Kampen mot Schizofreni

3349 visningar
uppladdat: 2010-10-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kampen mot Schizofreni

Vad är schizofreni? Låt mig berätta. Det är en psykisk sjukdom som gör att personligheten splittras. Att man känner sig främmande för sig själv och sin kropp. Man slutar relatera sig till den yttre världen. Den sjuke stänger dörrarna till omvärlden. Ingen koppling. Avstängd från allt. Han bygger upp en inre privat värld, ensam. Inte bara det. Det kan vara att han hör röster som i själva verket inte existerar. Den schizofrene föreställer sig något som inte överstämmer med verkligheten. Det kan också vara en känsla av att någon förföljer eller övervakar honom eller att han har kontakt med personer som han förlorat eller tidigare varit tätt bunden till. De rör sig kanske stelt, går med neråtböjt huvud, är mycket oroliga, håller för öronen i för att undvika sina hörselhallucinationer. I svårare fall befinner sig den sjuke i en stel och orörlig ställning som kan betraktas som ett kroppsligt försvar mot ångest. Vi kan tolka den schizofrenes märkliga värld som en kopia av den värld han har förlorat. Schizofreni är ingen lätt sjukdom. Den är en av de mest fruktansvärda sjukdomarna som finns. Det är verkligen hjärtslitande både för personen som har drabbats och för hans familj. 

Förr i tiden hade man helt en annan syn på schizofreni än vad man har idag. Under 1950 brukade man lägga in patienter på sjukhus för att skydda omgivningen från deras beteende. De sågs som farliga varelser som skulle låsas in för att rädda samhället. Behandlingen var övervakning, fastspänningar i sängen och kraftiga doser av lugnande mediciner. Sjukvården krävde ordentligt uppförande. Alla regler skulle följas. Istället för att lindra patientens tillstånd och försöka leva sig in i hans situation gjorde man det värre för honom. Sjukhuset förstärkte ytterligare hans svåra situation. De hade en helt fel syn schizofrenier. Vilken sträng atmosfär de fick uppleva. Hemskt. Fattar inte att de kunde ha en sådan tanke. Så synd, verkligen.

Idag tar man hand om de sjuka på ett annat sätt. Många behöver en behandling som förenar frihet med omvårdnad. Vid sidan om de medicinerna som den schizofrene tar är familjen viktig. Vänner har också en otroligt stark roll. Deras agerande betyder så mycket. Den sjuke behöver känna att någon bryr sig om honom. De behöver prata med andra om allting för att få hjälp och för att lätta på det inre trycket. De ska inte känna sig bortgivna och glömda. Raderade. Osynliga, att de inte har ett värde längre. Visa dem att ni står vid deras sida, alltid. Familjeförhållande spelar stor roll. Om det känslomässiga klimatet i familjen är präglad av kritik, intolerans, oro, bekymmer och beskydd ökar risken att patienten håller sig undan. Om den schizofreniska har ett utbrett socialt nätverk, stöd och lägre förväntningar på utbildning och yrkeskarriär och mindre fördomar mot psykiska störningar påverkar det honom positivt. Allt detta samverkar till att personen med schizofreni mår bättre.

Ni som är runt omkring den sjuke måste sätta er in i hans situation och ha en stor och bredd tolerans. Det är viktigt att veta att den schizofrene är fruktansvärt sårbar. Ni måste vara väldigt försiktiga. Akta er från att såra honom. Uppmuntra honom gång på gång. Tänk dig att dag och natt känna att du är förföljd. Förföljd av massa människor som vill döda dig. Spionerar var än du går. Det är fan i mig rena helvete. Måste säga att det är fruktansvärt. Hur skulle du själv ha klarat av det? Inte lätt att hamna i en sådan ond bana. En sådan bana måste omedelbart brytas sönder, för evigt.

Jag har berättat vad omgivningen kan bidra för att åtminstone milda situationen för den drabbade. Men vad kan du själv göra? Massor, tro det eller ej. Så är det. Jag talar sanningen. Punkt slut. Det handlar om att din vilja måste sticka ut. Framhävas, synas som solskenet. Vara  tydligt, väldigt tydligt. Din självkänsla ska vara starkare än allt annat. Inget i hela världen ska kunna hindra dig. Låt ingen/inget stoppa dig från att ta ett steg i ljuset. Ta en stor fotsteg med huvudet uppåt. Oavsett hur du ser på orsakerna till din sjukdom så finns det bara en väg för att må bättre. Radera alla hemska inläggningar. Nu, idag. Gör det genast. Börja utan att tveka en enda sekund. Tänk inte ah, imorgon eller över imorgon ska jag ändra ställning. Det blir då inget av det. Det är fel.

Varför skapar du svarta drag för dig själv? Lager på lager. Varför? Sluta med det. För din egen skull. Fängsla inte dig själv. Du måste testa dig fram och våga. Pröva olika lösningar. Ha det ristat i minnet att det som idag är omöjligt kan vara fullt möjligt imorgon. Du är den som är värst drabbad men dina problem tynger säkert också din omgivning. Vänner och anhöriga påverkas att du inte mår bra. Schizofreni tar mycket av din energi att du inte orkar med de dagliga sysslorna. Du hjälper inte dig själv om du är alltför negativ. Dina problem växer om du har en sådan ställning. Expanderar mer och mer. Våga sätta ett stopp.

Vill du klara dig? Återställ dig. Tro på dig själv. Ta initiativet Du utvecklas säkert med tiden. Gör ditt bästa så har du möjligheten att lyckas. Styr ditt öde. Bli kontrollen över dig själv. Låt ingen köra på dig. I varje människa finns det en energi och kraft som är stor och bredd. Men man måste väcka den till liv. Ge den existens så att den sätts igång. Att påträffa motstånd är inget nytt. En dag kanske du känner att allt är omöjligt. Tappa inte hoppet. I varje mörker finns det ett sken. Acceptera att det kan gå snett. Det är normalt, händer alla. Vem som helst, inte bara du.

Vet du att du är den största fienden för dig själv? Dina negativa tankar kan göra att du sjunker, sjunker långt ner. Varför allt detta? Älska livet. Kärlek till livet ger kraft. Puffar dig framåt. Du funkar som en trappa. Varje steg du tar närmar du dig till ett bättre liv. Bestäm dig att du ska gifta bort de negativa tankarna eller att du ska vara immun från dem. Metoden är gratis men du måste själv tänka den och skapa den. De du önskar kan bara uppfyllas genom dig. Ja, dig! Tänk efter hur du vill ställa upp vägen för dig liv. Vad är du efter? Vad du vill uppnå? Strukturera dina mål. Gör dem verkliga. Det handlar om att leva och anstränga sig. Där ligger kärnan. Du har ansvaret för ditt liv och ditt val. Ingen annan än du.

Känner du dig ensam, sök upp människor. Bryt din ensamhet med egenhand. Vi alla behöver närhet, ömhet och gemenskap. Var inte rädd att sträcka handen för hjälp. Alla är inte fiender, även om du kan uppleva det ibland. Var inte borta från världen, bort kopplad från allt. Sätt inte dig själv i en isoleringscell. Skapa inte den frivilli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Internet

Kommentera arbetet: Kampen mot Schizofreni

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-01]   Kampen mot Schizofreni
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58789 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×