Kinas Historia

1 röster
4869 visningar
uppladdat: 2011-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kinas Historia

Det andra sino-japanska kriget (1937-1945)

Orsak

Det hade varit ett krig mellan Kina och Japan ett antal år tidigare. Därför valde Japan att anfalla Kina. Nationalister och kommunister riktade sig tillsammans mot de japanska angreppen, men situationen kunde ha sett ljusare ut. Kommunisternas soldater var tränade, men relativt få till antalet. De flesta soldaterna var dåligt utrustade. Nationalisternas soldater för desto fler till antalet men däremot ojämnt utrustade och man saknade samma kvaliteter som japanernas soldater. Det var främst artilleriet och flygvapnet, som gjorde nationalisterna underlägsna japanernas trupper.

Samarbete med det militärt avancerade Tyskland, hade till en början sett ljust ut från Kinas sida, fick sig ett slut när Tyskland valde att ingå i en anti-Kominterna-pakt med Japan som skrevs under i november 1936. Ching Kai-sheks fascistiska teori till motstånd ansåg Tyskland att Japan var en bättre allierad i det kommande kriget emot Sovjetunionen. [1] 

Situation

Det riktiga kriget bröt ut i juli 1937 efter en mindre incident mellan kinesiska och japanska trupper strax söder om Beiping-den även kallade Marco Polo

-broincidenten. Det som skiljde den här gemensamma striden ifrån tidigare oroligheter var att Kina inte bad om ursäkt och drog sig undan. Istället valde Ching Kai-shek som var en kristen kinesisk militär att sända förstärkningar. Japans svar kom inte långt där efter, man valde att bl.a. skicka sin manchuriska styrka och Kwantung-armen, söderut och samtidigt kalla efter förstärkningar från Japan. Efter en kort period var Kina och Japan indragna i ett fullskaligkrig på ett flertal fronter.

I norr kapitulerade de kinesiska trupperna i Beiping och Tianjin utan att över huvud taget strida samtidigt som Japanerna avancerade snabbt söderut längs med järnvägsnätet. Försvaret av Shanghai var mer lyckosamt, men i det långa loppet kunde inte de kinesiska trupperna stå emot de anfallande japanerna, och i november var staden intagen av japanerna och därmed förlorad för kinas del.  

I inledningen av kriget hade en plan gjorts upp för hur man skulle flytta industrier och universitet till den relativa tryggheten i sydvästra Kina, vilket också genomfördes, men flykten blev problematisk och visade att försvaret av Kina var illa förberett.

Efter att Shanghai fallit hotade japanerna att inta huvudstaden Nanjing som låga cirka 30 mil västerut. Regeringen beslutade att överge staden för den sydvästligaste staden Chongqing i inledningen av december. I början valde man att stanna i Wuhan, som också fungerade som tillfällig huvudstad under 1920-talet. Trots stora ord om stadens försvar ansåg nationalisterna Nanjing dömd att falla i japanska händer och istället lades fokus på att flytta elittrupperna västerut för att där förbereda försvaret av Wuhan.[2]

Den japanska taktiken av konsolidering av tidigare erövrat område slutade i och med en kraftig offensiv, ichigo ("nummer ett"), som varade under större delen av 1944. Japanska styrkor avancerade i södra och mellersta Kina och Chiang Kai-shek, som misstolkade rapporterna om en stundande attack av japanerna enbart var osanning, misslyckades med att snabbt stoppa offensiven. Den här offensiven kom att kosta nationalisterna cirka en halv miljon soldater inte nog med det, man förlorade också kontrollen över provinserna Henan, Hunan och Guangxi.

Efter långa stridigheter stoppades japanernas framryckning av en av nationalisternas styrkor som fanns i norra Kina för att hindra kommunisternas tillväxt. Kriget som Japan förde utanför Kinas gränser, hade gått förhållandevis dåligt för japanerna ända sedan 1942. Man försökte med ichigo-offensiven för att få fart på de japanska trupperna, men de var nu för splittrade och därmed kunde man inte fortsätta anfallen. De amerikanska trupperna kom allt närmare Japan.

De allierade som bestod av USA, Storbritannien, Sovjetunionen och Frankrike hade tidigt satt sig när för att samtala om hur världen skulle struktureras efter kriget, men Kinas möjliga roll var inte den mest framträdande. Ching Kai-shek hade träffat Roosevelt och Churchill i Kairo 1943 för att tala om kriget emot Japan och situationen efter kriget. Det hade fattats beslut om att Kina skulle få tillbaka samtliga områden som Japan intagigt av Kina sen 1914.

Konsekvenser

Två år senare, kriget var nästintill slut. Hade inte Chang Kai-shek bjudits in till en konferens i Jalta mellan Churchill, Roosevelt och Stalin. Där hade man beslutat att Stalin skulle få tillbaka samtliga områden i Östasien som tidigare hade tillhört Sovjetunionen också kontrollen över flottbasen i Port Arthur i den kinesiska staden Dalian. Kineserna fick ingen information om det här beslutet som för Kina var nedsättande, orsaken till besluten var att Storbritannien och USA ville få Stalin som än inte hade förklarat krig emot Japan. USA och Storbritannien ville få ett snabbat slut på kriget, vilket man snabbare skulle få ifall Sovjetunionen anslöt sig i kriget mot Japan.

Den 6 augusti fällde USA sin första atombomb över staden Hiroshima och tre dagar senare en andra över staden Nagasaki. Samtidigt valde Sovjet att förklara krig mot Japan. Det japanska motstånd som fanns besegrades av sovjetiska trupper i Puyi.  

Den 15 augusti valde den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kinas Historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-17]   Kinas Historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58835 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×