DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN

5063 visningar
uppladdat: 2010-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN

Varför har den blivit svår att uppnå?

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1. INLEDNING............................................................................................................3

2. VAD ÄR EN DRÖM?.....................................................................................3

3. DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN HAR FÖRÄNDRATS........................................3

4. VARFÖR OCH HUR HAR DEN FÖRÄNDRATS?................................................5

5. SAMMANFATTNING..............................................................................................7

Inledning

Nyligen gjorda undersökningar kring den amerikanska drömmen visar alla samma drastiska resultat: den amerikanska drömmen håller på att dö ut. Amerikanerna har tappat tron på den och tycker även att den är svår att uppnå. Men vad kan tänkas ligga bakom detta?

Genom att först undersöka vad en dröm egentligen betyder och sedan analysera den amerikanska drömmen kommer jag fram till svaret.

Vad är en dröm?

När man söker på ordet "dröm" på Google får man oftast förklaringen att en dröm är något vi har när vi sover. Dock är det inte den slags dröm jag refererar mig till. Med dröm menar jag något man vill uppnå, som med en vision. Såhär förklarar språklexikonet "Lexin" vad en dröm och en vision har för betydelse:

Dröm [dröm: ] drömmen drömmar subst.

fantasi under sömnen (även om fantasi i vaket tillstånd "vision, framtidsplan")

Vision [visj'o:n ] visionen visioner subst.

(framtids)syn [1]

Den amerikanska drömmen är alltså en dröm man är fullt medveten om och som syftar till något man vill uppnå i framtiden. En ganska bra förklaring, tycker jag. Som jag ser det handlar den drömmen just om att uppnå något, att uppnå ett bättre liv.

Fast om man fortsätter att förklara vad en dröm är utifrån denna definition kan jag själv komma fram till att en sådan dröm dock inte är konstant. När man väl uppfyllt den är det ingen dröm längre, den har blivit verklighet. Den amerikanska drömmen har också den visat sig vara icke konstant, men inte på samma sätt. Det handlar inte om att den uppfyllts utan om att den är svår att uppfylla. Och det är det jag nu ska undersöka, varför den är så svår att uppnå.

Den amerikanska drömmen har förändrats

Jag sa innan att drömmar inte är konstanta men det finns faktiskt en skillnad mellan en dröm och den amerikanska drömmen som gör den sistnämnda konstant. Och det är att definitionen av drömmen är annorlunda. En helt vanlig dröm har en enkel definition som bara kan tolkas på ett sätt medans den amerikanska drömmen har en mer komplex definition som kan tolkas på flera sätt. Någon kan koppla ihop den med god utbildning medans någon annan kopplar ihop den med personlig frihet.

Detta innebär i sig att den amerikanska drömmen kan förändras och därför är den också konstant. Att amerikanerna nu tycker att de inte kan uppnå den måste då bero på att den förändrats och/eller att verkligheten gjort det. Men vad har förändrats?

Någon som undersökt detta närmare är David Kamp, redaktören på Vanity Fair. Förra året publicerades hans essä "Rethinking the American Dream" i tidningen och i den undersöker han varför den amerikanska drömmen kommit att betyda kändisskap och rikedom, istället för löftet som formade en nation. Han säger:

[2]"In recent years the term has often been interpreted to mean "making it big" or striking it rich".

Det har alltså skett en förändring av något slag och jag håller med Kamp om att det är just denna. Det är inte sällan man hör om någon som från fattigdom, tagit sig ur eländet och blivit stenrik. Mycket handlar om den stora framgången och vad den ger. Det är till och med så att man ger bort framgång för att det blivit så viktigt. Ta till exempel tv-programmet Extreme Home Makeover:

Jag såg ett avsnitt för några veckor sedan och familjen fick en plasma-tv för 8000 dollar, alltså mer än 60.000 kronor. Det är verkligen överdrivet. Jag känner att det hade räckt med en tv för i alla fall hälften av pengarna för att få familjen lycklig. Men som sagt, att äga det senaste och dyraste är vad som gäller. Man vet inte vad tillräckligt är längre.

Men vad har detta med att drömmen blivit svår att uppnå? Det är väl bara bra att människor faktiskt arbetar för att få sina pengar eller får de gratis? Nej, inte direkt.

Det är just detta som skapar bilden av att framgång är viktigt, i alla fall om man visar upp det på tv hela tiden. Faktum är att det inte är alla som kan eller klarar av att, genom hårt arbete, bli rika och på så sätt uppnå den amerikanska drömmen såsom den tolkas idag. Det finns också de som inte heller får det gratis. Vad dessa personer gör då är att uppnå drömmen på ett annat sätt: de tar lån helt enkelt. Och det är inga små lån inte.

Enligt en artikel publicerad på hemsidan MoneyTalk - news that´s right on the money ligger den genomsnittliga kreditkortskulden per hushåll på 3000$[3]. Det är alltså nästan 23.000 kronor. Och om man tänker på att det också finns en statsskuld på nära 15 triljoner[4] är det svårt att förstå varför man fortsätter med att propagera drömmen på detta vis.

Inte undra på att amerikanerna börjat tappa tron på den amerikanska drömmen. Dessa skulder gör ju självklart att de blir olyckliga. Till en början har man liksom uppfyllt drömmen, man kan köpa vad man vill ha, men sedan händer det för de flesta att detta tas ifrån de på grund av skulderna. Den amerikanska drömmen för dem blir bara kortsiktig kan man säga, de kan inte njuta av den.

De mest negativa bedömningarna av den amerikanska drömmen kommer också från de som definierar den i termer av ekonomisk säkerhet. Det säger en undersökning gjord i år av Xavier Univeristy´s Institute for Politics and the American Dream[5].

Så samtidigt som man vill ha framgång vill man också ha ekonomisk säkerhet. Vissa kan fixa det, men de flesta kan inte. Det hänger inte ihop. Att det blivit antingen eller har därför gjort att drömmen blivit svår att uppnå. Men så här har det inte alltid varit. En variant av den amerikanska drömmen kan gå ut på att bli fri från just pengajakt.

Varför och hur har drömmen förändrats?

Kamp säger att det aldrig fanns något löfte eller minsta antydan på extrem framgång i boken som populariserade termen. "The Epic of America" som den heter skrevs av James Adam Truslow på 30-talet och då betydde den amerikanska drömmen något helt annat. Såhär beskriver han den:

[6]"The American Dream is that dream of a land in which life should be better and richer and fuller for every man, with opportunity for each according to ability or achievement. It is a difficult dream for the European upper classes to interpret adequately, and too many of us ourselves have grown weary and mistrustful of it. It is not a dream of motor cars and high wages merely, but a dream of social order in which each man and each woman shall be able to attain to the fullest stature of which they are innately capable, and be recognized by others for what they are, regardless of the fortuitous circumstances of birth or position."

Och visst, Kamp har så rätt i det han säger. Den amerikanska drömmen handlar i grunden inte om framgång. Som jag ser det handlar den om lika möjligheter och lika behandling samt om att kunna försörja sig. Och om man tänker på den stora immigrationen under 1800-talet så flydde människor dit bland annat på grund av brist på jobb och på grund av religiösa och politiska förföljelser.

I sin essä tar Kamp också upp målaren Norman Rockwells kända "Four Freedoms" målningar. Det är fyra målningar med krigstida amerikaner och de ger en stor inblick i hur de amerikanska medborgarna då såg sitt idealiserade jag. En av målningarna, och den mest populära, är den om friheten från nöd. Såhär förklarar Kamp målningen:

"There is a happily gathered family, there are plain white curtains, there is a large turkey, there are some celery stalks in a dish, and there is a bowl of fruit, but there is not a hint of overabundance."[7]

Och det är också just denna bild jag har av den amerikanska drömmen. Förklaringen är klockren, anser jag. Drömmen handlar inte om överflöd, den handlar om att ha tillräckligt för att överleva och resten handlar om inre lycka. Om att kunna vara den man är, om att älska varandra och om att vara den bästa man kan vara, inte måste vara.

Men hur har man kunnat tolka lycka som extrem framgång? Det finns ju som sagt inte någon koppling till det i Truslows definition av drömmen. Om vi återgår till drömförklaringen får vi kanske svaret. Faktum är ju nu att den amerikanska drömmen förändrats. Och för att ha gjort det måste den ha haft en komplex definition som gått att tolka som man velat. Ja, det låter som det är det som hänt. Man har helt enkelt tolkat den, eller något av den, på ett sätt som det i början inte var tänkt att man skulle. Men vad i sådana fall?

Kamp förklarar i sin essä att Truslow aldrig förnekade att det fanns en materiell komponent i den amerikanska drömmen men att han dock var han väldigt försiktig med att uttala sig om vad drömmen lovar. Den felaktiga tolkningen har då, enligt Kamp, blivit följande:

"A "better and richer life" is promised, but for most people this won't be a rich person's life. "Opportunity for each" is promised, but within the bounds of each person's ability; the reality is, some people will realize the American Dream more stupendously and significantly than others."[8]

Man har alltså tolkat ett bättre och rikare liv som pengar och materiella ting. Men verkligheten är den att man inte blir lycklig bara av att vara rik. Det har nog många märkt nu, att den inre lyckan är viktigare. Men det finns mer att berätta bakom detta. Att man tolkat drömmen på detta vis är bara början på en rad historiska förändringar som lett till dagens situation. Jag tar det kort med tanke på vad Kamp skrivit om det i sin essä, bara så att man förutom att veta att drömmen förändrats förstår hur den gjort det.

30-talet: I början var den amerikanska drömmen mer av en individuell dröm men så småningom blev den en delad dröm, som alla amerikaner skulle uppnå tillsammans. Plötslig tillsattes drömmen en materiell komponent, den om en säker pension. Det blev en garanti att man kunde pensionera sig vid 65 och lita på att medborgarna fanns där som stöd.

40-talet: Med stöd av efterkrigstidens optimism och välstånd genomgick den amerikanska drömmen senare en till förändring. Den översattes nu till specifika mål snarare än Truslows breda definition på förhoppningarna. Bostadsägande var det grundläggande målet, men paketet kunde också innehålla bilägande, tv-ägande och strävan efter att skicka sina barn till college.

50-talet: Tv och reklam började plötsligt visa skildringar av familjeliv som var alltför perfekt. Och i samma veva introducerade Bank of America kreditkortet, BankAmericard. En ekonomisk förändring skedde inom medelklassen. Människor blev allt mer villiga att ta på sig skulder. De började spendera pengar de ännu inte hade, det man innan inte hade haft råd med hade man råd med nu helt enkelt.

60/70/80-talet: Denna ökade levnadsstandard kunde återigen se på tv, men nu fanns det två bilar och en massa resor utomlands i bilden. Det var på denna tid den amerikanska drömmen började kopplas ihop med extrem framgång. Man struntade i att arbeta för att nå den för man behövde bara gå till sin brevlåda för att upptäcka att man hade blivit godkänd sex nya kreditkort och att gränsen på de befintliga hade höjts utan att man frågat. Aldrig hade det varit så oskyldigt att ta på sig skulder och utan konsekvenser. Man la till en triljon till statsskulden och 1986 hade Amerika blivit världens största skuldnation.

90/00-talet: Men ett intressant fenomen tog fart mellan 1900-2000-talet. Även det fortfarande var lätt att skaffa sig kredit började amerikanerna tappa tron på drömmen. Och det var i sig också konstigt då fler uppnått drömmen jämfört med tidigare generationer. Men problemet var att amerikanerna satt upp mål som var orealistiska och när de inte uppfyllde dessa kände de sig som förlorare. Samtidigt som de redan hade vad de behövde, hade de högar av saker de inte behövde. Den egna skulden och nationens skuld blev allt högre och nu med konsekvenser[9]

Sammanfattning

Att den amerikanska drömmen blivit svår att uppnå beror alltså på ett enda stort missförstånd. Det är sant att drömmen i grunden lovar ett bättre och rikare liv men man har utvecklat för höga förhoppningar om vad detta liv skulle ge en. Meningen var ju att det skulle vara bättre och rikare i förhållande till vilket liv man hade innan. Och det man hade innan ska då inte ha varit så bra alls.

Vad som sedan hänt tack vare dessa för höga förhoppningar är att man aldrig varit nöjd, man har alltid trott att det nya liv man fått inte varit det rika liv som lovats (fast det oftast varit just det). Och situationen idag är ett negativt resultat av detta. Idag lever många nästan det rika liv de hoppades på men man tog den enkla vägen dit, man köpte det istället för att förtjäna det. Och det är nu man står där med skulderna och inser att pengarna aldrig köpte lycka.

Men än finns det hopp. Bara av att inse vad som gått fel kan man göra rätt och därför avslutar jag också denna essä med detta fina citat:

"The American Dream is not fundamentally about stardom or extreme success; in recalibrating our expectations of it, we need to appreciate that it is not an all-or-nothing deal-that it is not, as in hip-hop narratives and in Donald Trump's brain, a stark choice between the penthouse and the streets."[10]

(David Kamp)

KÄLLFÖRT...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-07-12]   DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58707 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×