Vikingatiden

4 röster
11638 visningar
uppladdat: 2010-09-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

När började vikingatiden?

Vikingatiden började runt år 700. Förut så betydde ordet viking pirat och de flesta såg vikigarna som galna plundare. Vikingarna var inte kristna så de såg kyrkor och kloster som lätta mål för angrepp. År 793 anföll en vikigahär klostret på ön Lindisfarne, och sedan dröjde det inte länge förrän andra folk i andra länder fick uppleva liknande överfall.

Av vilken orsak begav man sig ut på vikingatåg?

Man vet inte helt säkert varför vikingarna gav sig ut på vikingatåg, men jag tror att den största anledningen var för att få makt och rikedom. Några av drivkrafterna kan också va varit: befolkningstillväxt, förbättringar av skeppen eller politisk förändring i de nordiska samhällerna samt den internationella ekonomiska utvecklingen.

Det fanns olika typer av vikingatåg t ex plundringståg, kolonisation och handel. Vikingarna blev mest kända för är de handels- och plundringståg de utförde, det var pga dessa som de blev så mäktiga som de blev.

Vart reste man?

Man brukar säga att vikingar reste i Österled och i Västerled.

Vikingar från Norge, Danmark och den svenska västkusten var de som mest reste i västerled, de tog sig över Nordsjön till de Brittiska öarna. De slog ner norr om Skottland, på Englands och Irlands kuster, och vissa av dessa vikingar härjade dessutom i Frankrike, Spanien och Italien.

Det var de svenska vikingarna som seglade mest österut. De vikingarna åkte över Östersjön, genom den Finska viken och vidare på de stora ryska floderna. Vikingarna hade många handelsplatser nerför ryska floderna. Men vikigarnarnas "utbud på saker" var också efterfrågade av de grekiska och arabiska köpmännen så de var tvugna att ta upp båtarna på land och rulla sina skepp på stockar för att komma vidare neråt. Vikingarna kom ner ända till det Kapiska havet och Svarta havet, ner till Istanbul där de fanns mycket varor de kunde byta med varandra.

Skeppen, kontruktion, speciallitet?

Man har hittat flera skepp från vikingatiden, som ger en bra bild av deras skeppsbyggnaddskonst.

Det som gjorde nordborna så överlägsna var att de kom på kölen. När båtarna fick kölar så kunde de seglas och inte bara ros. De var också pga. kölen som båtarna kunde vara grundgående. Man vet inte hur hög mast båtarna hade, men man tror att den inte var speciellt hög. Detta gav fördelar eftersom att behovet av barlast blev minde och kraven på stagning blev små.

Vikingarna hade dessutom olika slags fartyg för olika ändamål. De hade stora breda fartyg för handelsresor över haven, mindre fraktfartyg för resor i skyddande vatten, så båtar för fiske och så naturligtvis de långa, smala och snabba krigsfartygen (vikingatågsbåtarna ;) ).

Personerna som satt i båtarna hade inga hytter eller bekvämligheter, de fick sova under en filt eller något liknande.

Vad handlade vikingarna med?

De vikingarna som reste i Österled levererade bl.a. pälsverk, slavar, vapen, vax, honung och valrosständer från Europa till Arabländerna, där de fick betalt i form av mynt, smycken och oarbetade klumpar. Västeuropa hade brist på silver, så där kunde vikingarna sälja silvret och få vapen och tyger. Därför blev Vikingarna väldigt viktiga för handeln mellan Europa och Arabländerna.

Religion, tro och mytologi?

Mycket av det vi vet om Vikingarnas tro är från diktsamligen "Äldre Eddan" som skrevs på vikingatiden. I Äldre Eddan stod det om hur världen blev till, hur den utvecklades och hur den kommer gå under. Dessutom finns det många sagor i boken om gudarna och deras äventyr.

Vikingarna trodde att hela världen såg ut som ett träd(ungefär(kolla bild)). Trädet hette Yggdrasil. På trädet bodde alla levande varelser. Högst upp trodde dom att alla gudarna bodde och på en gren mitt i världsträdet låg Midgård, där människorna bodde. Skrovligheten i barken bildade berg och dalar, daggen i håligheterna var hav och sjöar, mossan bildade milsvida skogar.

Vikingarna trodde att slutet ytterst på trädet skulle bli världens undergång. Det kallade dom för Ragnarök. Ragnarök beskrivs som tiden då allt ont är lössläppt. Det blir en stor strid där många kommer att dö bla gudarna Oden, Tor, Frej, Heimdall och Loke. Striden sker på den enorma slätten Vigrid. Där slåss jättar, odjur och gudar. Det blir naturkatastrofer som gör att hela världen till slut översvämmas. Men två människor överlever Liv och Livtraser så att jorden igen kan fyllas med människor. Nu efter all ondska var det den gode Balder som ska styra. Balder var son till Oden och Freja och han var den godaste och vackraste av asagudarna.

Vikingarna hade flera olika gudar, och alla gudar var olika. De hade olika personligheter och de "hjälpte" (eller förstörde) med olika saker. Om man hade några problem så skulle man be rätt gud om hjälp. Asagudarna var vikingarnas främsta gudar.

Att be till dem gick till på olika sätt man läste t ex. heliga formler och berättade gudasagor, men de viktigaste var att offra djur. Blodet stänktes på gudaskulpturer och köttet åt man upp. Vikingarna hade inga speciella tempel där dom bad, utan de bad oftast ute i naturen.

Några utav gudarna var dessa:

Oden - Det var den viktigaste guden för vikingarna. Han var krigets gud. Vikingarna bad till Oden om de behövde hjälp för att segra i ett krig.

I sagorna står det att Oden ska ha kastat sitt ena öga i Mimers brunn för att ha evig kunskap, och att på hans axlar sitter det två korpar som berättar för honom vad de ser ute i världen (kanske var det så han kunde hjälpa sina krigare ute i världen).

Tor (Även kallad åskguden) - Tor var populärast bland "vanligt" folk. Tor var en bra hjälp mot onda makter, både övernaturliga väsen och elaka hövdingar. Tor var också den som kontrollerade åskan och blixten. De trodde att när åskan mullrade så var det Tor som var ute och åkte med sin vagn, och när Tor slog med sin hammare så blixtrade det.

Frej - Frej var en lite snällare gud. Han bestämde över regn och solsken, och på grund av det var det han som hjälpte bönderna med jordbruket. Frej hade en syster som hette Freja (kärlekens gudinna) och tillsammans med henne så styrde han över fruktsamheten hos både djur och människor.

Mina tankar

Vikingarnas tro och världsuppfattning var väldigt annorlunda mot den kristna tro som resten av Europa hade på den tiden. I stället för en fullkomlig gud som skapat allt så var vikingarnas gudar mer som vanliga människor med sina personligheter fast med mycket mer makt förstårs. Det är ändå intressant att se att vissa delar i deras tro liknar varandra lite. Efter ragnarök skulle jorden översvämmas, i bibeln finns ju också tron på en översvämmning, syndafloden där endast Noa och hans familj överlever. I bibeln talas också om en stor strid - Harmageddon där de onda ska förgöras liknande striden i Ragnarök.

Runstenar, syfte, var finns de, hur många o.s.v.

Runstenar började skrivas på 300-talet men på slutet av 900-talet till början av 1100-talet så började man skriva runskrifter på minnesstenar när någon släktig hade dött (vilket runstenar är mest kända för). På de runstenarna som inte var till minne av någon, stod de oftast sagor om gudar eller om en resa någon hade gjort. Runorna och övriga linjer höggs normalt med en bred mejsel.

Nästan alla runstenarna från vikingatiden har texter med samma grundinnehåll. Först står det t ex två namn på de som gjort stenen, sen står det "lät resa stenen efter", "lät hugga hällen efter", "lät rista runorna efter" eller något liknande, sen namnet på den som har dött och slutligen får vi veta hur den som har dött är släkt med den som gjort/låtit göra stenen. En vanlig runtext blir då "Halvdan lät resa denna sten efter Joger, sin bror, och Gudfrid efter sin son. Gud hjälpte hans andre". Man reste stenen på någon betydelsefull plats och ibland skrev man också vad han gjort för resor eller stordåd. Ibland avslutades också texten med en bön.

På wikipedia stå det att det finns 3648 runinskrifter i Sverige, varav 2835 av dom är runstenar eller vikinga gravstensmonument. Där de finns mest runstenar är i Uppland med hela 1328 runstenar, och på andra plats ligger Södermanland med 437 runstenar. I övriga världen finns 2950 runskriften men dock är bara 479 av dessa runstenar. De flesta av dessa runstenarna ligger också i norden. Fast det kan man i och för sig förstå, man vill ju inte ha en minnessten för en släkting i något annat land?

Hur många runstenar som fanns från början har man ingen kunskap om. Man slutade med runstenar när folket började begravas på kyrkogårdar istället.

Skillnaden mellan runstenar och hällristningar?

Först och främst så är hällristningar mycket äldre än runstenarna. Hällristningar är mer 3000 år gamla (de tidigast...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor http://www.konstlistan.se/11historia/11historia-ristning.htm http://www5.k.lst.se/version1/kulturm/LANSSTYRELSEN/WWW/INDEX.HTML http://www.rosala-viking-centre.com/gudar.htm http://hem.passagen.se/odelsberg/Larkan2001_2002_4/vikingar.htm http://www.geocities.com/johanlidman/vikingar/runor.html http://www.to-life.se/norden_gudar.htm http://www.alunda.nu/historia.htm http://sv.wikipedia.org/wiki/Runsten http://www.rosala-viking-centre.com/vikingaskepp.htm Boken ”Följ med till Vikingatiden” Clare JD , sidan 6, 30, 50 Boken ”Vikingatiden” Mulvihill M, sidan 10, 8, 20, 6

Kommentera arbetet: Vikingatiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-09-04]   Vikingatiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58779 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×