manna som gäller.
Ingen vet riktigt vart fotboll kommer från ursprungligen men man har hittat tecken på att den spelades första gången i Kina redan 300 år före kristus, då spelade man med en läderboll fylld med fjädrar eller liknande. I Frankrike på 1300-talet utförde kung Filip den långe ett förbud mot fotboll och det visar att fotbollen även fanns i Frankrike vid den tiden. Även i Italien speciellt i Florens har fotboll utövats länge. England hade precis som Frankrike ett förbud mot fotboll som hade utfärdats av Edvard ||| med motiveringen att allmänheten skulle ägna sig till bågskytte istället. Fotbollen blev då en sport för folk som ansågs mindre ”fina” eftersom det oftast slutade med bråk.
Sporten började spelas på brittiska internatskolor på 1800-talet och sporten växte och blev bara mer och mer populär. Englands fotbollsförbund vars namn är Football association bildades 1863 men vid 1871 bröt sig en grupp ur organisationen, dom bildade Rugby union. Den första landskampen var 1872 mellan England och Skottland i Glasgow, det blev 0-0. I slutet av 1800-talet spreds fotbollen som en löpeld runt i världen och den första landskampen utanför Storbrittanien var mellan U.S.A. och Kanada,ställningen blev 0-1.
I början var taktiken annurlunda, då passade man endast i nödlösning men sen vann ett lag FA-cupen med att passa och då började resten av lagen med det också. I Englund så legaliserades proffsfotbollen 1885 och Engelska ligan startades.
Världsförbundet FIFA startades 1904 och efter Uruguays seger i Os 1924 har sporten vuxit till världens största. Första WM:ett annordades av Uruguay och värdnationen vann där också.

Fotboll spelades framförallt av män och det är också den som har blivit dokumenterad från medeltiden och framåt. Det finns dock belägg på att kvinnor spelade fotboll i Skottland på 1700-talet. Den första kvinnliga dokumenterade fotbollsmatchen ägde rum i Glasgow 1892. När männen åkte ut i krig så utbredde sig sporten bland kvinnorna och ibland var det till och med mer folk på dom matcherna än herrmatcherna men 1921 så fick damerna inte längre spela på FA:s planer längre så de följande 50 åren var fotboll en utpräglad herrsport. Dam-EM spelade fösta gången så sent som 1984 och det första WM:ett spelade ännu senare, 1991. 61 år efter första herrWM:ett. Det första dam-VM:ett med prispengar är iår (2007) i Kina.
Dam-fotboll spelas framförallt i U.S.A men även i Norden, Västeuropa, Mellan östern och södra Asien men det försöker FIFA ändra på och sprida det över resten av världen. 10 miljoner kvinnor spelar fotboll av 120 miljoner registrerade fotbollsspelare, en majoritet av dom finns i U.S.A . I Svergie är 36% av utövarna kvinnor under 20 år och det är även den största sporten för personer under den åldern.
Det har diskuteras ibland om man ska ändra på reglerna så det blir mer tekniskt och snabbare spel. Det man har tänkt att göra isåfall är att ha 4 bollar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Allt om sporten Fotboll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-16

    shit va bra !

  • Inactive member 2008-03-11

    Tack för arbetet du har gjort

  • Inactive member 2008-12-01

    den är riktig bra men du har inte skrivit hur det kommer att vara om facking 50 år.

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-16]   Allt om sporten Fotboll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8186 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×